Deel dit artikel
-

Texas krijgt eerste volledige e-book bibliotheek

San Antonio, in het zuiden van Texas, krijgt de primeur van volledige e-book bibliotheek van de VS: BiblioTech. Er staan alleen maar beeldschermen. In Nederland hoeft daar nog niet op gerekend te worden.

De Texaanse bibliotheek, die dit najaar opengaat, voert zo’n tienduizend titels die net als bij een reguliere bibliotheek gratis zijn in te zien. Lezen kan op beeldschermen of met tablets. Met de eerste titels is een investering van 250.000 dollar gemoeid.

Vooralsnog is het niet de bedoeling dat dit soort bibliotheken ook in stadscentra komen. Het experiment is bedoeld voor plaatsen waar geen bibliotheken zijn, zoals dorpen of afgelegen wijken, waar de inrichting van een klassieke bibliotheek te duur wordt.

Volledige e-book bibliotheken zijn in Nederland vooralsnog geen optie. De auteursrechtelijke uitgangspositie van bibliotheken in het digitale domein is fundamenteel anders dan die bij folioboeken. Waar een folioboek mag worden uitgeleend zolang de bibliotheek hiervoor een ‘billijke’ leenrechtvergoeding betaalt, is voor digitaal tijdelijk ter beschikking stellen van materiaal het auteursrechtelijke verbodsrecht van toepassing.

Stichting Bibliotheek.nl (BNL), eind 2009 opgericht om digitale diensten namens en voor bibliotheken te ontwikkelen, uit te rollen en te beheren, is vorig jaar de al wel de e-books eregalerij gestart in nauwe samenwerking met het Letterkundig Museum en de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL).

Met behulp van een app voor de iPad kan men klassiekers uit de Nederlandse literatuur lezen. De e-books eregalerij, die bij de lancering bestond uit 25 klassiekers, is eind maart 2012 uitgebreid met De kellner en de levenden van Simon Vestdijk. Andere titels zijn die van Marten Toonder, Erasmus en Anna Bijns.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond