Deel dit artikel
-

Vodafone DPI: niet alleen kijken, maar ook bewerken

Vodafone Nederland snuffelt niet enkel aan het dataverkeer van zijn klanten, met DPI-technieken, maar bewerkt die data ook. Het bedrijf verlaagt de bit rates van streaming video om de druk op zijn datanetwerk te managen.

Dat bevestigt een woordvoerder van het bedrijf tegenover Emerce.

“Als we op ons netwerk streaming video herkennen dan vertalen we de video naar een formaat dat optimaal geschikt is voor dat specifieke toestel”. Daarmee geeft het bedrijf aan dat het de inhoud van afgeleverde boodschappen aanpast. Video’s van ‘te hoge’ kwaliteit worden in bit rate verlaagd en daarmee in omvang verkleind.

De transcodering gebeurt op een voor de ontvanger onzichtbare wijze. Dat proces vindt plaats op een speciaal daarvoor aangeschaft systeem. “Traffic management is belangrijk voor het inrichten van ons netwerk”.

Vorige week werd duidelijk dat zowel KPN als Vodafone met DPI-technieken (deep packet inspection) snuffelen aan het mobiele dataverkeer van hun klanten. De bedrijven herkennen welke applicaties hoeveel verkeer opleveren. DPI kan worden ingezet om het netwerk technisch te beheren, maar KPN gebruikt de verworven inzichten om zijn commerciële model aan te passen en nieuwe abonnementen in te voeren.

Nieuwe dataklanten van KPN moeten vanaf de zomer gaan betalen om VoIP-diensten als Skype te activeren. Bij Vodafone moeten klanten al jaren betalen om Skype te mogen gebruiken. Althans, dat moet volgens de algemene voorwaarden. Er wordt in de praktijk echter niet ingegrepen wanneer iemand illegaal Skype’t.

De Vodafone-woordvoerder: “We kijken in beperkte mate naar het verkeer op ons netwerk. We zien dat er verkeer wordt verzonden en ontvangen en welke type verkeer dat is. Denk daarbij aan zaken als VoIP, streaming video en webverkeer. Naar de inhoud van het verkeer kijken we niet”.

Minister Verhagen beloofde de Tweede Kamer begin deze week dat hij de Opta de materie laat onderzoeken. Over twee weken meldt hij de eerste bevindingen van de toezichthouder aan het parlement.

Deel dit bericht

3 Reacties

Sander Mangel

Zorgen dat streaming video sneller werkt over het mobiele netwerk door het te optimaliseren? Klinkt meer als een service van Vodafone dan iets wat je moet verbieden. Des al niet te min, toezicht hierop zou mooi zijn.

Eelco

Ik vind dit gewoon propaganda van Vodafone. “DPI wordt niet alleen tegen klanten gebruikt, maar ook in het voordeel van klanten”.

Prima, maar het leid af van de echte discussie. Vodafone (en KPN) zeggen dat voip dataverkeer wordt tegengehouden omdat het slecht voor het netwerk zou zijn. Maar in werkelijkheid wordt het tegengehouden omdat het slecht is voor hun andere bussiness model (belminuten).

Innovatie wordt hier tegengehouden om oude techniek (en cashcow) te behouden.

Vodafone gedoogt blijkbaar Skype, maar houdt concurrent Viber wel tegen?
http://webwereld.nl/nieuws/106733/viber–alleen-vodafone-nederland-blokkeert-ons.html

Paul

Volgens mij is dat bij meerdere providers, waar ook de dataverbinding bij specifieke applicaties niet goed werkt, het geval. Mijn ervaringen bij andere dan de genoemde provider geven mij in ieder geval wel die indruk.

Soortgelijke berichten over DPI geven mij het gevoel dat het tijd wordt om je internetgebruik tegen inkijk door de mobiele provider te beschermen. Door je mobiele internetverkeer via een VPN verbinding te gebruiken bereik je twee doelen. Ze kunnen dan niet meer op basis van de specifieke toepassing de kwaliteit en snelheid van je verbinding aanpassen en het wordt mogelijk om geblokkeerde diensten als WhatsApp te blijven gebruiken.

Als je eens gratis een week VPN op de Iphone wil proberen dan kan ik je aanraden om een mailtje te sturen naar iphone-vpn@emailme.nu. Voor je het weet krijg je dan je testaccount toegemaild en is zeer makkelijk in te stellen op je telefoon.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond