Deel dit artikel
-

Ook Vodafone snuffelt aan mobiel internetverkeer klanten

Behalve KPN zet ook Vodafone technieken in om mee te luisteren met het verkeer dat zijn mobiele internetklanten genereren. T-Mobile reageert: “Wij houden ons niet bezig met dit soort detailzaken”.

In een verklaring aan Emerce zegt de operator: “Vodafone houdt het verkeer op het netwerk continu in de gaten om klanten verschillende abonnementsvormen te kunnen aanbieden en de kwaliteit van het netwerk te waarborgen. Hiervoor wordt DPI al jaren door de industrie gebruikt. Vodafone zet deze technologie in om verschillende diensten te herkennen op het netwerk en daar de juiste bandbreedte aan toe te kennen”.

DPI staat hierbij voor deep packet inspection [?]. Dat is een techniek om in het netwerkverkeer te kijken welke soort applicaties verkeer genereert op het netwerk. Traditioneel wordt dat ingezet voor firewalls en virusscanners. DPI-apparatuur werkt doorgaans op laag 2 en laag 3 in het OSI-model.

‘Niet spieken’

Vodafones verklaring gaat verder met: “Er is ten onrechte gesuggereerd dat deze technologie wordt ingezet om te spieken in de inhoud van het mobiele internetgebruik van klanten. Privacy van onze klanten staat hoog in het vaandel. Bovendien zijn hiervoor wetten en regels opgesteld en daar houdt Vodafone zich aan”.

Eerder deze week meldde IT-uitgave Webwereld dat KPN bij de presentatie van zijn strategie tot 2015 bekend maakte dat het op innovatieve wijze gebruikt gaat maken van DPI om verkeer te analyseren. Met diezelfde techniek is het in staat om bepaald verkeer tegen te houden of, voor doorgifte, te ontwerpen aan een financiële heffing. Het bedrijf is van plan om in de zomer nieuwe data-abonnementen te introduceren voor mobiele data-abonnementen waarbij voor het gebruik van mobiele VoIP-applicaties, zoals Skype, moet worden betaald.

Volgens de algemene voorwaarden van Vodafone is het al jaren niet toegestaan om te VoIP’en via mobiele dataverbindingen. De naleving van die kleine lettertjes in de contracten zijn echter nooit afgedwongen.

Skypen mag al jaren niet

KPN zet de DPI-techniek vermoedelijk al sinds augustus 2010 in. Immers, bij de presentatie van de kwartaalcijfers kon de nieuwe topman Eelco Blok exact laten zien hoeveel van de smartphone-klanten van Hi het programma Whatsapp gebruiken, nu 85 procent:

In een verklaring zegt KPN: “[We hebben] het soort dataverkeer geanalyseerd om de opkomst van de applicatie WhatsApp in kaart te brengen, waarbij DPI is gebruikt. KPN kijkt niet naar de inhoud van berichten. KPN onderzoekt op dit moment of alle regels met betrekking tot het bewaren van analyse gegevens zijn nageleefd.”

Een andere indicatie dat zowel KPN als Vodafone DPI-technieken gebruiken, ligt in het feit dat marktonderzoeker GfK zeer specifieke data van deze operators ontvangt over hoe hun netwerken worden gebruikt door klanten. Er wordt gekeken naar applicatiegebruik maar ook het surfgedrag. Laurens van den Oever van GfK: “We ontvangen alleen op geaggregeerd niveau anonieme gebruiksgegevens. Die data komen binnen via versleutelde verbindingen”. (zie reactiepaneel)

T-Mobile Nederland zegt in een reactie aan deze uitgave: “Wij hebben hierover geen contact noch een contract met GfK. Wij kijken alleen op geaggregeerd niveau naar ons netwerk en houden ons niet bezig met detailzaken.”

Aangifte bij politie

Mobiele operators gebruiken DPI niet puur om mee te luisteren met hun klanten om nieuwe abonnementen te verzinnen. De analysetechnieken worden ook ingezet om te zien welke soort toepassingen waar welke zware druk oplevert op hun netwerken. Die informatie wordt vervolgens gebruikt om de netwerken te optimaliseren en storingen te voorkomen.

Vanuit KPN’s optiek is het vreemd dat het het mobiele datagebruik aan banden wil leggen. Immers, klanten mogen op het vaste net onbeperkt internetten. Het gebruik van Skype, Google Talk of Facetime wordt niet getarifeerd. Op het mobiele net gelden zichtbaar andere principes.

Bits of Freedom vindt de spiekpraktijken van de mobiele aanbieders te ver gaan en spreekt over ‘afluisteren’. De burgerrechtenorganisatie roept mobiele klanten op om aangifte te doen bij de politie.

Deel dit bericht

5 Reacties

laurens van den oever

Erwin, GfK ontvangt niet in Nederland gegevens van operators, dat is feitelijk onjuist. GfK is wel in omliggende landen van start gegaan met pilots onder de naam NIS (Network Intelligence Solutions). Check http://www.gfkrt.com/services/network_intelligence_solution/index.en.html voor exacte info. Met deze dienst wordt op hoofdlijn (dus absoluut niet op individueel niveau) het gebruik van mobile internet in kaart gebracht, in alle gevallen getoetst aan lokale richtlijnen wetgeving persoonsregistratie die per land verschillen. Overigens hebben inmiddels vrijwel alle grote marktonderzoeksbureaus hier een dienst voor ingericht, begrijp de ophef niet want deze technologie is al tenminste vijf jaar operationeel bij tal van organisaties (oorsprong ligt bij software ontwikkelaars van firewalls die hiermee effectiever konden bepalen wat een virus was of niet).

Erwin Boogert

Albert, wil je zo vriendelijk zijn wat meer tekst te geven dan alleen een link naar je eigen blog?

Albert Treur

Erwin, hoeveel meer tekst heb je nodig. Het blijft een linkje ook al staan er 8 woorden ipv 2….

Erwin Boogert

Flauw, geen grap.

Ik vraag eenvoudig of je het reactiepaneel wil gebruiken om een commentaar te schrijven. Als daar toevallig een linkje bij staat is dat geen punt. Maar een kale link in het reactiepaneel mikken zegt helemaal niets.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond