Deel dit artikel
-

Warner Music ziet af van Youtube-miljoenen

Platenmaatschappij Warner Music is begonnen zijn meer 1.000 video’s van Youtube te verwijderen. Warner en de Google-dochter kunnen het niet eens worden over nieuwe licentievoorwaarden.

In bedekte termen maakte Youtube vorige week al bekend dat er problemen waren met Warner Music. De platenmaatschappij wil niet meer dan zijn muziek op de videosite wordt gedraaid. Nu blijkt dat daar een financiële reden achter zit. Warner Music wil meer geld uit de inkomstendeling met Youtube. Google wil dat niet.

Dat melden verscheidene Amerikaanse media.

Afgelopen weekend verzocht Warner Music Google om zijn video’s van Youtube te verwijderen. Dat proces is nu gaande. Een oplossing voor het dispuut is niet dichtbij.

Youtube sloot in 2006 met verscheidene platenmaatschappijen licentieovereenkomsten. De platenmaatschappijen zouden toestaan dat hun videoclips op Youtube worden uitgezonden. In ruil daarvoor zouden ze delen in de advertentie-inkomsten uit reclame naast hun video’s.

Universal Music zag zijn omzet tussen 2007 en 2008 met 80 procent groeien. De omzet uit Youtube zou enkele tientallen miljoenen bedragen. Hoeveel Warner Music omzet, is niet bekend. Het bedrijf vindt het echter te weinig om zijn licentieafspraken met Youtube te vernieuwen.

Uit een overzicht op Youtube blijkt dat Universal Music en Sony BMG respectievelijk de nummers 1 en 2 meest bekeken kanalen hebben. Warner Music staat op nummer 11. Universal heeft 9.100 video’s op Youtube staan, Sony BMG 1.800 en Warner 1.100. De video’s zijn tussen de 25 en 50 miljoen keer afgespeeld.

Foto: stignygaard (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond