Deel dit artikel
-

Worden webwinkels concurrenten voor Marktplaats?

Grote webwinkels in landen om ons heen omarmen een nieuw verschijnsel: re-commerce. Ze kopen tweedehands spullen op om door te verkopen. In Nederland zou dit concurrentie voor Marktplaats kunnen betekenen.

Tekenen aan de wand waren in Duitsland nog te zien in de afgelopen maanden. Het moederbedrijf van MediaMarkt nam een belang in Flip4new en Otto schakelt WirKaufens.de in om tweedehands helpen retouren. De bedrijven bieden klanten een soort cradle-to-cradle-dienst: je koopt er je nieuwe spullen en wanneer je er genoeg van hebt, stuur je ze op om er een marktconforme tweedehandsprijs voor te krijgen.

Gezien de omvang van de bedrijven die dit toepassen, gaat het om een experimentje maar om een serieuze bedrijfsactiviteit. Een Duits en Engels onderzoek van Sempora onderschrijft dat met een steekproef onder duizend respondenten.

EBay en Amazon worden in Duitsland momenteel gezien als de bekendste platformen om gebruikte spullen te slijten. Maar daar moet verandering in komen, gezien de investeringen van Otto en Media-Saturn.

De gangbaarste producten om bij de winkel van de hand te doen, zijn boeken, kleding, cd’s en dvd’s.

De belangrijkste reden om spullen tweedehands te verkopen is om ruimte in huis te maken (85 procent) en om wat geld te verdienen (65 procent). Het opgehaalde geld wordt meestal gebruikt om direct iets nieuws te kopen (39 procent) of op een later moment (33 procent). De genoemde ketens spelen hierop in, door geen contant geld te geven voor aangebrachte items maar tegoed- of kortingsbonnen. Zo houden ze de handel binnen hun eigen domein.

Wanneer winkels de tweedehands artikelen ontvangen, kijken productspecialisten de items na. Eventueel worden ze gerepareerd maar in ieder geval opgepoetst om er beter uit te zien. Vervolgens worden ze in de tweedehands handel aangeboden.

In Nederland is het bol.com die met zijn verkopersaccounts een vergelijkbaar systeem uitbaat, zij het met een beperkte scope voor particulieren. Vooralsnog kunnen consumenten daar enkel tweedehands boeken verkopen.

Foto: Julien Gong Min (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond