Deel dit artikel
-

Xs4all-abonnees geen toegang tot KPN’s breedband portal

Klanten van internetaanbieder Xs4all, dat onderdeel is van KPN, hebben geen toegang tot het betaalde gedeelte van de gisteren gelanceerde breedband portal van KPN. De algemene voorwaarden van Xs4all laten het niet toe om gegevens over het internetgebruik aan KPN te verstrekken.

KPN lanceerde gisteren een portal voorzien van games, muziek en video, speciaal bestemd voor breedband-internetters. Tot het aanbod behoren onder meer films, die in samenwerking met het Franse Netcine 'on demand' worden aangeboden. Ook zijn er delen van historische voetbalwedstrijden te bekijken en documentaires.

Het entertainment is voor een belangrijk deel vrij toegankelijk, adsl-klanten van KPN hebben voordeel bij enkele betaalde diensten en krijgen daarnaast ook toegang tot informatie die voor andere internetters niet toegankelijk is, zoals een MTV-kanaal. Het afrekenen voor de betaalde diensten gebeurt via een automatische incasso.

Wie gebruik wil maken van de portal dient zich eerst te registreren en de algemene voorwaarden te accepteren. KPN checkt dan via een technologie die 'clipping' wordt genoemd of iemand ook adsl-abonnee is bij KPN en krijgt dan tevens het recht om bij te houden hoeveel films of andere betaalde content iemand gebruikt, iedere maand volgt dan een afrekening. Om die reden blijven abonnees van Xs4all voorlopig verstoken van de entertainment op de breedband portal.

"In de algemene voorwaarden die we hebben voor ons adsl-aanbod staat dat er geen verkeersgegevens (data over internetgebruik, JH) aan KPN wordt verstrekt", zegt Xs4all-woordvoerster Edith Mastenbroek. "Die afspraak met KPN zorgt ervoor dat onze abonnees geen gebruik kunnen maken van de portal."

"De portal is echter een leuke dienst", zegt Mastenbroek, "en we kunnen het ons voorstellen dat abonnees er toch graag gebruik van maken. We bekijken momenteel een manier waarop we heb die toegang wel kunnen bieden." Een woordvoerster van KPN zegt te verwachten dat "op korte termijn" ook Xs4all-abonnees toegang krijgen tot het betaalde gedeelte van de portal, de overige entertainment is voor abonnees van de provider wel beschikbaar.

Deel dit bericht

4 Reacties

Sander

Volgens mij klopt dit niet. Ik ben abonnee van XS4ALL en heb me gisteravond gewoon aan kunnen melden en kreeg te zien dat ik 'KNP ADSL' gebruiker was. Sander — Reactie Emerce: Het gaat om het betaalde gedeelte van de site, waar Xs4all-abonnees geen toegang toe hebben. De tekst is op dit punt verduidelijkt. Redactie EmerceJasper Houtman

M

Klipping ( http://www.klipping.nl ) is het bedrijf dat de hiervoor benodigde technologie levert aan KPN. Klipping heeft KPN en TNO als aandeelhouders. van de site van Klipping: "Om gebruik te kunnen maken van de Klipping techniek meldt u zich gratis aan bij Direct Internet van KPN Telecom."En dat is gericht aan de consument.  http://www.klipping.nl/demo/inbel.php  en ook: "Klipping BV, met KPN Telecom als aandeelhouder, is de eerste organisatie in Nederland die bezoekers van websites kan identificeren. Op postcode of, als de bezoeker van de website daar met een muisclick toestemming voor geeft, zelfs met het telefoonnummer." Wat dan onder toestemming van de bezoeker wordt verstaan is mij onduidelijk. Het alleen versturen van een formulier met een door KPN al ingevuld telefoonnummer lijkt mij niet voldoende (expliciete) toestemming. Over de toepassingen is Klipping duidelijk:"Kenmerken Aanmerkelijk meer informatie beschikbaar over bezoekers dan bij het gebruik van een panel of een onderzoek via popup scherm. Er is geen interactie met de bezoeker noodzakelijk, waardoor verstoring door non respons niet voorkomt. Een zeer groot bereik: 50% van de Nederlandse huishoudens op het Internet (1,7 miljoen) wordt meegenomen in de meting. " Met name de zinsnede over geen interactie met de bezoeker lijkt me in strijd met het toestemming vragen aan de bezoeker voor gebruik van zijn gegevens.

Alex

Ook ik heb gisteren even toegang gehad tot de pagina voor de lifestreams van de Olympische Spelen. Daarmee is aangetoond dat XS4ALL abonnees wel degelijk kunnen worden geidentificeerd.  Er is kennelijk een strijd gaande tussen XS4ALL en KPN.  Je hoeft geen lid te zijn van het breedband portal om de uitzendingen van de OS te zien. Ze worden zogenaamd "gratis" aangeboden. Net zoals reclame evenmin gratis aan consumenten wordt aangeboden, is dat ook hier niet het geval. De marketing actie van KPN is uiteindelijk in de prijs van het abonnement voor het gebruik van hun netwerk inbegrepen. Alle XS4ALL abonnees betalen daaraan mee. Het kwalijke aan de hele kwestie is dat het conflict van XS4ALL en KPN over het breedband portal ook op andere plaatsen wordt uitgevochten. De livestream van Radio 1 (nu omgedoopt tot RadiOlympia) wordt door XS4ALL voor haar abonnees geblokkeerd. Waar is dat goed voor? Nu nog ontvang ik reclamepost die zijn oorsprong vindt in mijn aanmelding voor ADSL bij XS4ALL jaren geleden. Ik herken de spellingfout die toen in mijn naam geslopen is. Ook werven KPN en XS4ALL op de breedband portal nog steeds nieuwe ADSL gebruikers die verleid worden tot een abonnement om toch maar de OS uitzendingen te kunnen zien. Is dat hypocrisie of pure misleiding? Mijn verzoek aan beide kemphanen: hou op met het vasthouden aan ouderwetse uitgangspunten; hou op met commercieel gerommel in de marge ten koste van kwaliteit; wordt eens volwassen! 

Anders Floor

Ze zijn blijkbaar volwassen geworden: XS4all meldt op haar site dat de Olympische beelden inmiddels toegankelijk zijn voor haar abonnees, mits die akkoord gaan met enkele aanvullende voorwaarden.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond