Deel dit artikel
-

Zelfgemaakte iBooks mogen alleen door Apple worden verkocht

Boeken die worden gemaakt met de gratis software van Apple mogen alleen worden verkocht in de iBookstore. Dat staat in de voorwaarden.

Apple lanceerde donderdag gratis Mac-software voor het maken van e-books. Aan de hand van sjablonen kunnen auteurs zelf een elektronisch boek voor iPad of iPhone samenstellen en die ook direct aanbieden in de boekwinkel van Apple: gratis of tegen betaling. In het laatste geval krijgt de auteur tachtig procent van de omzet, aanzienlijk meer dan wanneer hij het boek bij een traditionele uitgever zou onderbrengen.

Naar nu blijkt, is het niet toegestaan om de e-books ook via andere kanalen (en in andere formaten) tegen betaling aan te bieden. Dezelfde voorwaarden gelden overigens ook voor apps. Die zijn gecodeerd in XCode en mogen alleen in het kader van het iOS Developer Program worden aangeboden. De voorwaarden gelden niet als het boek gratis wordt weggegeven.

De voorwaarden hebben links en rechts al tot negatieve commentaren geleid. Sommigen hadden liever gewild dat het programma het universele bestandsformaat EPUB zou ondersteunen. Technisch is dat heel goed mogelijk: iBooks zijn gemaskeerde EPUB-bestanden die eventueel ook op klassieke e-readers zijn te lezen.

Voor Nederlandse auteurs gelden nog steeds de belemmeringen die al eerder golden, zoals een aanmelding bij de Amerikaanse belastingdienst en een aparte Apple ID gekoppeld aan een aparte creditcard.

Deel dit bericht

3 Reacties

JohnnyK

En hoe moeilijk is het een ePub (of gewoon PDF) boek te maken? Die je dus gewoon overal te koop kan en mag aanbieden? Een open source variant van deze software van Apple kan snel gemaakt worden en dan via een open source bookstore aanbieden toch? Mooi klusje voor Google, van de regen in de drup.

Kortom, er moet iemand opstaan die een mooie bookstore gaat maken waar auteurs hun waren in een gestandaardiseerd formaat te koop aanbieden. 20% van de opbrengst is niet teveel betaald. Wat er moet komen is een mechanisme dat plagiaat tegen gaat. Auteurs die werk van een ander te koop aanbieden. Er moet dus wel een redactie (controle vooraf) of een procedure achteraf zijn waarmee fraudeurs aangepakt moeten en kunnen worden. Die functie van de uitgevers is namelijk nog niet afgedekt door eigentijdse varianten. Zodra dat gelukt is mogen de uitgevers falliet! et mijn zegen.

Henk

Maak gewoon zelf een ebook en hang hem in het Paypro systeem?

Jeroen Bos

Business verandert door internet, overal en voor vrijwel alle producten en diensten. Met de komst van de “grootgrutters” stierven de vele lokale kruideniers ook uit. Hier precies zo. Wanneer een bedrijf geen waarde meer kan toevoegen aan de keten, heeft het geen bestaansrecht meer. Dus wanneer er een slimme zoekmachine annex boekwinkel komt van Google, zullen er steeds meer auteurs de stap wagen naar eigen distributie zonder tussenkomst van een uitgever. Voor auteurs die een beetje aantallen verkopen, wordt het behoorlijk interessant, want die ontvingen eerst tussen de 7 en 10% van de verkoopprijs en nu 80% Uiteraard kan dan de verkoopprijs ook flink omlaag zodat veel meer mensen gaan kopen ( net als apps ) en illegale copieen niet meer zinvol zijn. Zou de muziek industrie hier iets van kunnen leren ? 😉

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond