Deel dit artikel
-

‘Betaalde spitsstroken op mobiel internet gewenst’

De meerderheid van managers bij telecombedrijven wil dat er betaalde digitale spitsstroken komen op mobiel internet.

Deze opvatting is een knuppel in het hoenderhok van de discussie over net neutraliteit. Velen vinden dat al het verkeer over mobiele netten hetzelfde moet worden behandeld. Anderzijds zien deze managers spitsstroken als de meest realistische werkwijze om geld te verdienen met hun netten en in de toekomst te kunnen investeren.

De Economist Intelligence Unit voerde voor juridisch adviesbureau Freshfields Bruckhaus Deringer een peiling uit onder 400 beslissers in westerse landen.

Het blijkt dat 55 procent van de respondenten onderscheid wil kunnen maken tussen de verkeersstromen op hun netten. Tegen betaling willen ze hun klanten garanties kunnen geven, bijvoorbeeld om video bekijken in bepaalde kwaliteit of voor minimale downloadsnelheden. Daar staat tegenover dat 38 procent vindt dat de netwerken niet anders moeten worden gebruikt dan nu.

De onderzoeksafdeling van de financieel-economische uitgave The Economist deed in feite onderzoek naar de sentimenten over de toekomst van mobiel internet. Operators zien namelijk het gebruik van mobiel dataverkeer exploderen, maar beseffen zich tegelijk dat ze de kosten daarvoor niet terugverdienen met de handel in flat fee-abonnementen. Daarom stappen KPN en Vodafone voor het einde van het jaar af van deze vorm van ongelimiteerd mobiel internetten.

Met het leveren van premium diensten denken mobiele aanbieders meer omzet te kunnen realiseren op hun netwerken. Om dat te realiseren moeten ze echter het verkeer op hun netwerken anders gaan behandelen, voorrang geven aan bepaalde verkeersstromen. Dit druist volgens sommigen in tegen de principes die het internet in de afgelopen decennia hielpen vormen tot wat het nu is.

De Economist Intelligence Unit stelt echter ook dat een nieuwe inkomstenbron voor de deur staat.

Mobiele telecomaanbieders zouden mogelijk al in 2013 meer aan de verkoop van applicaties kunnen verdienen dan aan spraak. Googles Android is een van de systemen die dat faciliteert, aangezien 30 procent van de applicatie-omzet naar de operators gaat en 70 procent naar de ontwikkelaars.

Deel dit bericht

6 Reacties

Mehdi Horstmanshoff

Dit is met voorsprong het slechtste idee in de hele geschiedenis van het universum.

Erwin Boogert - Emerce

*grijns* Dat is duidelijk.

Victor van Zuydewijn

Wij van WC Eend… Natuurlijk vinden mangers van Telecom providers dat…

Erwin Boogert - Emerce

Dat is iets te makkelijk Victor. Het is geen 100 procent die dat zegt, maar slechts een kleine meerderheid.  Je leest ook dat 38 procent geen spitsstroken wenst: WC Eend'ers tegen het gebruik van WC Eend, om in jouw termen te blijven.

Stef

Je mag business class vliegen als je er extra voor betaalt. In een theater mag je vooraan zitten als je meer betaalt. Als andere gebruikers en diensten geen last hebben van offloading en acceleratie (maar zelfs voordeel) dan ben ik voor. Ik zou graag extra betalen als alle vrachtwagens van ons wegennet op aparte banen zouden rijden. Meer offloading en betekent meer ruimte. Het is een utopie om te denken dat al het mobiele verkeer zonder onderscheid kan blijven groeien. Dienstenaanbieders zullen ook graag wat extra betalen voor QoS, als dat nodig is voor het slagen van hun business case.

Jan-Evert

Die 'spitsstrook' is snel aangelegd: zelfs mobiele providers zouden actief het gebruik van WiFi moeten stimuleren.Op die manier houd je het duurdere mobiele telecom-netwerk vrij voor het 'echte' mobiele verkeer. Zeker als het gaat om download en films kijken durf ik namelijk de stelling aan dat klanten breedband internet (download en films) vooral gebruiken op plekken waar ze dat zittend kunnen doen zonder dat zijzelf of hun apparaat nat worden van de regen. Dat zijn meestal plekken waar aanleg van WiFi prima haalbaar en dus zelfs wenselijk is. 

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond