Open Data Marathon in Twente voor slimmere Europese regio’s

Vrijdag 14 september start een ‘creatieve marathon’ – de ECIU Creathon – bij DesignLab Universiteit Twente. Studenten, scholieren en professionals uit heel Europa duiken een weekend lang in open data. Allemaal om regio’s slimmer te maken, aangejaagd door het European Consortium of Innovative Universities (ECIU), Novel-T en DesignLab.
Doel van het evenement is het vinden van oplossingen voor uitdagingen die diverse ECIU-partners inbrengen. Programmadirecteur van het ministerie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), Fred Voncken, trapt op vrijdag af.
Geestesvader van het creathon-concept en evenement is Wilbert Pontenagel, projectleider bij Novel-T. “Een creathon richt zich op stapsgewijze ontwikkeling van concrete producten of diensten die een oplossing moeten bieden voor vooraf geformuleerde challenges. Bijzonder is dat gemengde teams, met deelnemers van verschillend pluimage, zich buigen over onderwerpen die hier en nu in eigen stad of regio aan de orde zijn. De moderne datagedreven maatschappij is daarin vaak een oorzaak of aanjager. Verrassend vaak leidt het tot vernieuwende oplossingen.”
Twentse Belofte
De challenge die de Twentse gemeenten Enschede, Hengelo en Almelo en het ministerie van OCW indienen gaat over het vergroten van kansen voor jongeren in het onderwijs en op de arbeidsmarkt. Dit in het kader van de Twentse Belofte.
Tijdens de creathon kijken deelnemers specifiek naar positieve (omgevings)factoren die het aantal schoolverlaters terugbrengen. “Ik spreek ook namens de andere Twentse gemeenten als ik zeg dat de jeugd de toekomst heeft. Samen moeten we ervoor zorgen dat deze mooi wordt. We hopen dat de ECIU Creathon resultaten oplevert om onze gezamenlijke belofte aan Twentse jongeren waar te maken,” aldus Eelco Eerenberg, wethouder van Onderwijs in Enschede.
Europese uitdagingen
Verder komen deelnemers van andere ECIU-universiteiten als Stavanger (Noorwegen), Linköping (Zweden), Aalborg (Denemarken) en Hamburg (Duitsland) naar de Enschedese campus. Hun challenges gaan onder andere over dienstverlening voor jonge gezinnen, en mobiliteitsconcepten die leefbaarheid/herkenbaarheid van steden verhogen en tegelijkertijd de ecologische voetafdruk verminderen.
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.