Deel dit artikel
-

Hands-On: iPhone XS (Max)

Er is wat afgeklaagd over de prijzen van de nieuwe XS iPhones, de opvolgers van de even dure iPhone X die vorig jaar verscheen. Apple gaat er, misschien niet ten onrechte, vanuit dat er voor dit soort premiumtoestellen altijd wel kopers zullen zijn. Gelukkig is er een goedkoper alternatief op komst.

Toegegeven: de iPhone kan tegenwoordig heel wat meer dan het modelletje dat Steve Jobs in 2007 lanceerde en ook de concurrentie heeft zijn prijzen de laatste jaren steevast verhoogd, zodat een beetje premium smartphone al gauw richting de 1000 euro gaat.

Je betaalt in dit geval echt voor het geavanceerde Super Retina OLED scherm, dat de komende jaren ongetwijfeld goedkoper zal gaan worden, maar nu ben je voor de goedkoopste iPhone XS minstens 1159 euro kwijt. Dat is maar 200 euro verschil met een volwaardige MacBook.

Het sterkste glas in een smartphone ooit. Een schitterende nieuwe goudkleurige uitvoering, die met ‘uiterste precisie is vervaardigd’. Nauwkeurig gefabriceerde banden van ‘roestvrij chirurgisch staal’. En water- en stofbestendig als nooit tevoren; Apple heeft weer veel superlatieven nodig voor zijn nieuwste iPhones.

Bestaande iPhone X gebruikers zullen op het eerste gezicht echter weinig verschil merken. Zij waren al gewend aan een toestel zonder thuisknop en met een inkeping bovenaan. Niet iedereen was daar gecharmeerd van, maar inmiddels heeft iedere fabrikant zo’n notch op zijn toestel zitten en het gaat snel wennen.

Natuurlijk is deze XS weer beter dan het vorige model. Het belangrijkste verschil is de A12 Bionic chip. ‘Goed voor geweldige AR-ervaringen, beeldschone portretten met diepteregeling,’ zegt Apple er zelf over.

Mede dankzij de snellere chip en een betere sensor krijgen je foto’s meer details bij licht en schaduw, al zijn de nodige opmerkingen gemaakt over wat in de wandelgangen het schoonheidsfilter van de iPhone XS is gaan heten. Met name gezichten zien eruit alsof ze foundation op hebben. Vooralsnog kan het filter niet uitgeschakeld worden. Wellicht komt dat nog met een software update.

Verwacht overigens niet dat je het soort foto’s kunt nemen dat Apple bij zijn presentaties laat zien, de gemiddelde kwaliteit haalt het simpelweg niet bij een spiegelreflexcamera.

Voor iPhone 8 gebruikers die overstappen naar de XS is er een wereld van verschil. Het scherm is dusdanig veel beter dat je het LCD scherm van de vorige generatie ineens minderwaardig vindt. Daarnaast heb je veel meer schermoppervlak tot je beschikking. Bij de iPhone 8 zaten er nog flinke schermranden aan de boven- en onderkant.

De ietwat afwijkende bediening (vegen in plaats van drukken op een thuisknop) heb je zo onder de knie. Het terugzetten van apps van een vorige iPhone op het nieuwe toestel leek sneller dan ooit te gaan.

Gebruikers die overstappen van een iPhone 8 Plus naar een XS Max hebben geluk: het nieuwe toestel is ondanks het afwijkende schermoppervlak even groot, en de meeste insteekhoesjes voor de 8 Plus zijn probleemloos te gebruiken met de XS Max (let bij cases erop dat de camera past).

Niet alles aan de nieuwe iPhones is mijns inziens relevant. Het ontkoppelen van je iPhone door gezichtsherkenning (FaceID) en geanimeerde emoji die je gezichtsuitdrukkingen imiteren, daar koop je toch echt geen iPhone voor. Toch waren deze extra’s een jaar geleden wat de iPhone X van de iPhone 8 onderscheidde.

Maar als gezegd: 1159 euro blijft een bak geld voor een toestel dat je misschien na twee jaar alweer wilt vervangen. Gelukkig heeft Apple nu zelf voor een goedkoper alternatief gezorgd, dat zeker niet onderdoet voor de XS. Dit toestel XR is eind deze maand verkrijgbaar vanaf 859 euro.

Natuurlijk zijn er verschillen. De XS-modellen hebben bijvoorbeeld een dubbele camera aan de achterkant voor optische zoom, terwijl de XR er eentje heeft, maar met behulp van software zou je ook met de XR mooie bokeh opnamen moeten kunnen maken.

De XR ondersteunt weer geen 3D Touch, waarmee je stevig kunt drukken op een appicoontje, en de XS wel, maar het is de vraag of je deze functie echt gaat missen.

Qua opslag is de XS de winnaar: eventueel verkrijgbaar met 512GB (naast 64GB en 256GB), maar daar betaal je ook flink voor. Ook laadt de XS sneller op.

De XR heeft daarentegen ook duidelijke voordelen: het scherm zit tussen de 5,8 en 6,5 inch van de twee andere modellen in (6,1 inch) en hij heeft de langste batterijduur.

Het definitieve oordeel over de iPhone XR moeten we echter nog even uitstellen, het toestel komt pas over enkele weken. Ook in de Amerikaanse Apple Stores was de XR vorige week nog niet te bewonderen.

Kortom, het is verstandig om als je een nieuwe iPhone wilt kopen, eerst even alle modellen af te wachten en gaat vergelijken. iPhone X gebruikers kunnen best een jaartje overslaan, zoveel meer kan het nieuwe toestel niet, tenzij je perse een groter scherm wenst. Maar realiseer je dan wel dat je minimaal 1259 euro op tafel moet leggen.

De XR is eind oktober verkrijgbaar in zes (felle) kleuren: geel, koraal, blauw, rood, wit en zwart. Bij de XS is de keuze beperkt: goud, spacegrijs en zilver.

Deel dit bericht

1 Reactie

Jan

Aardig artikel echter je vergeet wel het allerbelangrijkste minpunt van de XR; het beeldscherm van de XR heeft namelijk een beduidend lagere resolutie dan de XS.

Sterker nog, het heeft met 1792×828 pixels zelfs een lagere resolutie (en PPI) dan de iPhone 8 Plus die 1920×1080 pixels heeft. De XR is Apple’s nieuwste budgettoestel, maar dan helaas niet met een bijbehorend prijskaartje 😉

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond