Nog 14 dagen tot invoer zakelijk spamverbod

Over 14 werkdagen treedt de herziene Telecomwet in werking. Bedrijven moeten dan expliciet toestemming hebben om andere ondernemingen met commerciële e-mail te mogen benaderen.
Hoe de stand van zaken in het Nederlandse bedrijfsleven is, valt lastig op te maken uit een kleine rondgang langs betrokken marktpartijen.
In de actieve, zakelijke discussiefora van Higherlevel.nl wordt sinds twee maanden amper meer gesproken over de op til staande juridische veranderingen. Dat is een indicatie, omdat de forumleden elkaar in de regel goed en snel weten te vinden met dit soort praktische vragen.
Marc Borgers, voorzitter van de e-mailassociatie Emma-NL, stelt: “Onze leden zijn er al lang op voorbereid en iedereen, hun klanten, dienen zich gewoon aan de wet te houden”.
Steven Ras van juridisch adviesbureau ICTRecht: “Het gaat om een nieuwe wet, dus we krijgen wat meer vragen dan gebruikelijk. Denk dan aan tientallen verzoeken in de afgelopen maanden. De vragen zijn in de aard hetzelfde. Bedrijven vragen zich af: Wat mogen we wel en niet doen en Wat kunnen we nog doen om aan de hernieuwde wet te voldoen.
Je merkt dat er nog onduidelijkheid heerst over deze onderwerpen. Zo is men vaak niet op de hoogte op de uitzondering van, wat is gaan heten, het zakelijk spamverbod. Bedrijven mogen namelijk hun bestaande klanten gewoon blijven mailen, als het gaat om het gelijksoortige producten en diensten”. Een kledingwinkel die e-mails verstuurt naar zijn bestaande klanten, mag ongewijzigd zijn praktijken voort blijven zetten met vergelijkbare commerciële berichten.
Het bedrijf publiceerde hier een lijst met tips voor ondernemers.
Advocaat Thomas van Essen van het kantoor Solv: “Er was onder clienten onduidelijkheid over de inwerkingtreding van de wet. Eerst was er sprake van 1 juli 2009, maar het begin van de handhaving werd verzet naar 1 oktober. Op dit moment merk ik niet dat er meer vragen binnen komen, wel in eerdere periodes”. Wie nu nog maatregelen moet treffen is rijkelijk laat, meent Van Essen.
“Dit onderwerp speelt al geruime tijd. Hoe snel clienten er op inspelen, hangt af van de mate van professionaliteit en hoe belangrijk e-mail voor de kernactiviteiten is.
Een interessante vraag wordt hoe streng de overheid gaat optreden tegen overtredingen. Ik denk dat er streng zal worden toegezien. Het ís een nieuwe wet en de introductie ís al eens uitgesteld”.
Verscheidene bedrijven, zo wordt Emerce gemeld, mailen momenteel hun database met de melding: ‘Er komt een nieuwe wet die spam verbiedt. Als u geen e-mail meer van ons wil ontvangen, moet u reageren’. Dat is echter de omgekeerde wereld, omdat de bedrijven van het opt out-principe uitgaan in plaats van opt in. Bij dit laatste, wat wet wordt, dient de onderneming expliciet toestemming te hebben om andere bedrijven commercieel per e-mail te benaderen.
Foto: karenhorton (cc)
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
10 Reacties
Patrick Mulder - AdFiliate bv
Ik heb hier samen met Sabine de Witte van Blancotekst ook een artikel over geschreven op http://www.adfiliate.nl/spamklacht Ook is het bericht in diverse LinkedIn groepen geplaatst. Uit de reacties hierop blijkt dat er bij veel bedrijven onwetendheid is.
douwe
Als de controle over de uitvoering net zo waterdicht is als bij B2C mail (…) dan kan er nog wel even vrij en blij gemaild worden… Serieus: is een zakelijk mailtje ontvangen van een relevante marktpartij nou zo'n groot probleem? Laten we deze wet gewoon schrappen in het kader van deregulering en gezond verstand bij zender en ontvanger….
Hans
Yes2web heeft op 10 augustus een persbericht verstuurd met de boodschap "Bedrijven niet klaar voor opt-in wetgeving" http://www.yes2web.nl/page/pers/ Uit een recente steekproef blijkt dat de meeste bedrijven hier nog steeds niet klaar voor zijn en zich niet realiseren dat het een gemiste kans is om niet hun bestand "opt-in" ready te maken. In hoeverre bedrijven een klacht indienen bij spamklacht.nl is nog maar de vraag, maar voorkomen is beter dan genezen.
Maurice
Ik heb/ben een bedrijf en ben er helemaal klaar voor. Mijn klanten zijn op de hoogte en mijn mail bestand is geupdate. Ik heb al een maand 2 standaard email antwoorden klaar staan waarin ik alleen een naam hoef in te vullen. De mailtje staan vol met uitleg, links en vragen. Het 1e mailtje is aardig opgesteld en in het 2e vervolg mailtje staan iets hardere dreigementen die ik daadwerkelijk ook ga uitvoeren. Ik ben het gespam meer dan zat. Onwetenheid is geen excuus. De laatste keer dat ik tegen een agent zei dat ik niet wist dat het hier 50 km/u was maar dacht dat ik 80 km/u mocht rijden kreeg ik ook een bon.
rik
Het blijft lastig. Koude spam sturen is uiteraard uit den boze. Maar wat als je al je relaties op de hoogte wil stellen van nieuwe informatie? Wat als je al je klanten wil informeren?
webabun
@Rik, niks lastig … gewoon goed kijken naar hoe alle B2C bedrijven al een paar jaar e-communiceren met de klanten en prospects.Zonder opt-in kom je niet ver, met een opt-in stukken verder, maar daarover is al veel geschreven en gesproken.
Patrick Mulder - AdFiliate bv
@rikKlantrelaties mailen is toegestaan.
Judith Blanken- van Groen
@patrickWanneer is een klant precies een klant?
Patrick Mulder - AdFiliate bv
@JudithAls er een bestaande klantrelatie is: Op spamklacht staat daarover: "Er kan sprake zijn van een klantrelatie als er een product of dienst is verkocht. Dit is afhankelijk van de omstandigheden van het geval." Lees meer op http://www.adfiliate.nl/spamklacht/
Rick van Dijk
Naast de vraag wat precies de definitie van een klant is, is ook van belang hoe lang je iemand als klant mag beschouwen. Een week? Een jaar? Tien jaar? Ook daarover geen uitspraken in de regelgeving, maar de Opta heeft laten doorschemeren dat zal worden gekeken naar de levensduur van de gekochte dienst of product. Deze levensduur staat dan gelijk aan de termijn dat iemand nog gemaild mag worden.