Bol.com breidt tweedehandshandel uit naar buitenland

Bezoekers van Bol.com kunnen zelf nu ook Engelse boeken verkopen via de webwinkel. Gebruikte boeken die ze op Bol.com aanbieden, komen schouder aan schouder te staan met dezelfde titels in nieuwstaat.
Zojuiste maakte de webwinkel bekend dat zijn klanten behalve Nederlandse nu ook Engelse boeken kunnen verkopen via Bol.com. Sinds eergisteren brachten verkopers ruim 4.200 boeken onder in de blauwe digitale schappen. Dat is reeds de helft van het Engelse aanbod op Marktplaats.nl.
Marketingbaas Michel Schaeffer verwacht dat er voor het einde van het jaar tienduizenden Engelse boeken op deze manier zullen worden verkocht. Binnen twee jaar loopt dat vermoedelijk op naar enkele honderdduizenden.
De tweedehandswinkel op Bol.com is sinds april 2007 in bedrijf. Sinds die tijd verkochten 155.000 geregistreerde boekverkopers meer dan 1,5 miljoen boeken.
Een van de redenen om het aanbod met de Engelse taal uit te breiden, is de vraag daarnaar onder studenten. Ze gebruiken voor hun opleiding vaak Engelse boeken die na het studiejaar niet meer nodig zijn. Vorig jaar steeg het tweedehandsaanbod in de maanden augustus en september tot 1,3 miljoen. In die maanden was een kwart van alle verkochte boeken tweedehands.
Momenteel liggen er 240.000 Nederlandse en Engelse tweedehands boeken in de schappen.
Volgens GfK-cijfers worden er in Nederland tien Nederlandse boeken verkocht op 1 Engelse.
Verkopers bepalen zelf de verkoopprijs. Bol.com ontvangt per verkocht boek een commissie van 99 cent per artikel en 15 procent van het verkoopbedrag. Hoeveel de tweedehandshandel bijdraagt aan de omzet van Bol.com is niet bekend.
Mogelijk is dit jaar tot tien procent van alle verkochte boeken niet meer in nieuwstaat.
De webwinkel zette over 2008 voor 224 miljoen euro om. Het hoopt dat bedrag binnen vijf jaar te verdubbelen.
De internationale pendant Amazon.com maakte vorige week bekend dat de groei uit mediaverkoop, waaronder boeken en cd’s, afgelopen jaar met nog maar 1 procent groeide. De handel in elektronica en huishoudelijke artikelen boekte daarentegen een omzetgroei van 35 procent. Die tak levert in 2010 vermoedelijk een grotere omzetbijdrage dan mediaverkopen.
Binnenkort begint Bol.com met de verkoop van elektronische boeken. Die zullen te lezen zijn op ebook readers van Sony. Het is niet bekend of de DRM-technologie in digitale boeken het toestaat dat oorspronkelijke kopers de titels op de tweedehandsmarkt mogen verkopen.
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
2 Reacties
Ewout Janssen
Op http://www.boek.net kan er al jaren Engels aanbod geplaatst worden. We hebben hier alle beschikbare Engelse boeken die ooit zijn uitgegeven in de database. Totaal aantal van 10 miljoen beschikbare titels. Op dit moment staan er ruim 100.000 Engelse titels te koop van totaal meer dan 30.000 verkopers.
Jan-Joost
beetje suggestieve kop, is het niet? Buitenlandse boeken verkopen is iets anders dan handel uitbreiden naar buitenland.