Nieuw rapport toont aan dat 4 van de 5 organisaties inkomsten zullen verliezen als ze in de komende 12 maanden niet digitaal transformeren

AMSTERDAM – 13 FEBRUARI 2020 – MuleSoft, leverancier van het toonaangevende platform voor het bouwen van applicatienetwerken, heeft vandaag de bevindingen bekendgemaakt van het Connectivity Benchmark Report 2020 over de staat van IT en digitale transformatie. Uit het wereldwijde onderzoek onder 800 IT-beslissers wereldwijd, waaronder ook Nederland, in organisaties met ten minste 1.000 werknemers, blijkt dat digitale transformatie op grote schaal een strategische noodzaak is geworden voor bedrijven. 92% van de Nederlandse respondenten neemt momenteel initiatieven of maakt plannen voor het komende jaar om te innoveren. Er zijn echter aanzienlijke integratie-uitdagingen voor 90% van de organisaties, die een negatieve invloed kunnen hebben op de omzet, time-to-market en klantervaringen.
Bedrijven staan onder toenemende druk om digitaal te transformeren, en met goede reden: vier van de vijf verwacht een omzetdaling als ze dit het volgende jaar niet doen. Ze worstelen ook om een gemeenschappelijk obstakel te overwinnen: van de bijna 732 verschillende applicaties die door de gemiddelde onderneming worden gebruikt, is slechts 24% van die applicaties geïntegreerd. Dit betekent dat meer dan de helft van de organisaties geen 360-graden beeld van zijn klanten heeft. Een gevolg is dat meer dan de helft van de bedrijven niet in staat is om hun klanten verbindende ervaringen aan te bieden.
“CIO’s hebben een unieke positie om leiding te geven aan de digitale transformatie van hun organisatie. IT-leiders in alle sectoren moeten zich richten op het creëren van een nieuw bedrijfsmodel dat de snelheid van levering versnelt, de flexibiliteit van de organisatie verhoogt en op grote schaal innovatie levert,” aldus Simon Parmett, CEO, MuleSoft. “Met een API-geleide aanpak kunnen CIO’s de kloksnelheid van hun bedrijf veranderen en zich voordoen als de beheerder van een configureerbare onderneming. Dit om de toegang tot bestaande activa en nieuwe mogelijkheden te democratiseren.”
Het 2020 Connectivity Benchmark Report belicht nieuwe kansen en uitdagingen voor bedrijven tijdens hun digitale transformatie:
IT moet sneller innoveren en met minder middelen
Traditionele IT-besturingsmodellen werken niet goed en organisaties worden gedwongen nieuwe manieren te vinden om de projectlevering te versnellen en integraties te hergebruiken. Minstens de helft van de respondenten zegt dat hun IT-budgetten dit jaar met minder dan 10% zullen stijgen, ondanks dat hun projectbelasting met 41% omhoog gaat. Toch houdt 66% van de bedrijven hun IT-teams nu verantwoordelijk voor het leveren van verbonden klantervaringen.
- Wanneer IT de zakelijke eisen niet kan bijhouden, ontglippen projecten: meer dan tweederde (68%) van de organisaties kon vorig jaar niet al zijn projecten waarmaken, waardoor een achterstand voor 2020 ontstond.
- IT wordt geconfronteerd met de constante evenwichtsoefening om de lichten aan te houden en te innoveren: 73% van de IT-tijd wordt gemiddeld besteed aan het runnen van het bedrijf, in plaats van te focussen op innovatie en ontwikkeling.
- Organisaties worstelen om het tempo van onze digitale wereld te handhaven: 82% van de IT-beslissers vindt het moeilijk om nieuwe technologieën te introduceren vanwege hun IT-infrastructuren.
- Nieuwe technologie-investeringen vergroten alleen de behoefte aan integratie: de vier belangrijkste IT-investeringsprioriteiten voor 2020 zijn beveiliging (50%), big data en analytics (36%), API’s inzetten (30%) en multi-cloud strategie (28%) – dit alles vereist een diepe integratie met bestaande systemen.
Bedrijven slagen er niet in om de volledige waarde van API’s vast te leggen zonder een bedrijfsbrede strategie
De overgrote meerderheid van organisaties begrijpt de kracht en het potentieel van API’s: 66% gebruikt momenteel openbare of particuliere API’s. Slechts weinigen hebben echter een strategische aanpak ontwikkeld om API-gebruik in het hele bedrijf mogelijk te maken.
- Bedrijfsbrede API-strategieën zijn nodig om echte waarde te genereren en opnieuw te gebruiken: slechts 4% van de organisaties heeft een leiderschapsmandaat om een bedrijfsbrede API-integratiestrategie voor alle projecten te volgen. Bijna tweederde (64%) implementeert API’s per project of gebruikt een strategie die binnen bepaalde delen van het bedrijf in silo’s zit.
- Bedrijven hebben geen gemakkelijke manier om API’s te delen: minder dan de helft (44%) van interne software-activa en componenten (bijvoorbeeld code, API’s en best practices) zijn beschikbaar voor ontwikkelaars om opnieuw te gebruiken. De meeste organisaties (80%) hebben ook geen volledig effectieve manier om API’s of integraties te delen.
- Nieuwe zakelijke gebruikers zijn in opkomst, wat de behoefte aan hergebruik vergroot: buiten IT zijn de top drie bedrijfsrollen met integratiebehoeften: engineering (44%), financiën (42%) en datawetenschappers (30%).
- Citizen-integrators hebben geen belangrijke interne middelen: 70% van de IT-beslissers zegt een goede strategie te hebben om niet-technische zakelijke gebruikers in staat te stellen eenvoudig apps en gegevensbronnen te integreren met API’s. Ondanks dit hoge niveau van vertrouwen heeft 70% geen team dat zich inzet voor het delen en hergebruiken van API’s.
API-hergebruik is direct gekoppeld aan snelheid van innovatie, operationele efficiëntie en omzet
Door API-strategieën op te zetten die selfservice en hergebruik bevorderen, stellen bedrijven zichzelf in een veel betere positie om snel te innoveren, de productiviteit te verhogen en nieuwe inkomstenstromen te openen. Meer dan de helft (48%) van de organisaties zegt dat IT de meeste bedrijfswaarde heeft gegenereerd door herbruikbare integraties te bouwen die tijd en geld besparen bij toekomstige projecten. Ondanks dit succes maakt slechts 42% van de IT-beslissers gebruik van API’s om de efficiëntie van hun applicatie-ontwikkelingsprocessen te verhogen.
- De meeste organisaties maken integratie moeilijker voor zichzelf door geen API’s te ontwerpen voor hergebruik: van organisaties die API’s gebruiken, gebruikt 45% ze als onderdeel van het ontwikkelingsproces voor nieuwe projecten en 42% gebruikt ze om integraties te bouwen. Minder dan de helft (48%) zegt echter dat hun API’s herbruikbaar zijn, wat wijst op een te grote mogelijkheid voor IT om effectiever te zijn in het leveringsproces.
- Organisaties activeren geen API-ecosystemen: van degenen die API’s gebruiken, stimuleert slechts 24% van de organisaties innovatie met partner- en externe ontwikkelaarsecosystemen door ze bloot te stellen aan derden.
- Indien aandachtig ontworpen, stimuleren API’s bedrijfsresultaten: organisaties die API’s gebruiken, profiteren van operationele verbeteringen zoals verhoogde productiviteit (42%), verhoogde innovatie (36%) en grotere flexibiliteit tussen teams voor self-service IT (42%).
- API’s zijn de nieuwe inkomstenstroom: gemiddeld wordt bijna een derde (40%) van de omzet van bedrijven gegenereerd door API’s of API-gerelateerde implementaties.
Ontdek hoe MuleSoft je kan helpen verbonden klantervaringen te leveren:
- Wil je leren hoe je de kracht van API’s en integratie kunt benutten? Bezoek de MuleSoft Trailmix op Trailhead en word een Integration Trailblazer.
- Download het 2020 Connectivity Benchmark Report hier.
Methodologie
Voor het vijfde jaarlijkse Connectivity Benchmark Report heeft MuleSoft, in samenwerking met Vanson Bourne, 800 IT-leiders, waarvan 50 in Nederland, van wereldwijde ondernemingen ondervraagd. Het doel was om te ontdekken hoeveel waarde bedrijven daadwerkelijk winnen bij digitale transformatie, en inzicht te krijgen in de meest succesvolle strategieën van IT-leiders voor het bereiken van digitale transformatiedoelen. De online-enquête werd gehouden tussen oktober en november 2019 in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Nederland, Australië, Singapore, Hong Kong en Japan. Alleen geschikte kandidaten namen deel aan de enquête en werden geverifieerd met behulp van een streng screeningsproces op meerdere niveaus. Alle respondenten werken bij een bedrijfsorganisatie in de publieke of private sector met ten minste 1.000 werknemers en hebben een leidinggevende functie of hoger op een IT-afdeling.
Over Anypoint Platform
Het Anypoint Platform™ van MuleSoft is een toonaangevend platform voor applicatienetwerken. Het stelt organisaties in staat samengestelde applicaties te maken die apps, data en apparaten verbinden via API-geleide connectiviteit om een flexibel applicatienetwerk te vormen. Anypoint Platform is een uniforme, enkele oplossing voor iPaaS en volledige levenscyclus API-management, zowel on-premises als in de cloud.
Over MuleSoft, een Salesforce-bedrijf
De missie van MuleSoft is om organisaties te helpen sneller te veranderen en te innoveren door het eenvoudig te maken om de applicaties van de wereld, data en devices te verbinden. Met zijn API-geleide benadering van connectiviteit stelt MuleSoft’s toonaangevende Anypoint Platform™ duizenden organisaties in staat om applicatienetwerken te bouwen. Door gegevens binnen de onderneming te ontgrendelen met applicatienetwerken, kunnen organisaties gemakkelijk nieuwe inkomstenkanalen leveren, de operationele efficiëntie verhogen en gedifferentieerde klantervaringen creëren. Voor meer informatie, bezoek www.mulesoft.com.
Over Salesforce
Salesforce is wereldleider op het gebied van Customer Relationship Management (CRM) en brengt bedrijven dichter bij hun klanten in het digitale tijdperk. Opgericht in 1999, stelt Salesforce bedrijven van elke omvang en branche in staat om te profiteren van krachtige technologieën – cloud, mobiel, sociaal, internet van dingen, kunstmatige intelligentie, spraak en blockchain – om een 360 graden beeld van hun klanten te creëren. Ga voor meer informatie over Salesforce (NYSE: CRM) naar: www.salesforce.com.
MuleSoft is een geregistreerd handelsmerk van MuleSoft, Inc., een Salesforce-bedrijf. Alle andere merken zijn die van de respectieve eigenaars.
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.