Industry Wire

Geplaatst door OBAN

Platform slachtoffers bank-oplichting

Dit is een razendsnel toenemende vorm van oplichting die gedupeerden financieel en emotioneel sloopt. En uw bank doet niets voor u. Daarom willen gedupeerden zich verenigen om hun belangen te behartigen.

Wie heeft er de laatste maanden niet over gelezen of een tv-programma hierover gezien: gebeld worden door het alarmnummer van je eigen bank en binnen een uur ál je geld verliezen. Je wordt met een zeer overtuigend verhaal benaderd, gemanipuleerd, angstig gemaakt en in goed vertrouwen ga je dan je hele bezit overmaken op een zg. kluisrekening van een andere bank. Deze kluisrekening is niets meer dan een bankrekening van een geld-ezel. Binnen enkele minuten wordt het geld weer doorgesluisd en zien de slachtoffers hun opgebouwde vermogen totaal verdwijnen.

Het verhaal van inmiddels honderden (voornamelijk oudere) bankklanten. Privé-schades van tienduizenden euro’s. Om nog maar niet te spreken van de duizenden gevallen van benadering van klanten, die er net op tijd niet op in zijn gegaan.

Phishing is een andere vorm van internetfraude. Het bestaat uit het oplichten van mensen door ze te lokken naar een valse website, die een kopie is van de echte website, om ze daar – nietsvermoedend – te laten inloggen met hun inlognaam en wachtwoord of hun creditcardnummer. Dan denk je iets gekocht te hebben maar ontvang je niets. Bij spoofing ben je in één klap al je geld kwijt.

Persoonlijk verhaal van een slachtoffer
Afgelopen maandag kreeg de vader van Nando een telefoontje. “In zijn telefoonscherm plopte het nummer van de ‘ING Helpdesk’ op. Mijn vader nam op. Ene Ingrid van de ING. Volgens Nando gingen de criminelen heel doortrapt te werk. “Het zijn waren professionals. De vrouw praatte heel keurig en beschaafd en ondertussen werd mijn vader ontzettend bang gemaakt. Zo beweerde de vrouw dat er op meerdere plekken in het land op mijn vaders betaalrekening was ingelogd en dat er geprobeerd werd om 2.000 euro over te maken naar Oekraïne.” De vader van Nando kon maar één ding doen: alles veiligstellen op een zogenoemde kluisrekening. “Als hij dat niet deed, dan werd zijn rekening leeggeplunderd, waarschuwde de vrouw.” Mijn vader moest zijn geld van zijn spaarrekening overmaken naar zijn betaalrekening. Ook heeft hij zijn daglimiet moeten verzesvoudigen. De vrouw bleef maar op hem inpraten: hij deed dit om zijn geld veilig te stellen. Maar in werkelijkheid was al zijn geld in een uur tijd in handen van criminelen gevallen. Hij had geen cent meer, zelfs niet voor boodschappen.” Zijn grootste vrees, dat hij opgelicht zou worden, is werkelijkheid geworden.

Schaamte en verdriet
Veel opgelichte bank-klanten schamen zich dat ze erin getrapt zijn en dat heeft grote impact. Voelen zich radeloos, verdrietig en verloren. Verliezen hun vertrouwen in de bank-app en in hun zelfredzaamheid. Ze worden overvallen door gevoelens van onzekerheid, spijt en schaamte. Durven het soms niet te vertellen aan hun kinderen of vrienden. Bang voor reacties als: hoe kun je zo dom zijn om hier in te trappen, er wordt toch altijd voor gewaarschuwd. (hang op, klik weg, bel uw bank!) Wat moet je doen als je ineens helemaal geen cent meer heeft. Je probeert het oude saldo ‘terug te kijken’ op de bank-app. Je probeert het steeds weer opnieuw, maar het saldo blijft één grote nul-komma-nul. Je begrijpt het niet. Hoe kan dit gebeurd zijn. “Ik, die altijd zo voorzichtig met geld ben geweest. Hoe is het mogelijk”?

Veel Nederlanders weten niet dat het mogelijk is om telefoonnummers te vervalsen. En juist dat is het geval bij spoofing. De oplichters maken geraffineerd gebruik van deze truc om het vertrouwen te winnen van de bankklanten die hierdoor denken met een échte bankmedewerker te spreken.
Dit heeft grote gevolgen voor de gedupeerden en een aantal moet extra leningen afsluiten en zelfs de hulp inroepen van zorgverleners.

Reactie van de bank
De slachtoffers proberen behulp van familie en vrienden van alles om de schade te beperken maar men vindt veelal geen goede uitweg. De huisbank adviseert als eerste om aangifte te doen bij de politie. De bank zal het melden bij het hoofdkantoor afd. fraude. Men heeft begrip voor de situatie maar ze kunnen en willen helaas niets voor de rekeninghouder doen. Als je nog vragen hebt dan kun je natuurlijk altijd even bellen. Enige vorm van nazorg of interesse van hun bank heeft niemand ervaren.

Op is op, weg is pech, eigen schuld /dikke bult…..
“Het vervelende aan deze vorm van oplichting is dat de klant zelf opdracht heeft gegeven de betaalopdracht uit te voeren en daarmee is de betaalopdracht dus niet ongebruikelijk”, licht een woordvoerder van de ING bank toe. “Om deze reden is ING niet aansprakelijk voor de ontstane schade. De bank maakt alleen de transactie mogelijk.”
Maar is de bank niet ook verantwoordelijk voor een veilige vorm van digitaal bankieren?
Slechts een paar opgelichte klanten durven de publiciteit te zoeken via kranten, TV programma’s of Facebook. Hoe zieliger het verhaal hoe meer reacties. Meelevende reacties maar ook afkeurende tot zelfs hatelijke reacties. Warme reacties resulteren soms in een crowdfunding. Als je een van de eersten bent heb je kans dat een gedeelte van het gestolen bedrag terugkomt, maar ben je nummer zoveel dan wordt het resultaat steeds kleiner. En zijn de negatieve effecten van het bekendheid zoeken het waard? Op straat en in de supermarkt heeft men het idee dat je wordt gezien als die domme gans die zelf al zijn geld heeft overgemaakt naar een stel criminelen.

Meldpunt spoofing
Veel slachtoffers voelen zich in de kou staan. Enkele betrokkenen hebben daarom contact met elkaar gezocht en gaan een platform voor gedupeerden vormen om de belangen van spoofing-slachtoffers te behartigen teneinde schadeloosstelling voor de gedupeerden te realiseren bij de banken en actieve preventie van de bankrekeningen af te dwingen.

De banken hebben een maatschappelijke en morele zorgplicht om hun klanten te beschermen tegen ingrijpende oplichtingsvormen zoals spoofing. Ze moeten veilig hun spaartegoeden en rekening-courant-beheer hier kunnen onderbrengen. De bank moet vertrouwelijk hiermee omgaan en het vertrouwen geven dat zij een goede beheerder en beschermer is. De klant mag van een bank verwachten dat zij in hun digitale systemen een aantal controle mogelijkheden inbouwt.

Er is tegenwoordig geen andere mogelijkheid meer dan digitaal-bankieren. In een maatschappij waarin van ouderen wordt verwacht dat zij meebewegen met deze alsmaar toenemende digitalisering moet deze kwetsbare groep bankklanten niet alleen worden voorgelicht maar ook worden beschermd. Veel Nederlanders zijn niet opgewassen tegen de geraffineerdheid van oplichters. De rekeninghouder mag niet de indruk krijgen dat het voor de banken goedkoper is om de schade af te wimpelen op de klant in plaats van, misschien dure, maatregelen te nemen in hun systemen.

Gedupeerden en hun betrokken familieleden of vrienden kunnen zich bij het platform melden via e-mail: spoofing@oban.nl

3 Bijlagen:
– De radeloze opgelichte vader van Nando
– Het gebruikte telefoonnummer van de oplichters is gelijk aan het bank alarmnummer
– Een screen-shot afschrijving van het gestolen bedrag en de tegenrekening van de geld-ezel

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht