Orange breekt markt mobiel internet open

Update Orange gaat de Nederlandse markt voor mobiel internet openbreken. De Franse mobiele operator komt in het najaar met een GPRS databundel waarvan de prijs ver ligt onder KPN's i-mode. Voor zes euro per maand kunnen gebruikers van PDA en notebook tien megabyte aan dataverkeer verbruiken. Die hoeveelheid kost bij KPN 25 euro. Sébastien Goalès, woordvoerder van Orange France, bevestigde dit exclusief aan Emerce.
Orange , dat eigendom is van France Telecom, is het moederbedrijf van Dutchtone. De dienst wordt sinds 30 mei in Frankrijk aangeboden en is vanaf september of oktober ook in ons land beschikbaar, aldus Goalès. Nadere details over de invulling zijn op dit moment nog onduidelijk. Orange wil de service daarnaast in het Verenigd Koninkrijk, België, Denemarken en Zwitserland gaan verkopen. Volgens Goalès is de dienst nu al een succes in Frankrijk.
In Frankrijk kunnen gebruikers met een PDA of notebook voor zes euro per maand tien megabyte aan dataverkeer via het GPRS-netwerk verbruiken. Orange duikt met zijn aanbod ver onder de bestaande Nederlandse marktprijzen voor mobiel internet. Tien megabyte via i-mode kost bij KPN 25 euro.
Een zware gebruiker is overigens vanaf achttien megabyte per maand bij KPN voordeliger uit. Orange rekent namelijk vijf eurocent voor elke tien kilobyte boven de maandelijks toegestane tien megabyte waar het abonnement recht op geeft, omgerekend komt dat neer op vijf euro per extra megabyte. Een verbruik van 25 megabyte komt bij Orange dus uit op 81 euro per maand, tegen 45 euro bij KPN.
Daarnaast overweegt het bedrijf zijn Orange Sans Limite-dienst buiten Frankrijk aan te bieden. Dat is een flatfee service die, ook voor zes euro per maand, onbeperkt toegang biedt tot alle WAP-diensten van Orange, zoals nieuws, weerbericht, restaurant-informatie en toegang tot een e-mailaccount bij Orange. Wie gebruik wil maken van andere diensten zoals het instant downloaden van ringtones, games of wallpapers wordt afgerekend op een pay-per-use basis.
Stuart Jackson, woordvoerder van Orange World, is niet te spreken over de loslippigheid van Goalès. Hij stelt dat de Fransman "niet mag praten namens Dutchtone ". Hij wil bevestigen noch ontkennen of de landen van introductie, het moment van introductie en de prijs correct zijn. Wel geeft hij toe dat die prijs "rond de zes euro" zal liggen.
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
4 Reacties
Robert
'flat fee', maar wel met een limiet? Dat is hetzelfde als onbeperkt spareribs, met een maximum van drie. Wassen neus?
Thomas Vergouwen
Even een korte reactie: zoals Robert in zijn reactie ook al aangeeft zou het een beetje vreemd zijn om dit flatfee te noemen als er toch een limiet aan zit. Ik denk echter dat Emerce Sébastien Goalès (zoals hij echt heet en dus niet Sebastien Goales) niet helemaal goed begrepen heeft: in Frankrijk zijn er namelijk twee verschillende diensten die in dit artikel enigszins door elkaar gehaald worden:- Orange sans Limite: de dienst die voor * 6,00 per maand een onbeperkte (en dus echt flatfee) toegang biedt tot alle WAP-diensten van Orange (zoals toegang tot e-mail, nieuws, weer, 'à proximité' [dichtstbijzijnde restaurants, bioscopen, en dergelijke], etcetera).- de dienst 'PDA/PC' die voor (ook) * 6,00 per maand eigenlijk niets meer of minder is dan een GPRS-databundel van 10 megabyte per maand. Daar wordt inderdaad voor additioneel dataverkeer * 0,05 per 10 kB extra gerekend. De zin 'Wie gebruik wil maken van andere diensten zoals instant messaging, chatten of het downloaden van ringtones, games of wallpapers wordt afgerekend op een pay-per-use basis.' is slechts gedeeltelijk correct: wanneer de instant messaging, chatdiensten en dergelijke door Orange worden aangeboden (of door een aan Orange gelieerde aanbieder) valt dit binnen het flatfee aanbod Orange sans Limite. Voor het downloaden van ringtones en dergelijke moet uiteraard wel betaald worden, aangezien dit een geheel andere dienst betreft (die voorheen ook apart betaald werd bovenop de kosten voor de verbinding)!
Redactie Emerce
NASCHRIFT VAN DE REDACTIE: De opmerkingen van Thomas Vergouwen snijden inderdaad hout. Alleen de dienst Orange Sans Limite is echt flatfee: voor een vast bedrag onbeperkt toegang, en wel tot de WAP-diensten van Orange. Daarnaast kent Orange een GPRS-databundel voor PDA en notebook, die wel scherp geprijst is, maar niet flatfee.Deze wijzigingen zijn inmiddels in het artikel aangebracht. Onze excuses voor de ontstane verwarring.
Steef
Extended kost 6 euro voor onbeperkt "wap sites" bezoeken. Iedere andere voorm van dataoverdracht zoals e-mail lezen e.d. kost 3 euro per MB. De eerste 2 MB zijn inbegrepen.