Deel dit artikel
-

“Ik wil bezoekers vasthouden binnen hub interessegebied”

Michel Mol (36) is sinds 21 mei coördinator Internet van de Publieke Omroep. Eerder werkte hij als consultant bij McKinsey en was hij directeur van Grey Interactive. Wat is eigenlijk de functie van de omroep op internet?

Wat zijn de taken van een coördinator Internet?

"Ik moet een algemene internet-strategie ontwikkelen, de afstemming tussen de omroepen regelen, de externe contacten onderhouden en de creativiteit stimuleren om multiplatform content te ontwikkelen. Ik zoek naar de gedeelde belangen en waarden van de omroepen."

Is het denkbaar dat de omroepen materiaal gaan produceren dat alleen via internet beschikbaar komt?

"De webcontent van de publieke omroep ondersteunt nu de programma's. Feitelijk hebben we al wat extra's op het web: er zijn bijvoorbeeld extra dossiers op nosnieuws.nl en sms-diensten bij de Tour de France-site. Het is wat mij betreft nog een open vraag of internet-only content past bij de huidige missie van de publieke omroep. Die missie is van oudsher gebonden aan de beperkte fysieke distributiestructuur, en is gebaseerd op de gedachte dat de publieke omroep pluriformiteit moet waarborgen en onafhankelijke informatie aan een breed publiek moet presenteren.

Om een breed bereik te krijgen wordt getracht 'doorkijkgedrag' te stimuleren door entertainment af te wisselen met informatie. Maar op het web is alles anders: pluriformiteit is per definitie aanwezig, er is geen beperking in 'uitzendcapaciteit' en met het begrip doorkijkgedrag kun je daar ook niet veel omdat iedereen voortdurend rondklikt, en het bereik veel minder is. Misschien dat over een jaar of zes alle rtv-programma's getransformeerd zijn tot webcontent die via glasvezel gedistribueerd wordt. Op dat moment is het medium getransformeerd tot iets nieuws, waarvoor een nieuwe missie nodig is. Op dit moment is de toegevoegde waarde van het web vooral het breder onder de aandacht brengen van wat al geproduceerd is met publieke middelen."

Naar aanleiding van een advies van McKinsey hamert staatssecretaris Van der Ploeg op een 'eenduidige brandname' en samenwerking tussen de omroepen op internet. Hoe is dat te bewerkstelligen in zo'n slangenkuil?

"De bereidheid tot samenwerken is groot, heb ik gemerkt. Dat komt ook omdat het gemeenschappelijke doel is om bezoekers vast te houden. Alle omroepen hebben de intentie om op hun websites een strook van één centimeter bovenaan vrij te maken voor een centraal navigatiehulpmiddel. Daarin komt ondermeer het logo met het blokje en het balletje te staan. Dat is een signaal zowel naar de afnemer als naar de concurrentie."

Eigenlijk bent u een brandmanager?

"Ik zie een grote marketinguitdaging omdat het bezoek op veel omroepsites veel te laag is, met uitzondering van sites als teletekst en nosnieuws.nl. Daarnaast hebben we te maken met heel veel merken: de omroepen afzonderlijk, de programma's en omroep.nl als overkoepelende site. Het is primair mijn taak om alle aanwezige content te ontsluiten en te marketen. Ik wil bezoekers vasthouden binnen hun interessegebied. Daarvoor gaan we onder andere tien tot twaalf thematische kanalen inrichten, waarbinnen verwijzingen worden opgenomen naar de content van de verschillende omroepen. Zo kunnen bijvoorbeeld alle items over de abortusboot vanuit de verschillende visies gebundeld worden, waardoor je bijvoorbeeld het nieuwsitem van het Journaal naast de visie van de EO vindt."

Van der Ploeg vindt ook de gidsfunctie erg belangrijk, hoe gaat u dat invullen?

"We hebben al een programmagids online staan, en die verrijken we langzamerhand met url's van programma's, verwijzingen naar streams als die er zijn en een archief van programmabeschrijvingen. Verder experimenteren we met een e-mail alert service op basis van een trefwoord. Bij succes wordt dat uitgebreid."

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond