Industry Wire

TNO in al haar facetten aanwezig op de Innovatie estafette 2013

TNO neemt op 12 november deel aan de Innovatie-estafette in de RAI te Amsterdam. Innoverende ondernemers, onderzoekers en overheden zijn hier aanwezig om nieuwe oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen en economische kansen te verkennen, door over sectorgrenzen heen samen te werken en van elkaar te leren. TNO is aanwezig met een breed scala aan innovaties binnen de thema’s Smart Cities, Green Transport en Circular Economy.

Op een paar seconden afstand van je voorganger rijden waarbij de auto zelf de snelheid bepaalt en waarbij de bestuurder geen handen aan het stuur heeft. Het is al mogelijk. Op 12 november 2013 rijdt Minister Schultz als eerste persoon in de wereld in een automatische coöperatief bestuurde auto op de openbare weg.
Deze demo met automatische rijdende auto’s is onderdeel van het Dutch Automated Vehicle Initiative (DAVI) waarin TU Delft, TNO, RDW en Connekt samenwerken. TNO presenteert naast deze demo automatisch rijden tijdens de innovatie-estafette nog meer impactvolle en vernieuwende projecten.

Smart Cities: Healthy Urban Living

Hoe houd je een stad leefbaar, vitaal en duurzaam? Verschillende partijen waaronder Universiteit Utrecht, RIVM, KNMI, Deltares en TNO stellen kennis en data beschikbaar om het functioneren van stedelijk gebieden beter te begrijpen en deze vraag te kunnen beantwoorden. In het Utrecht Research Centre voor Healthy Living (HUL) worden de kennis en datasets van de partijen met elkaar verbonden om inzicht te krijgen in zowel de fysieke leefomgeving als het sociale welzijn en economische vitaliteit. Bestuurders, ondernemers, burgers en ambtenaren kunnen op basis van deze inzichten experimenteren met beleid. Op de estafette wordt deze samenwerking bekrachtigd.

Circular Economy: World Class Maintenance

TNO is een van de initiatiefnemers van het project ‘World Class Maintenance INFRA’. De komende twee jaar gaan zeven ‘asset owners’, product-/dienstverleners en kennisinstellingen op basis van open innovatie samenwerken om het onderhoudsmanagement van civiele infrastructuur op ‘wereldklasse’ niveau te brengen.

De resultaten zullen de infrastructuursector een flinke impuls geven. Door gezamenlijke innovatie en het delen van best practices, kan het onderhoud slimmer, effectiever en efficiënter worden gedaan. Met innovatief onderhoud en ketensamenwerking wordt de infrastructuur ook beter beschikbaar en betrouwbaar. Infrastructuur gaat langer mee, investeringen worden voorkomen en veiligheid en duurzaamheid worden gewaarborgd. De deelnemers in dit project zijn: havenbedrijf Rotterdam, Rijkswaterstaat, provincie Overijssel, Siemens, Ooms Civiel, Dutch Institute World Class Maintenance en TNO.

Topsectoren

3D-printers zijn het gereedschap van de toekomst. 3D-printen of additive manufacturing is een moderne manier om producten te maken door enkel het materiaal toe te voegen dat je nodig hebt in plaats van het overbodige materiaal weg te halen, zoals bij houtbewerken of metaal frezen. Op het gebied van 3D printen ligt bij TNO (onder andere in het TNO Penrose Shared Research Programma) de focus op de materialen zelf, het productieproces en het 3D-design. Zo helpen we 3D-machinebouwers en producenten van 3D producten. Maar ook de ketens op het gebied van High Tech Parts and Spares, Human Centric Parts en Embedded Electronics .

Horizon 2020

Op 12 november wordt tevens het nationale startsein gegeven voor Horizon 2020, het Europese programma voor onderzoek en innovatie. De komende zeven jaren investeert de Europese Unie ruim 70 miljard euro in excellente wetenschap, het versterken van onze concurrentiekracht en de grote maatschappelijke uitdagingen. In workshops krijgen bezoekers informatie over alle mogelijkheden van dit programma en kunnen ze in contact komen met TNO’s EU-managers.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht