Industry Wire

Geplaatst door Rackspace Technology

Tekorten op de arbeidsmarkt een kwestie van (mis)match

Het personeelstekort treft nagenoeg alle marktsectoren en remt de economische groei. De digitale transformatie kan een deel van dat probleem oplossen met automatisering. Maar volgens onderzoek van de Rabobank ontbreekt het in de ICT-sector ook aan de mankracht die nodig is om dat te realiseren. Toch is de oplossing ‘dichterbij dan je denkt’, zo stelt het gelijknamige plan van de overheid. Dit pleit voor veranderingen die het vinden en binden van personeel gemakkelijker maken. Rackspace Technology brengt de adviezen van dit plan al jaren in de praktijk, vertelt EMEA COO Liz Parnell. En met succes.

Op 13 april 2022 presenteerden de ministers Van Gennip en Schouten hun ideeën voor het actieplan ‘Dichterbij dan je denkt’ aan de Tweede Kamer. In grote lijnen doet dit plan drie voorstellen om de krapte op de arbeidsmarkt aan te pakken. Ten eerste kunnen bedrijven de vraag naar arbeid verminderen door automatisering en procesinnovatie. Ten tweede kunnen zij maatregelen nemen om het arbeidsmarktpotentieel beter te benutten. Ten derde kunnen zij de match tussen vraag en aanbod verbeteren, bijvoorbeeld door scholing.

“Alle landen binnen de EMEA-regio kampen met dit probleem”, weet Liz Parnell. “Ook in Nederland is volgens de UWV-spanningsindicator de krapte op de arbeidsmarkt inmiddels al groter dan voor de coronacrisis. Dit is deels te wijten aan een mismatch tussen vraag en aanbod. Datgene wat werkgevers nodig hebben sluit onvoldoende aan op wat personeel te bieden heeft. En andersom.”

Dichterbij dan je denkt
Bij Rackspace Technology kampt men ook een groot tekort aan technisch personeel. “Wij zijn natuurlijk geen uitzondering”, zegt Parnell. “We zijn er echter wel beter op voorbereid. Wij zijn jaren geleden al begonnen met de implementatie van een aanpak om personeel te werven én te behouden. Deze plannen sluiten heel goed aan bij het actieplan van de Nederlandse overheid.”

Het kabinet wil met het actieplan ‘Dichterbij dan je denkt’ technologie- en procesinnovatie stimuleren, mensen motiveren om meer uren te werken, inzetten op een leven lang ontwikkelen en de aansluiting met onderwijs verbeteren. Parnell: “Dit betekent dat werkgevers het werk anders moeten inrichten, moeten investeren in automatisering en innovatie, en betere arbeidsvoorwaarden moeten bieden.”

Met het oog hierop probeert Rackspace Technology anders te kijken naar het wervingsproces. “In plaats van gelijkwaardige vervangers aan te nemen, proberen wij meer na te denken over onze toekomstige behoeften”, vertelt Parnell. “We zoeken mensen met de motivatie, het potentieel en de vaardigheden die de toekomst vorm kunnen geven. We brengen hen samen in flexibele teams op basis van persoonlijke kwaliteiten, in plaats van vaste hiërarchische structuren. We zorgen er bovendien voor dat onze medewerkers de steun en flexibiliteit krijgen die ze nodig hebben om hun werk te doen. Dat doen we door te denken in vaardigheden in plaats van in functies.”

De nieuwe medewerkers, die binnen de organisatie ‘Rackers’ worden genoemd, beginnen met het Rookie Orientation Onboarding (Rookie-O)-programma voor nieuwkomers. “Dit is een ervaringsgericht leerprogramma dat hen onderdompelt in onze cultuur, waarden en business”, zegt Parnell. “Vervolgens willen we er ook voor zorgen dat het personeel niet vertrekt. Zelfs met voldoende aanwas blijft het pijnlijk als mensen met 10 of 15 jaar ervaring vertrekken. We hebben daarom we een cultuur van voortdurend leren gecreëerd, zodat onze Rackers persoonlijk en professioneel kunnen groeien, ongeacht in welke fase van hun carrière ze zich bevinden.”

Rackspace biedt hiervoor onder meer bijscholing met zijn Technical Onboarding Program (TOP), dat voorziet in certificeringen voor cloud engineers, cloud native software engineers en data engineers. “Rackers die worden toegelaten tot dit voltijdse, 90-daagse programma krijgen betaald voor hun deelname”, zegt Parnell. “We ondersteunen medewerkers ook als zij een carrièreswitch willen maken door over te stappen naar snelgroeiende onderdelen van ons bedrijf, zoals Rackspace Professional Services en Rackspace Elastic Engineering. Dankzij dit programma kunnen we intern talent aannemen en laten doorstromen naar functies die zijn afgestemd op onze toekomststrategie.”

Een andere mogelijkheid is het Technical Career Track (TCT)-programma, dat professionele ontwikkeling ondersteunt voor doorgewinterde werknemers die op zoek zijn naar groeimogelijkheden. “Dat gaat verder gaat dan een leiderschapstraject”, zegt Parnell. “Voor deelname aan dit eliteprogramma moet een kandidaat intern worden voorgedragen en ondergaat de Racker een grondige selectieprocedure.”

Diversiteit en inclusiviteit
Goede secundaire arbeidsvoorwaarden dragen ook bij aan het vinden en binden van personeel, want veel mensen zoeken vooral een fijne en flexibele baan met een optimale balans tussen werk en privé. “Het vinden en binden van personeel gaat verder dan alleen technische kennis of loopbaanondersteuning binnen de organisatie”, beaamt Parnell. “Uiteindelijk is het voordeel van deze programma’s vooral financieel van aard, zowel voor Rackspace als voor de Racker. Het is echter niet alleen geld dat mensen bij bedrijven houdt, maar het krijgen van kansen die bij hun levensstijl past. Veel bedrijven zoeken mensen in de eigen kring en hebben daardoor onvoldoende oog voor diversiteit. Het ontbreekt hen aan inzicht aan wat specifieke groepen drijft. Denk aan jongeren, deeltijdwerkers, mensen met een migratieachtergrond, mensen met een beperking en de LHBTQ+-gemeenschap.”

Bij Rackspace Technology pakt men dat anders aan. “We hebben diversiteit en inclusiviteit echt hoog in het vaandel staan”, zegt Parnell. “Zo zijn we voor het vijfde achtereenvolgende jaar door de Human Rights Campaign (HRC) zijn uitgeroepen tot Best Place to Work for LGBTQ+ Equality. Een van de manieren waarop wij diversiteit, inclusiviteit en saamhorigheid bevorderen is via onze wereldwijde Racker Resource Groups (RRG’s). Een daarvan is Together with Pride, een door medewerkers geleide groep die zich inzet voor de ondersteuning van LGBTQ+ Rackers. We zetten ons ook in om diversiteit te bevorderen bij onze klanten, zodat zij een cultuur kunnen creëren waarin hun werknemers en onze Rackers het gevoel hebben erbij te horen en tot bloei kunnen komen door op het werk volledig zichzelf te zijn.”

Rack gives Back
Empathie zit volgens Parnell in het hart van het HR-beleid van Rackspace Technology. “Wij zijn een eensgezind team dat het juiste doet voor onze klanten, de maatschappij en elkaar. We stimuleren onze medewerkers onder meer om deel te nemen aan onze vrijwilligersorganisatie ‘Rack gives Back’. Wij geloven oprecht dat teruggeven niet alleen goed is voor de gemeenschappen waarin we leven, maar ook de fysieke en mentale gezondheid van onze medewerkers ten goede komt.”

Elke Racker krijgt bovendien jaarlijks minimaal 40 uur vrijwilligerswerk vergoed. Parnell: “Dat is bedoeld voor vrijwilligerswerk bij organisaties en evenementen waar zij om geven, niet alleen initiatieven die Rackspace Technology sponsort. Rackers kunnen als groep of individueel vrijwilligerswerk doen en zelfs hun gezin of kinderen erbij betrekken. Wij geloven dat iets terugdoen goed is voor iedereen.”

De medewerkers zorgen niet alleen goed voor hun omgeving, maar ook voor elkaar, vervolgt Parnell. “Onze wereldwijde RRG’s bieden onderlinge mentorschap, ondersteuning en leiderschap. Ik noemde al Together with Pride, en een ander goed voorbeeld is de Professional Organization for Women’s Empowerment at Rackspace Technology (POWER). De missie van deze RRG is het creëren van een gemeenschap waarin vrouwen tot bloei kunnen komen. We willen hun groei stimuleren door middel van saamhorigheid en ondersteuning in een omgeving van vertrouwen, vrijheid en verantwoordelijkheid.”

“RackParents is een ondersteuningsnetwerk voor ouders, verzorgers en voogden”, zegt Parnell. “Deze RRG is een bron van verbinding, steun en informatie en helpt Rackers de uitdagingen van een werkende ouder het hoofd te bieden. Rackspace Lavender bevordert een inclusieve gemeenschap die mentale gezondheid en lichamelijk welzijn ondersteunt. Rackspace Remoters is een RRG die onze thuiswerkende en externe Rackers samenbrengt. RISE is een RRG waarmee we het bewustzijn over culturele diversiteit bevorderen.

Best place to work
Rackspace Technology wil toptalent aannemen en behouden, inkomsten genereren en de gemeenschappen waarin het actief is, ondersteunen. De RRG’s dragen daar volgens Parnell in sterke mate aan bij. “We willen eenvoudigweg de beste plek zijn om te werken. Volgens verschillende onafhankelijke onderzoeken zijn we dat ook voor LGBTQ+, voor ouders, voor mensen met een migratieachtergrond en voor achtergestelde groepen.”

Rackspace Technology hanteert daartoe een non-discriminatiebeleid binnen al zijn bedrijfsonderdelen, eerlijke voorwaarden voor LGBTQ+-werknemers en hun gezinnen, ondersteuning van een inclusieve cultuur en maatschappelijke verantwoordelijkheid. “Voor de juiste match kijken wij naar de mens achter het CV en moet de kandidaat naar de organisatie achter de werkgever kijken”, zegt Parnell. “Bij ons zien ze dan een diverse, inclusieve en levendige bedrijfscultuur die bijdraagt een gevoel van verbondenheid en tegelijkertijd elke werknemer groei- en verrijkingsmogelijkheden biedt.”

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht