Industry Wire

Geplaatst door Blunded

Crypto: van risico naar veilige haven?

De recente ontwikkelingen in de internationale bankensector; het faillissement van de Silicon Valley Bank en Signature Bank, de overname van Credit Suisse door UBS en de plotselinge koersval van Deutsche Bank hebben één bepaalde investeringsklasse, na een periode, weer behoorlijk wat glans gegeven: cryptocurrencies. Hoe houden deze ontwikkelingen met elkaar verband?
Opvallend genoeg zijn het de veilig veronderstelde staatsobligaties, die met hun enorme waardedalingen, de trigger waren om in korte tijd een aantal banken aan het wankelen te brengen. Naast koersdalingen van de bankaandelen, een bekend risico voor een investeerder, volgde tijdens de overname van Credit Suisse een andere onaangename verrassing voor kapitaalverstrekkers. De beleggers in coco’s, bedrijfsobligaties die kunnen worden omgezet in aandelen, lijken na de ingreep van de Zwitserse autoriteiten zelfs hun volledige investering van 16 miljard euro te verliezen. Dit type lening is risicovol t.o.v. gebruikelijk bedrijfsobligaties, maar dat het bij een ondergang van een bedrijf achter de aandeelhouder wordt gesteld, is ongebruikelijk.

Volgens aanhangers van crypto zijn juist dit soort gebeurtenissen het bewijs dat munten als Bitcoin en Ethereum een permanent onderdeel zullen worden van ons toekomstige financiële stelsel. Door het decentrale karakter van deze crypto valuta kunnen afspraken niet plotseling worden aangepast zoals tijdens de overname van Credit Suisse. Het unieke van crypto zoals Bitcoin is, is dat iemand het zelf kan bewaren, zonder dat er een tegenpartijrisico is, zoals bijvoorbeeld bij een bank die failliet gaat. Om deze reden, en door de beperkte hoeveelheid van Bitcoin, kan Bitcoin volgens deze voorstanders van crypto als veilige haven gaan dienen, net zoals goud.

Jonge ondernemers in de crypto sector die zelfs na de forse koersval van het afgelopen jaar het geloof in Crypto altijd hebben behouden, zijn de oprichters van blunded, een snelgroeiend Nederlands cryptoplatform.

Het platform is in 2021 opgericht met als doel om mensen te helpen crypto makkelijker en veiliger te maken. De belangrijkste drijfveer hiervoor zijn de misstanden die door de jaren heen zijn ontstaan bij gecentraliseerde partijen als Mt. Gox, Quadriga CX, maar ook de recentelijke gebeurtenissen bij Celcius en FTX, waar veel mensen veel geld verloren. Het doel van blunded is om beginnende beleggers veiliger en eenvoudiger toegang te bieden tot de gedecentraliseerde crypto markt. De belangrijkste boodschap van het bedrijf is dan ook om je crypto niet bij een derde partij onder te brengen, maar zelf op een veilige manier op te slaan.

Volgens medeoprichter Arnoud van der Meulen (Economics, MSc), lijken de aankomende twee jaar de periode te worden waarin Bitcoin echt wordt getest. ‘Goud lijkt de belofte volledig in te lossen in deze tijden van onrust, en handelt uitgedrukt in Euro al een tijd rond recordhoogte. Bitcoin lijkt na een jaar van koersdaling zijn tijdelijke bodem te hebben gevonden. Voor het eerste kwartaal is Bitcoin zelfs de grootste stijger op de financiële markten, met een koerswinst van ongeveer 70%, ondanks alle onrust op de financiële markten.’ Compagnon Jean-Paul van Houtum vult snel aan: ‘Kanttekening dient geplaatst te worden dat Bitcoin nog ruim de helft minder waard is dan op zijn hoogtepunt, maar je ziet zeker dat het aantal nieuwe Bitcoin adressen weer toeneemt in het eerste kwartaal van 2023.’

 

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht