-

[Podcast] Tech Insider: het Nederlandse platform Rank My AI geeft inzich in AI-tools

De AI-markt explodeert. In Nederland alleen al zijn er meer dan 1200 AI-tools actief. Elke dag komt er wel een nieuwe tool bij en met dezelfde snelheid verdwijnen anderen weer van het toneel.

Bedrijven worstelen: welke tools zijn betrouwbaar? Welke innovatief? En welke moet je absoluut vermijden? In de nieuwe aflevering van Tech Insider ga ik in gesprek met Jesse Weltevreden, professor Digital Commerce aan de Hogeschool van Amsterdam en initiatiefnemer van Rank my AI: een platform en rapport dat niet alleen het AI-landschap in kaart brengt, maar ook objectieve, datagedreven inzichten biedt.

Hoe het begon: de chaos na ChatGPT

Het idee voor Rank My AI ontstond vlak na de lancering van ChatGPT eind 2022. Weltevreden zag hoe het AI-landschap razendsnel veranderde: “Het landschap gaat zo snel, het is lastig voor professionals om daar grip op te houden. Iemand moest dat gaan doen.” Wat begon als een intern project aan de Hogeschool van Amsterdam, groeide in korte tijd uit tot een onafhankelijke ranking- en kennisplatform. De aanleiding was het gebrek aan een actueel en objectief overzicht van de Nederlandse AI-sector.

Met een team van zes onderzoekers (en veel stagiairs) werd in slechts anderhalve maand het eerste rapport opgesteld: “Dat was stevig aanpoten,” lacht Jesse. “Maar het was de moeite waard.” Wat Rank My AI onderscheidt van de talloze AI-lijstjes is onafhankelijkheid. Veel lijsten of directories zijn puur commercieel: bedrijven betalen voor zichtbaarheid of een hogere plek. Rank My AI niet. Weltevreden: “Wij laten ons niet betalen door tools. Die kunnen bij ons niet hoger komen door geld. Alles is gebaseerd op drie pijlers: gebruiksdata, investeringen en gebruikersreviews.”

Elke tool wordt gerankt op basis van:

  • Websiteverkeer – Hoeveel mensen gebruiken of zoeken deze tool?
  • Investeringen – Hoeveel wordt er geïnvesteerd in het bedrijf?
  • Gebruikersbeoordelingen – Hoe beoordelen echte gebruikers de tool?

Elke pijler heeft evenveel gewicht. Transparantie staat dus voorop.

1200 tools, 86 categorieën, oneindig veel ‘use cases’

Het rapport bevat een top-250 van Nederlandse AI-tools, maar het platform zelf gaat veel verder. Ruim 1200 Nederlandse AI-tools zijn geïdentificeerd en wereldwijd bevat de database inmiddels meer dan 25.000 tools. Die tools zijn gecategoriseerd in use-case-specifieke rankings. Denk aan tools voor:

  • Mentalegezondheidcoaching
  • Codegeneratie
  • Duurzaamheid
  • En zelfs het tellen van luizen op vissen

Weltevreden: “Voor elke denkbare use case is er wel een AI-oplossing. We willen mensen helpen om daarin de weg te vinden.” Als je een tool zoekt voor een specifieke toepassing, biedt Rank My AI een gerichte ranking.

De grootste categorie in het rapport is ‘consultancy & tool development’, goed voor 18 procent van alle tools. Niet vreemd, zegt hij: “Consultancy past bij het DNA van de Nederlandse economie. Het vraagt minder investeringen dan het ontwikkelen van zware AI-modellen.” Maar ook medische toepassingen groeien explosief. AI wordt onder andere gebruikt voor beeldherkenning bij röntgenfoto’s en het versnellen van medicijnontwikkeling. De impact op de gezondheidszorg is enorm, en Nederlandse bedrijven spelen daarin een actieve rol.

De grote AI-hub: Amsterdam

Eén van de opvallendste inzichten uit het rapport is de geografische concentratie van AI-bedrijven in Nederland: 38 procent van alle Nederlandse AI-tools is gevestigd in Amsterdam. Tel je de hele metropoolregio erbij, dan loopt dat op tot 40 procent. Andere steden zoals Rotterdam, Eindhoven of Delft zijn wel actief, maar verbleken bij de Amsterdamse hub. Waarom? Weltevreden: “Het internationale karakter van Amsterdam, het startupecosysteem en de toegang tot kapitaal maken het aantrekkelijk.”

Het AI-landschap is momenteel nog een soort Wilde Westen: tools schieten als paddenstoelen uit de grond, maar veel daarvan zijn niet compliant, hebben geen privacyverklaring, geen contactinformatie en zijn dus eigenlijk gewoon niet te vertrouwen.

Weltevreden: “Het is een cowboymarkt. Veel tools hebben hun compliance totaal niet op orde. Dan wil je als bedrijf wel weten met wie je zaken doet.” Rank My AI biedt daarom maandelijkse rankings, zodat gebruikers de ontwikkelingen kunnen volgen. Tools die stijgen of dalen in de lijst geven een signaal over hun relevantie en betrouwbaarheid.

Responsible AI: meer dan een hypewoord

Naast inzicht en overzicht, wil Rank My AI ook bijdragen aan verantwoord gebruik van AI. Daarom krijgt “Responsible Applied AI” in het rapport een centrale plek. Er is aandacht voor:

  • Duurzaamheid
  • Sociale gelijkheid
  • Mentale gezondheid
  • Privacy & databeveiliging

“We hebben rankings voor tools die bijdragen aan een betere wereld. Maar ook plannen voor een future feature: ranking op mate van verantwoordelijkheid.” Dat is nog complex, omdat die data vaak niet gestandaardiseerd beschikbaar zijn. Maar het doel is duidelijk: AI moet ethisch, duurzaam en transparant zijn.

Het rapport is geschreven in het Engels en dat is geen toeval. Rank My AI heeft internationale ambities. Op dit moment werkt het team aan een vergelijkbaar rapport voor Noorwegen, dat eind mei verschijnt. Weltevreden: “De hele wereld is onze klant. We willen in elk land AI in kaart brengen, objectief en onafhankelijk.”

De droom: een wereldwijd platform met rankings per land, per sector, per use case. Een soort Glassdoor-meets-Gartner, maar dan volledig open en toegankelijk. Rank My AI wil ook meer zijn dan een rapport of website. Het platform moet een levendige community worden, waar gebruikers tools aanmelden, feedback geven en informatie uitwisselen. Weltevreden: “Samen weten we meer. Dus bouwen we aan een community, ondersteund door onze nieuwsbrief, sociale media en een open feedbackkanaal.”

Wat Rank My AI vooral wil bieden is rust in een onstuimige markt vol hype, commercie en onduidelijkheid. Voor bedrijven is het een handig hulpmiddel: je ziet waar je staat, welke tools relevant zijn en waar je je geld (niet) aan moet uitgeven. Voor beleidsmakers en onderzoekers is het een waardevolle bron van inzicht in de Nederlandse AI-ontwikkeling.

Luister naar deze aflevering hieronder, op de eigen website van de podcast, via Spotify of via Apple.

Over de auteur: Martijn van der Hoeden is CEO bij No Monkey Business.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond