Glasvezelindustrie presenteert werkinstructie voor veilige tuinboringen

Den Haag/Woerden, 27 mei 2025. De glasvezelindustrie heeft de werkinstructie Veilig Tuinboren gepresenteerd, als resultaat van de Gedragscode Veilige Aanleg Digitale Infrastructuur (GVAD). De instructie biedt duidelijke richtlijnen voor het veilig uitvoeren van zogenoemde tuinboringen bij de aanleg van glasvezelnetwerken en draagt bij aan de verdere uniformering van bestaande veilige werkpraktijken binnen de glasvezelsector.
Uniformering van veilig werken
“De komende jaren worden er nog zo’n twee miljoen glasvezel-huisaansluitingen gerealiseerd. Door heldere en eenduidige richtlijnen voor tuinboringen zorgen we ervoor dat dit werk uniform veilig, zorgvuldig en efficiënt kan worden uitgevoerd” zegt Mathieu Andriessen, directeur van NLconnect. Michel Wijbrands, programmamanager Infratechniek bij Techniek Nederland: “Veilig werken begint met duidelijke afspraken en praktische richtlijnen. Met deze werkinstructie dragen we bij aan het verminderen van graafschades en het voorkomen van onveilige situaties bij de aanleg van digitale infrastructuur.”
Praktische werkinstructie
De werkinstructie geeft duidelijk aan wanneer een tuinboring verantwoord is, hoe kabels en leidingen vooraf zorgvuldig moeten worden gelokaliseerd en welke andere maatregelen nodig zijn om schade en incidenten te voorkomen. Ook bevat het document praktische hulpmiddelen, zoals een checklist voor de werkvoorbereiding en een schade-actiekaart. De werkinstructie is afgestemd op de eisen van het G3-certificaat ‘Monteur Grondwerk en Tuinboringen’ van de Stichting FttX Certificering, waarvoor inmiddels ook opleidingen beschikbaar zijn. Ook is de instructie in lijn met de uitgangspunten van de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) voor zorgvuldig graven. Daarmee is de aansluiting op belangrijke kwaliteits- en veiligheidseisen en opleidingen binnen de sector geborgd. De werkinstructie Veilig Tuinboren wordt beschikbaar gesteld via het Toolboxplatform van ArboTechniek en is tevens te raadplegen via de website van NLconnect.
Samenwerking binnen de gedragscode
De Gedragscode Veilige Aanleg Digitale Infrastructuur (GVAD) is een initiatief van Techniek Nederland, NLconnect, Bouwend Nederland en diverse marktpartijen in de telecom- en glasvezelindustrie. Zowel netwerkeigenaren (opdrachtgevers) als gespecialiseerde telecomaannemers (opdrachtnemers) hebben deze gedragscode, die sinds 2023 bestaat, getekend. De gedragscode benadrukt hun gedeelde verantwoordelijkheid voor veiligheid bij de aanleg en het beheer van digitale netwerken. In 2023 publiceerden de partijen binnen de gedragscode al de Toolbox Graafschadepreventie, die bestaat uit een meertalige stappenplan en video die de algemene graafprocedure in detail uitlegt aan medewerkers.
Vervolgstappen
Met de ontwikkeling van de werkinstructie Veilig Tuinboren zetten de partijen een belangrijke tweede stap in de praktische uitvoering van de gedragscode. Binnen de samenwerking wordt in verschillende werkgroepen ook gewerkt aan aanvullende en concrete vervolgafspraken en instrumenten om veilig werken verder te bevorderen, zoals sectorbrede en uniforme toepassing van de Safety Culture Ladder, het verbeteren van veiligheid binnen contracten, uniforme tools voor handhaving op de Wet arbeid vreemdelingen en de Wet aanpak schijnconstructies én een centrale aanpak voor veilig werken op niet-autosnelwegen.
Over Techniek Nederland
Techniek Nederland is de ondernemersvereniging van de sector techniek en vertegenwoordigt ruim 30.000 bedrijven en zelfstandigen in de installatiebranche met een totaalomzet van 26 miljard euro per jaar. De bedrijven bieden werkgelegenheid aan 200.000 mensen. De technische detailhandel bestaat uit 15.000 winkels die een jaaromzet realiseren van 10 miljard euro per jaar. Daarmee is de sector een economische en sociale factor van betekenis. Onze leden ontwerpen, leveren, installeren en onderhouden slimme techniek binnen woningbouw, utiliteitsbouw, industrie en infrastructuur. Van zonnepaneel, warmtepomp, badkamers en smart homes, tot snelle en veilige dataverbindingen, innovatieve verkeersoplossingen, complete technische installaties, steeds slimmere productielijnen en flexibele gebouwen. Meer dan welke sector ook maken we technische ontwikkelingen praktisch toepasbaar en daarmee maatschappelijk relevant.
Over NLconnect
NLconnect versterkt en verbindt de keten van bedrijven in de telecom- breedband- en glasvezelindustrie: van aannemer tot ISP. We bevorderen innovatie, goede marktwerking, onderlinge samenwerking en kennisuitwisseling in deze sector en behartigen de gedeelde belangen van de leden bij stakeholders. Samen werken onze 90 leden aan de uitrol van glasvezel, 5G en andere robuuste en duurzame breedbandnetwerken en aan innovatieve dienstverlening over die netwerken. We willen dat iedereen in ons land zo snel mogelijk digitaal verbonden is.
De werkinstructie is hier te downloaden:
• https://www.arbotechniek.nl/wp-content/uploads/2025/05/Werkinstructies-Veilig-Tuinboren.pdf
• https://www.nlconnect.org/kennis/veilige-aanleg-van-digitale-infrastructuur/werkinstructie-voor-veilige-tuinboringen
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.