Industry Wire

Geplaatst door VUB

Installatie glasvezelverbindingen stukken eenvoudiger

Een revolutionaire connector die eenvoudig te installeren is, maakt de uitrol van supersnel internet stukken eenvoudiger. Het nieuwe aansluitingssysteem bestaat ook uit een spiksplinternieuw installatietoestel waardoor supergespecialiseerd personeel niet meer nodig is. Het systeem met de naam VECTOR werd ontwikkeld door de Europese telecomindustrie in samenwerking met de Vrije Universiteit Brussel en in het bijzonder met de hightech micro-fotonische laboratoria van het Brussels Photonics Team B-PHOT (www.b-phot.org). Francis Berghmans van de Vrije Universiteit Brussel: ‘Glasvezelnetwerken die de ruggegraat van ons internet vormen, kunnen binnenkort veel sneller worden uitgerold door het nieuwe aansluitingssysteem.’

Ultrasnelle internetaansluitingen zijn alleen mogelijk als men toegang heeft tot communicatieverbindingen op basis van optische vezels. Om de signalen in zulke netwerken te verdelen moeten de optische vezels met elkaar worden verbonden – bij voorkeur met afkoppelbare connectoren zodanig dat de aansluitingen achteraf nog kunnen worden gewijzigd. De installatie van zulke connectoren op de zeer kleine optische glasvezels vereist tegenwoordig de inzet van uitermate gespecialiseerd personeel en een hele reeks specifieke gereedschappen. Bovendien blijkt het in de praktijk omwille van stof en vuil op het terrein bijna onmogelijk om dezelfde verbindingskwaliteit te halen als bij installaties in een fabrieks- of laboratoriumomgeving. Het Europese project VECTOR heeft nu echter een baanbrekend aansluitsysteem ontwikkeld dat ‘fabrieksprestaties’ garandeert bij installatie op het terrein.

De VECTOR-oplossing maakt gebruik, enerzijds, van een zogenaamde ferrule-loze connector (nvdr een ferrule is een soort koppelstuk) met baanbrekende optische performantie, en anderzijds, van een volledig geautomatiseerd installatietoestel dat door elke technicus kan gehanteerd worden zonder dat daar een specifieke vooropleiding voor nodig is. Een voornaam resultaat is de optische performantie van de VECTOR connector: deze beantwoordt aan de zeer strenge kwaliteitseisen inzake signaalverlies zoals gedefinieerd door de Internationale Elektrotechnische Commissie – IEC. Bovendien hoef je de connector niet te zuiveren tussen opeenvolgende af- en aankoppelingen. Dit is te danken aan een uniek zelfreinigend systeem dat het minuscule uiteinde van de glasvezel vrijhoudt van stofdeeltjes en andere onzuiverheden.

Telekom Deutschland en Telecom Italia – twee grote Europese telecombedrijven – hebben de VECTOR-technologie in hun laboratoria uitvoerig getest. Elmar Pellenz van Telekom Deutschland bevestigt dat “de VECTOR connectoren uitstekend scoren op het vlak van internationale standaards en vereisten inzake ultra lage signaalverliezen”. Paolo Pellegrino van Telecom Italia verklaart op enthousiaste wijze dat  “VECTOR connectoren uitproberen bij Telecom Italia een fantastische beleving was: we behaalden resultaten die je anders alleen kon bekomen door glasvezels permanent aan elkaar te lassen”.

De VECTOR connector is bedoeld om op het terrein gemonteerd te worden, maar kan evengoed in fabrieksomgeving geplaatst worden. Dankzij het handige installatieapparaat is het proces veel eenvoudiger en vraagt het veel minder moeite en speciale opleiding dan de montage van conventionele ferrule-gebaseerde connectoren. De VECTOR methode maakt gebruik van innovatieve warmtekrimpmaterialen, nano-materialen, hightech gels, micro-mechanische uitlijningssystemen en mechatronica.

Stephane Berghmans, coördinator van het project bij het bedrijf CommScope te Kessel-Lo bij Leuven, is meer dan tevreden over het eindresultaat en verklaart dat “de VECTOR-oplossing precies is wat we nodig hebben om alle Europese gezinnen te voorzien van ultrasnelle optische internetverbindingen”.

De VECTOR-technologie zie je hier in actie:   www.youtube.com/watch?v=OKDY3kObDX4

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht