-

Definitief afscheid van de browser plugins

Het is het laatste jaar dat Firefox gebruikers nog gebruik kunnen maken van oude browser plugins, nadat Googles Chrome vorig jaar de ondersteuning al beëindigde. Vanwege de veiligheid is het eigenlijk niet verstandig meer om nog langer browser plugins en toolbars te gebruiken. Vijf vragen over plugins, toolbars en extensies.

Gaan plugins dit jaar echt verdwijnen?

Firefox neemt dit jaar als laatste afscheid van de NPAPI (Netscape Plugin API), een erfenis van de jaren negentig. De naam Netscape verwijst zelfs nog naar de browser waaruit Firefox is voortgekomen. De 64 bit versie bood al geen ondersteuning meer, maar de 32 bit versie gaat nu volgen. Omdat er nog veel Flash sites zijn, wordt deze standaard voorlopig nog wel ondersteund. Microsoft en Google hebben hun eigen Flash versies, alleen bij Firefox moet de plugin nog handmatig worden vervangen bij updates. Chrome had vorig jaar al afscheid genomen van NPAPI omdat de plugins de browser instabiel maakten.

Heb ik bepaalde plugins nog wel nodig?

Eigenlijk niet. Java is intussen de belangrijkste programmeertaal, maar Java applets voor browsers kom je nauwelijks meer tegen, behalve in bedrijfsomgevingen. Veel van de functionaliteit die Java in het verleden bood zit nu ingebakken in CSS, HTML en JavaScript. Java was in het verleden een belangrijke prooi voor cybercriminelen en je verkleint de kans op besmettingen door de plugin niet te installeren of te verwijderen. De reden dat veel pc gebruikers nog Java hadden was omdat de game Minecraft daarop was gebaseerd. Sinds september 2015 is Java geen vereiste meer.

En zo zijn er meer plugins overbodig geworden. Silverlight is Microsofts antwoord op Flash. Je had het nodig om Netflix te kijken, maar die heeft inmiddels gekozen voor HTML5. Microsoft nam onlangs afscheid van Active X, een standaard stammend uit 1996 waarmee webpagina’s interactieve elementen konden aanbieden.

Hoe zit het met toolbars?

Die zijn nog niet verdwenen, vooral zoekmachines en antivirusleveranciers hebben nog altijd de neiging om ze ongevraagd in browsers te installeren, maar ze kunnen voor prestatie- en geheugenproblemen leiden. Wie nu nog een Google Toolbar in Internet Explorer heeft draaien kan hem beter verwijderen.

Zijn er alternatieven?

Jazeker. Safari, Firefox en Chrome kennen al langer extensies. Extensies zijn een soort mini-applicaties die in een browser draaien, zoals toolbars of een leeslijst voor webpagina’s. Als je een adblocker wilt installeren heb je extensie nodig. De laatste tijd groeien die extensies al wat meer naar elkaar toe. Chrome en Opera maken bijvoorbeeld beide gebruik van de WebKit/Chromium rendering engine, dus een Opera extensie werkt ook in Chrome en vice versa. Mozilla (Firefox) introduceert een nieuwe API genaamd WebExtensions, waardoor browser Firefox extensies van Chrome en Opera kan installeren. Ook Microsoft komt met nieuw uitbreidingsmodel voor Edge waardoor het alsnog plug-ins kan krijgen maar dan op basis van het standaard HTML5 en JavaScript.

Zijn extensies dan wel veilig?

Nee, browserextensies kunnen even onveilig zijn. Er zijn diverse gevallen bekend van malware in de vorm van extensies.  Er is alleen wat meer controle op omdat veel extensies alleen kunnen worden geïnstalleerd vanuit appwinkels van de browsermakers zelf. Google Chrome laat bijvoorbeeld sinds vorig jaar geen extensies meer toe als die niet in de Chrome Web Store staan. Als er iets tussendoor glipt, kan het redelijk snel geblokkeerd worden.

Deel dit bericht

1 Reactie

Du

Één woord, Adblock.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond