-

Dankzij technische innovaties naar een beter milieu

Om nog bewuster met het milieu om te gaan, kiezen steeds meer mensen voor een auto die hierop inspeelt. Want niet alleen als bestuurder kan je zelf veel doen om brandstof te besparen door bijvoorbeeld je rijstijl aan te passen, ook innovatieve technologieën kunnen je daarbij helpen.

In het jaar 2000 werd ‘Het Nieuwe Rijden’ geïntroduceerd, een programma met als doel om in vier jaar tijd een reductie van minimaal één megaton CO2 te realiseren. Het Nieuwe Rijden zorgt er daarnaast voor dat:

  • Bestuurders ontspannen achter het stuur zitten
  • Het weggedrag veiliger is
  • Geluidsreductie wordt gerealiseerd
  • Een brandstofbesparing wordt geboekt tot wel 20%

Het Nieuwe Rijden houdt dus in dat je je rijstijl aanpast. Bijvoorbeeld dat je zo vroeg mogelijk opschakelt naar een hogere versnelling, maar ook dat je tijdig het gas loslaat als je snelheid mindert of stopt voor een verkeerslicht.

Daarnaast wordt aangeraden om bij kortere stops, zoals het wachten voor een verkeerslicht, de motor af te zetten. De meeste moderne auto’s hebben tegenwoordig een systeem zoals het Auto Stop&Go van Mitsubishi Motors, dat de motor automatisch uitschakelt wanneer de auto stilstaat.

Want naast de bestuurder nemen ook steeds meer autofabrikanten hun verantwoordelijkheid voor een beter milieu. Denk aan elektrische stuurbekrachtiging, banden met een lagere rolweerstand en systemen die bij het remmen remenergie terugwinnen en opslaan, waardoor brandstof wordt bespaard. Mede dankzij dit soort technologieën ontving de Mitsubishi Outlander PHEV in 2013-2014 nog van Japanse journalisten de ‘Car of the Year Japan – Innovation Award’ vanwege de gerealiseerde milieuprestaties.

Een ander handig systeem dat je aanmoedigt om zuiniger te rijden is ECO Drive. Hierbij toont het display in je dashboard niet alleen de huidige brandstofconsumptie, maar ook hoe efficiënt je daadwerkelijk omgaat met je brandstof. Dit wordt gedaan op basis van een puntensysteem en afgebeeld in de vorm van een tak met bladeren. Hoe meer groene blaadjes er aan de tak zitten, des te efficiënter je omgaat met je brandstof. Dit daagt de bestuurder uit om zoveel mogelijke groene bladeren te scoren.

Elektrisch rijden

De opkomst van volledig elektrisch rijdende auto’s en plug-in hybrides heeft Het Nieuwe Rijden alleen maar verder gestimuleerd. Denk aan systemen waarbij de motor kan dienen als een generator voor het opladen van de batterij, zoals bij de Mitsubishi Outlander PHEV. Dit ingenieuze Plug-in Hybride systeem is door journalisten in 2014 nog bekroond met onder meer de ‘RJC Technology of the Year’. Doordat de Outlander PHEV een hybride systeem is, kan de auto tot een afstand van 52 kilometer volledig elektrisch rijden. Dit levert een forse brandstofbesparing op en is zodoende niet alleen goed voor de portemonnee, maar ook voor het milieu.

Met de introductie van de vernieuwde Outlander PHEV heeft Mitsubishi Motors hierop voortgeborduurd en het systeem verder verbeterd. Door aanpassingen aan de twee elektromotoren en de 2.0 benzinemotor is het energieverbruik verlaagd, waardoor de CO2-uitstaat slechts 42 gram per kilometer bedraagt.

Mede dankzij dit soort innovatieve technologieën is de doelstelling van Het Nieuwe Rijden dit jaar met succes behaald en wordt er inmiddels gewerkt aan een nieuw programma, om op deze manier als consument maar ook producent nog bewuster om te gaan met het milieu.

Deel dit bericht

1 Reactie

bert

Hebben jullie geen compacte all electric? Grootste nadeel van de PEF is dat ie zo groot is. Zeker voor de gemiddelde 1 persoon die erin zit.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond