-

Fintech startups geen bedreiging voor vermogensbeheerders

Hoewel vermogensbeheerders tekortschieten op het vlak van digitalisering hoeven zij niet te vrezen voor hun bestaan. Online spelers en fintech-bedrijven zullen wel het een en ander veranderen, maar de grote geldbeheerders zullen dat binnen vijf jaar hebben gepareerd. Dat blijkt uit onderzoek.

De IT-infrastructuur van banken stamt vaak uit de jaren negentig, ‘daarom kunnen banken geen snelle omslag maken naar moderne technologie’. Dat was begin dit jaar te lezen in een Emerce-artikel over de oprichter van online vermogensbeheerder Pritle. De prestaties van veel van deze traditionele bedrijven blijven inderdaad achter bij de verwachtingen, concludeert consultancybureau Roubini ThoughtLab in een uitgebreid onderzoek. Net iets meer dan de helft van de klanten zegt dat de financiële instelling op dit moment innovatieve producten biedt.

Hoewel menig vermogensbeheerder snel stappen zet om innovatieve spelers bij te benen, zijn de ondervraagden niet onverdeeld positief. Een voorbeeld: zo’n tweederde van de klanten verwacht dat de data veilig worden beheerd, 48 procent van de 500 ondervraagde bedrijven acht zich daar nu voldoende toe in staat. Interessant om te zien is dat niet alleen millennials veel verwachten van de digitalisering, ouderen zijn daarin net zo veeleisend. De helft van de babyboomers denkt bijvoorbeeld binnen vijf jaar op ieder mogelijk device toegang te willen tot de producten van de beheerder.

‘Verwacht geen disruptie onder vermogensbeheerders’

Echt somber zijn de onderzoekers overigens niet over het bestaansrecht van de huidige instellingen. Disruptie door startups – zoals we in andere branches hebben gezien – hoeven we niet te verwachten. Driekwart van de banken vindt zichzelf al opnieuw uit door intern fintech te omarmen of vernieuwende bedrijven op te kopen. Ja, startups versnellen de innovatie, maar het brengt de bedrijven niet in problemen. De innovatieve diensten die startups op de markt brengen zijn namelijk vaak gewoon te kopiëren, verwacht de CEO van het adviesbedrijf.

De gevestigde namen houden het nog jaren uit en zullen uiteindelijk de betere kaarten in handen hebben. Een grootbank als JP Morgen Chase heeft in de loop der jaren zoveel vertrouwen en merkbekendheid opgebouwd dat klanten toch wel loyaal blijven. Over vijf jaar is er een inhaalslag gemaakt en kunnen zij techniek op veel grotere schaal ontwikkelen en vermarkten. Deze fintech is voor klanten waarschijnlijk nog beter dan die van echte fintech startups, zo valt er in het rapport te lezen. De grotere full-service instituten met bekende namen zullen uiteindelijk winnen.

Een van de technieken die volgens de onderzoekers in hoog tempo wordt opgenomen in het vermogensbeheer is die van de blockchain. 225 van de 500 ondervraagde instellingen zegt zover te zijn, meldt de Financial Times. Dat aantal neemt binnen vijf jaar tot tweederde toe. Voor financiële instellingen is de blockchain aantrekkelijk omdat ze hierdoor geen tussenliggende partij hoeven te betalen. Santander berekende vorig jaar al dat hierdoor 20 miljard dollar kan worden bespaard op jaarbasis.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond