-

Britten openen sandbox om fintech een kans te geven

Van de Britten wordt geregeld gezegd dat zij zich op het gebied van fintech kunnen meten met de grootsten der aarde. De financiële toezichthouder vervult hierin geen onverdienstelijke rol. Begin deze maand introduceerde die weer iets nieuws: een zogenaamde ‘sandbox’.

De Financial Conduct Authority – de toezichthouder op de markt – heeft zich tot doel gesteld ruimte te bieden aan nieuwe en vooral innovatieve spelers. Ook wanneer de ideeën van bijvoorbeeld startups nog zo vernieuwend zijn dat richtlijnen ontbreken om die te toetsen.

Ruimte om te testen met FinTech

De meest in het oog springende oplossing is die van de ‘rugulatory sandbox’ – ofwel gereguleerde zandbak. Nieuwe toetreders tot de markt die nog niet over alle licenties beschikken, kunnen in die sandbox hun producten, services en bedrijfsmodellen testen. Dat is voor de bedrijven en hun investeerders natuurlijk een groot voordeel omdat zij nog niet de grote investeringen hoeven te doen of structuren en processen op orde hoeven. Daartoe zijn de gevestigde namen wel verplicht.

Stel dat een nieuwe organisatie een robot introduceert die geautomatiseerd financieel advies verstrekt. In de setting van de sandbox mag het bedrijf zijn nieuwe algoritme testen op een klein clubje echte consumenten. De adviezen worden dan gecontroleerd door een echte adviseur.

De bedrijven krijgen dus een gelimiteerde toestemming om te kunnen proefdraaien. De FCA hoopt hiermee de innovatie een impuls te geven. Geheel zonder risico is het allemaal niet, beseft ook de toezichthouder. Het is een dun koord waarop iedereen balanceert. Enerzijds wil je bedrijven de ruimte geven, anderzijds moet je consumenten beschermen, reageert Christopher Woolard van de toezichthouder in The Wallstreet Journal. ‘Niet alleen bedrijven leren van deze sandbox, wijzelf ook.’

Koploper worden

De sandbox past in vele opzichten goed bij het Britse beleid. De Britten halen al een aantal jaar alles uit de kast halen koploper te worden op het gebied van FinTech. In veel andere landen – zoals Nederland, maar ook de VS – is het antwoord van de toezichthouder vaak ‘nee’ als die de innovatie niet kan toetsen. FinTechbedrijven klagen hier al langer over. De Britten krijgen nu dus sneller een ‘ja’. Of ieder bedrijf er in praktijk direct iets aan heeft is nog even afwachten. De FCA heeft al gezegd dat de mankracht om te begeleiden nu beperkt is. Die begeleiding is wel noodzakelijk omdat er per casus moet worden bekeken hoe veilig een nieuwe dienst bijvoorbeeld is.

Diverse andere landen houden de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten. De toezichthouder in Australië heeft al aangekondigd volgende maand een plan in te dienen voor een sandbox. De Nederlandse belangenbehartiger Holland FinTech pleitte begin dit jaar ook voor zo’n proefomgeving. Nog voor een bedrijf een dienst lanceert, kan men dan gezamenlijk de uitwerking bekijken onder een groep gebruikers, zei oprichter Don Ginsel.

‘Wat gebeurt er? Hoe wordt er met data of met de klant omgegaan? Nu moet je soms maanden of jaren wachten op een vergunning omdat de toezichthouder erop aangekeken wordt als er na de lancering iets mankeert aan de dienst. Dat vang je tijdens een proef eerder af. Beide partijen moeten het recht hebben om er de stekker uit te trekken.’

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond