Google duikt in vijver die native advertising heet
Volgens geruchten gaat ook Google zich storten op native advertising. Dat zou een behoorlijke impact kunnen hebben op de manier waarop content wordt gedistribueerd. Googles duik in de native vijver zal geen verrassing zijn, de tekst search advertenties zijn zo’n beetje de voorlopers van deze vorm van content marketing.
Vorig jaar lichtte Google al een tipje van de sluier op door aan te kondigen dat het al native format mogelijkheden aan het testen was met een handjevol uitgevers. Vanuit het perspectief van Google een vrij logische stap.
AdExchanger noemt insiders die melding maken van sponsored posts op premium publisher websites, en van een content recommendation engine van het type dat als eerste werd gelanceerd door Outbrain en Taboola. De aanbevelingen verschijnen vlak bij het hoofdartikel, en linken door naar andere artikelen waarin de lezer geïnteresseerd zou kunnen zijn. Hier zitten ook links bij waar bedrijven voor betalen om hun pagina’s of merk te promoten. Van beide initiatieven die AdExchanger noemt, wordt verwacht dat deze in 2015 op de markt worden gebracht.
Meer functionaliteit
“Display advertenties halen slechte pers,” zegt Ryan McConville van mobiel advertentieplatform Kargo in een interview met AdExchanger. “Als iedereen werkt met in-stream, in-feed advertising, en samenwerkt met aanbieders als Nativo en Sharethrough, dan moet Google ook die functionaliteit bieden.”
Content marketeers zullen er binnenkort dus nog een nieuwe betaalde optie bij krijgen om aandacht voor hun verhalen te krijgen. Hoe het er uit gaat zien? Het zal zonder twijfel mogelijk worden om de gewenste doelgroep te bereiken door een schat aan data, verzameld door Googles eigen zoekmachine, Gmail en niet te vergeten het Android platform. De native advertenties zullen waarschijnlijk verschijnen als content recommendations op artikelpagina’s. Pagina’s die lijken op het aanbod van Outbrain, Taboola, maar ook Polar, Gravity of nRelate.
Kritiek
Overigens verloopt niet alles met deze content-recommendation engines probleemloos. Er is sprake van content van slechte kwaliteit, die niet congruent zou zijn met het platform waarop het getoond wordt. Een ander kritiekpunt zijn de misleidende advertenties, die het lezersvertrouwen kunnen ondermijnen. Dit heeft al geleid tot alternatieven op het gebied van advertentievrije content uitwisseling van hogere kwaliteit.
Heilige graal
Voor Google ligt er een duidelijke kans. Uitgevers moeten hun sites beter voor ze laten werken, zeker nu online CPM’s afnemen, steeds meer lezers overstappen naar mobiel en zij meer en meer via andere routes binnenkomen. De strijd om dit nieuwe territorium is aanstaande. Native advertising omarmen en uitbouwen lijkt voor veel mediabedrijven de enige manier om het hoofd boven water te houden, of toch enigszins te groeien.
Google heeft al langdurige relaties met uitgevers via AdSense, en een content aanbeveling powered by Googles enorme data en analytics zou een natuurlijke manier zijn voor de zoekgigant om zijn grip op sites van uitgevers te vergroten. Hierover zwijgt Google vooralsnog in alle talen, waarschijnlijk tot het native advertising aanbod uitontwikkeld is en in de markt is gezet.
Laaghangend fruit
Google is goed in het uitroeien van slechte links en heeft zijn eigen content op YouTube, die het kan pushen via een widget, speculeert Steve Rubel, contentstrateeg bij Edelman. “Een content recommendation of native advertising aanbod is voor Google laaghangend fruit.”
Een content exchange widget zou perfect passen bij Googles streven om een grotere punt van de digitale taart naar zich toe te trekken door zijn aanwezigheid op andere platformen van uitgevers uit te breiden. Er wordt gezegd dat ze al een CMS voor mediabedrijven ontwikkelen. Als Google met een betere manier komt om content naar boven te halen, dan heeft het mogelijk goud in handen.
Concurrentie
Hiermee is het succes van Google uiteraard nog niet gegarandeerd. Ze zouden uitgevers dan een beter aanbod moeten doen dan wat ze nu krijgen van andere partijen. Daarbij wil niemand afhankelijk zijn van een aanbieder. Ook hebben veel uitgevers al meerjarencontracten met leveranciers als bijvoorbeeld Outbrain, en is het maar de vraag of ze bereid zijn nog een widget toe te voegen aan hun toch al vaak overvolle sites.
“Het moment dat Google met een oplossing komt die de helft kost dan die van een andere aanbieder, dan wordt het lastig om niet te switchen,” zegt Edward Kim, oprichter van de social analytics tool SimpleReach. “Het spel wordt aggressiever. En dat is prima voor uitgevers,” aldus Kim.
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond