[Podcast] Tech Insider: juridische uitdagingen bij overnames in de tech-sector
Van AI en IP tot ZZP en meer: in deze aflevering van Tech Insider bespreek ik samen met Maxim Terweij alles over de juridische uitdagingen bij overnames in de tech-sector.
Maxim Terweij is advocaat bij Norbruis Clement Advocaten in Amsterdam en specialist in fusies en overnames en bijbehorende juridische due diligence. Hij benadrukt in deze aflevering het cruciale belang van intellectueel eigendom bij een bedrijfsovername in de tech-sector. Het correct regelen van intellectueel eigendom, waaronder overdrachtsovereenkomsten met externe ontwikkelaars, is van essentieel belang.
Dat hoeft overigens niet altijd om heel complexe items te gaan. Zelfs zoiets eenvoudigs als de registratie van een domeinnaam kan uiteindelijk problemen opleveren, zegt hij: “Zonder goed vastgelegde intellectuele eigendomsrechten kan een overname binnen de tech-sector zomaar veranderen in een juridische nachtmerrie”.
AI en ‘content scraping’
De impact van AI en content scraping op intellectueel eigendom is een interessante ontwikkeling. Terweij deelt een specifiek geval dat speelde bij de overdracht van een AI-chatbot en de complexe kwesties rondom het intellectueel eigendom ervan. Met de evolutie van technologieën zoals AI is het van essentieel belang dat bedrijven juridisch goed voorbereid zijn om ook hier hun eigendom te beschermen. Het vraagt volgens hem om snelle en flexibele juridische aanpassingen.
We speculeren gezamenlijk over mogelijke toekomstige wetgeving en rechtszaken met betrekking tot intellectueel eigendom, met een verwijzing naar contracten tussen OpenAI en grote uitgevers over het delen van inkomsten. Een vooruitziende blik op juridische ontwikkelingen kan bedrijven helpen zich proactief voor te bereiden op veranderingen in de wetgeving. We zien namelijk nu al hoe juridische veldslagen rondom licenties de techwereld kunnen beïnvloeden.
‘Compliance’ en dataprivacy
Een ander belangrijk onderwerp dat aan bod komt, is de uitdaging voor ondernemers om volledig compliant te zijn met regels over gegevensbescherming. Gebrekkige naleving van regels, zoals het ontbreken van DPA’s en toestemming voor gegevensverwerking, kan leiden tot juridische complicaties. Dit kan vervolgens zorgen voor vertraging in het overnameproces en in het slechtste geval een overname die niet door kan gaan.
Terweij benadrukt in dat verband het belang van het bijwerken van arbeidscontracten en het beheren van persoonsgegevens van ex-werknemers. Hij is daar duidelijk in:”Een goede compliance-strategie is geen optie meer, maar een absolute noodzaak in de huidige techomgeving”.
Een overname in de tech vraagt veel van zowel koper als verkoper. Er zijn veel juridische aspecten die van cruciaal belang zijn voor het succes van een deal. Met een juiste focus in de due- diligence-fase kun je ellende op het gebied van bijvoorbeeld intellectueel eigendom en aanverwante zaken voor zijn.
Verder in deze aflevering
- Hoe kun je je tech-bedrijf beter voorbereiden op een mogelijke bedrijfsovername?
- Welke impact heeft de digitalisering op het noodzakelijke boekenonderzoek en welke rol speelt AI hierbij?
- Hoe verhoudt de situatie rondom Rodeo Software zich tot de bredere ontwikkelingen in de tech-wereld en wat zegt dit over het belang van due-diligence-onderzoek?
- Welke juridische uitdagingen kunnen er ontstaan bij het werken met buitenlandse ontwikkelingspartijen en hoe kunnen deze worden aangepakt?
- Welke rol spelen arbeidscontracten en ZZP-overeenkomsten in de due-diligence-procedures en waar liggen hier de grootste valkuilen?
- Ook nemen we samen met Pim van der Beek van Computable het laatste Nederlandse tech-nieuws door. Uiteraard bespreken we hierbij ook nog Pieter Vos die spoorloos is verdwenen en het Nederlandse Rodeo software met een (bijna) lege bankrekening achterlaat.
Luister naar deze aflevering hieronder, op de eigen website van de podcast, via Spotify of via Apple.
Over de auteur: Martijn van der Hoeden is CEO bij No Monkey Business.
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond