-

Recruiten via sociale media #vacature

Eind vorig jaar maakte Twitter bekend dat #vacature de meest gebruikte hashtag van 2014 was. Vooralsnog stevenen we in 2015 af op een nieuw record: in de eerste maanden van 2015 werden meer vacatures gedeeld dan in het begin van 2014. Twitter is het social media platform waarop verreweg de meeste vacatures worden gedeeld.

vacature11-15
Aantal vacatures op sociale media per maand weergegeven, sinds 1 januari 2011 t/m 28 februari 2015.

Sinds 2011 zijn 11,5 miljoen vacature-gerelateerde berichten op social media verschenen, waarvan zo’n 10,5 miljoen op Twitter. Hierin zie ik dezelfde trend als bij #pgbalarm: een relatief klein aantal auteurs (313.000) zorgen voor deze 10,5 miljoen tweets. De 100 veelpraters plaatsten tezamen 4,2 miljoen tweets. Deze top-100 bestaat volledig uit twitteraccounts die alleen maar vacatures delen (voorbeeldvoorbeeld). Amsterdam is de plaatsnaam die het meest wordt genoemd; ICT de beroepsgroep die het vaakst voorkomt.

#JouwBaan

Het was dan ook geen toeval dat Twitter op 24 februari een banendag organiseerde: #JouwBaan. In Nederland werd daar 33.000x over getweet door 9.000 auteurs. Het bleek een groot succes, onder andere gezien de media-aandacht. Deze tweet verstuurden wij aan het eind van de middag, waarna er nog veel getweet zou worden

Engagement verhogen

Opvallend is dat nog geen 1,6procent van de vacaturetweets een afbeelding bevat, waar dat gemiddelde normaal op Twitter dertien procent is. Terwijl we intussen weten dat het tweeten van afbeeldingen engagement-verhogend werkt:

infogra321
Hoe gedragen we ons op Twitter? Bekijk hier de volledige infographic.

Ook bij de vacaturetweets is ditzelfde beeld zichtbaar: tweets over een vacature met een afbeelding worden gemiddeld 0,59x geretweet; tweets over een vacature zonder afbeelding slechts 0,17x. Kortom, bij het delen van een vacaturetweet met afbeelding heb je 3,5x meer kans op een retweet. Maar slechts 1,6 procent van de tweets bevat een afbeelding. Wat dat betreft valt er nog een verbeteringsslag te maken voor recruiters.

*) Meer weten? Kom dan op 16 April naar Emerce eRecruitment in Pakhuis De Zwijger in Amsterdam.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond