-

De spending power van Generatie Z

Geboren na 1995. Sociaal netwerk: musical.ly en Snapchat. Muzikale voorkeur: Lorde. We hebben het hier over Generatie Z, een grote groep onbevangen en jonge consumenten die fluitend door het leven gaat en een gemiddelde aandachtsspanne heeft van rond de acht seconden. Een goudvis zou zich beter kunnen concentreren, aldus onderzoekers. Dat nogal klinkt schokkend, totdat je beseft dat Gen Z simpelweg erg besluitvaardig is en graag snel en met een kritische blik informatie tot zich neemt.

Het is tevens een groep die in een klimaat van economische en politieke instabiliteit is opgegroeid en ‘9/11’ voor altijd diep in zijn hart meedraagt. Met een obsessieve drang naar veiligheid en duurzaamheid. En dat in een wereld waar de mogelijkheden dankzij het immer uitdijende internet oneindig lijken. Waar je je ook bevindt.

Gen Z geeft maandelijks ook het nodige geld uit aan duurzame kleding, schoeisel, eten en drinken. Gemiddeld zo’n 91 euro, aldus het Nibud. Volgens het Amerikaanse zakenblad Forbes is de jaarlijkse spending power van deze groep wereldburgers, inclusief de invloed die ze hebben op familie-uitgaven, zelfs zo’n tweehonderd miljard dollar. Mind you…

Dit alles in de wetenschap dat, aldus voorspellingen, Gen Z rond 2020 zo’n veertig procent van de consumentenmarkt beslaat. En dus sorteren veel merken nu al voor wat betreft hun marketingactiviteiten. Gelijk hebben ze, want een gemiddelde jongere heeft voordat hij vijftien jaar oud is al zo’n tweehonderdduizend reclame-uitingen voor z’n kiezen gehad. Geen wonder dus dat ze supersnel informatie filteren. En dat hun interesse vaak net zo snel weer wegebt als dat ze kwam.

Wil je als adverteerder hun aandacht trekken, kom dan niet met uitingen met meer dan vijf woorden en zonder een aansprekende foto. Maar met betekenisvolle content die instant een aantal onmiskenbare voordelen bevat. Het liefst in de vorm van emoji’s of snap-video’s. Dat is hun spreektaal.

Ondanks dat Gen Z vaak nog wordt gezien als een groep sociaal incapabele jongeren, die volgens ouderen ook nog eens overmatig veel online zijn, is de realiteit echt anders. Het is een groep die zowel zakelijk als privé geaccepteerd wil worden en net zoals andere generaties de nodige ambities heeft. Als je dat als merk of marketeer niet begrijpt, ga je de boot missen. En is het al snel einde oefening.

*) Dit artikel verscheen eerder in het februarinummer van Emerce magazine (#155)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond