-

De vijf innovatiestappen van Pokémon Go

Pokémon Go, de grootste mobiele trend van dit moment, is te danken aan een uit de hand gelopen 1 aprilgrap van Google. In 2014 organiseerde het softwarebedrijf een Pokémonverzamelwedstrijd in de kaarten van Google Maps. Google noemde het de Pokémon Challenge. ‘Tientallen wilde Pokémons wonen in straten en bossen en op bergen in Google Maps’, meldde Google op 31 maart 2014. De opzet was wel significant anders. Spelers hoefden destijds niet naar buiten om de Pokémon te verzamelen. Spelers konden de tekenfilmkarakters vangen door op ze te klikken in Google Maps.  

Softwarebedrijf Niantic Labs, een dochteronderneming van Google, nam het idee van de 1 april grap in 2014 serieus en begon het uit te werken. Daarbij werkte Niantic samen met Nintendo, de maker van Pokémon. We doken de data in om te kijken wat Nederlanders daadwerkelijk van Pokémon Go vinden en legden dit naast de innovation adoptiecurve met de innovators, early adopters, early marjority, late majority en de laggards.

1

Bron

1: Innovators praten al maanden over de lancering van de nieuwe Pokémon app

Al maanden praten Nederlanders over de lancering van de Pokémon Go app. De lancering werd ook diverse malen verschoven. In september 2015 wordt de eerste Nederlandstalige berichtengolf over Pokémon Go herkend. Gebruikers stellen dat de app een nieuwe verslaving zal worden en voorspellen als het ware de situaties die wereldwijd nu herkend wordt op de straat.

2

Bron

2: Early adapters downloaden de app zodra die beschikbaar is in buitenland

Volume over Pokémon +4500%

Uit Buzzcapture data blijkt in de maanden april, mei en juni gemiddeld rond de 600-800 berichten over Pokémon per dag werden gestuurd in het Nederlands. Dit aantal steeg het volume rondom Pokémon met maar liefst ongeveer 4.500 procent in de eerste twee weken na de release in Amerika en Australië. Nederlandse gebruikers kunnen met een omweg ook een Amerikaans of Australisch account aanmaken om de populaire app te gebruiken. Dit wordt veelvuldig gedaan zo blijkt uit de online conversatie over de app.

3

Fans hebben geen idee hoe ze de app kunnen instaleren

Uit de broncijfers blijkt dat de meeste uitingen over Pokémon Go geplaatst worden op:

  1. Twitter
  2. Facebook
  3. Forum.tweakers.net

Op het forum van Tweakers helpen gebruikers elkaar om de app te installeren terwijl hij officieel nog niet uit is in Nederland. Op dit moment is het nog onbekend wanneer de app zal uitkomen in Europa. 

3: De app komt eindelijk uit in Nederland

De early majority kan weer opgelucht adem halen en de populaire app ook downloaden zonder een hack met buitenlandse accounts te doen. Slim! De app heeft een jonge doelgroep waarvan een groot deel op het moment schoolvakantie heeft en dus alle tijd om de app veelvuldig te gebruiken. Dit uit zich in succesverhalen en chaos op de straat.

Charmander meest populaire Pokémon

Wanneer gebruikers de app opstarten kunnen zij kiezen tussen drie iconische Pokémons om mee te beginnen: Charmander (vuur), Squirtle (water) en Bulbasaur (gras). Met een omweg kan ook Pikachu gekozen worden, maar omdat deze niet bij de standaard hoort, laat Buzzcapture deze buiten beschouwing. Ze zochten allereerst uit welke Pokémon het meest genoemd wordt door de Nederlandse Pokémon Go gebruikers.

4

Chaos en crisis op Nederlandse straten en parken

Nederlanders kennen hun grenzen niet en gaan over lijken om Pokémons te vangen. Velen ondervinden hinder van nieuwe Pokémontrainers die hun geluk zoeken op straat. We zochten uit welke issues het meest relevant waren rondom de hype.

De issue die het meest genoemd wordt is het probleem op de weg. Gebruikers van de app stoppen midden op de weg om een Pokémon te vangen of veroorzaken ongelukken. Zo reed onlangs nog een gebruiker op een politie-auto in om één van de karakters te pakken te krijgen, zo bericht NOS.

Als voortvluchtige crimineel kun je sommige plekken ook beter mijden. Zoals het politiebureau. Daar kwam de 24-jarige Amerikaanse crimineel William Wilcox ook achter, zo meldt Fox News. Wilcox werd namelijk in de kraag gevat voor het politiekantoor in de Amerikaanse plaats Milford, dat in het spel een PokéGym is. Gebruikers proberen ook steeds vaker gebouwen binnen te dringen om Pokémons te vangen. Zo blijkt het politiebureau regelmatig slachtoffer te zijn van de jacht van gebruikers van de app, zo meldt NU.nl. Ook het ziekenhuis blijkt een populaire plek te zijn voor Pokémons om zich te verstoppen. Het AMC meldt op Facebook overlast te hebben van wanhopige spelers.

Andere issues die herkend worden in de conversatie rondom Pokémon zijn verslaving (Pokémontrainers geven aan verslaafd te zijn aan de nieuwe app), batterij (de app vreet stroom en mobiele telefoons van gebruikers vallen bij bosjes uit), autisme (ook positief nieuws: gebruikers met autisme zouden door de app eindelijk naar buiten gaan om Pokémons te vangen) en door de grote populariteit van de app zou deze vaak vastlopen.

5

4 & 5: Hoe lang zal de trend aanhouden?

Volgens onderzoek van Multiscope verwacht vier op de tien Pokémongebruikers van de app het mobiele spel nog meer dan een half jaar te spelen. De curve is nog niet rond en de app is nog het gesprek van de dag. Zelfs kabinet en kamerleden, BN’ers en raadleden laten zich uit over de app. Het doek is nog lang niet gevallen en alle Pokémons zijn nog lang niet gevangen.

6

Zelfs Martin Garrix struint vliegvelden af tussen zijn optredens door om Pokémons te zoeken…

*) Foto boven het artikel: Matthew Corley / Shutterstock.com

Deel dit bericht

1 Reactie

Malu

En het erge is.. De lui die als een malle Pokemon aan het ‘vangen’ zijn, zijn gemiddeld +25 jaar.. Waar gaat het heen XD
Fashion, Beauty and DIY blog by Malu Swartjes! ♥

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond