-

Sociale media voorspellen winnaars 3FM Awards

Morgenavond vindt de tiende editie van de 3FM Awards plaats. Iedereen kan online stemmen om de winnaar te bepalen. Eerder hebben we al gezien, bijvoorbeeld bij de Gouden Televizier Ring en The Voice of Holland, dat publieksprijzen goed te voorspellen zijn aan de hand van social media. Het voorspellen van consumentengedrag is niet alleen leuk bij dit soort cases, het is ook voor organisaties één van de belangrijkste pijlers in de toekomst van social listening, aldus Steven van Belleghem. Daarom neem ik via deze weg alvast een voorschot op de 3FM Awards van morgen.

Ik heb bij alle categorieën gekeken hoe er door het hele jaar heen (sinds de vorige 3FM Awards) over de genomineerden en sinds de opening van de stemmingsronde (elf maart) over de artiesten werd gesproken. De gegevens over het hele jaar zijn natuurlijk het meest representatief, maar mogelijk is de waan van de dag ook belangrijk bij deze stemming.

Beste Zanger
Er zijn vijf zangers genomineerd voor de 3FM Award ‘Beste Zanger’: Alain Clark, Bo Saris, Douwe Bob, Guus Meeuwis en Nielson. Bo Saris en Alain Clark worden door het jaar heen veruit het minst besproken op sociale media. Douwe Bob en Guus Meeuwis veel vaker, maar met flinke pieken (bijvoorbeeld Guus Meeuwis bij zijn concertreeks het PSV-stadion en Douwe Bob tijdens zijn DWDD-optreden). Nielson is veruit de meest besproken artiest en ook nog erg constant door het jaar heen. Kijkend naar de afgelopen maand zie ik dezelfde trend, maar dan zonder de pieken van andere artiesten. Het lijkt er dus sterk op dat Nielson de 3FM Award voor Beste Zanger gaat winnen.

3fmawards-1

Beste Zangeres
Er zijn vijf zangeressen genomineerd voor de 3FM Award ‘Beste Zangeres’: Caro Emerald, Ilse DeLange, Jacqueline Govaert, Krystl en Miss Montreal. Volgens data ontleend aan sociale media kunnen er maar twee zangeressen winnen: Ilse DeLange of Miss Montreal.

3fmawards-2

Ilse DeLange is de zangeres die over het hele jaar het meest (en meest positief) is besproken, overigens ook vanwege haar rol als jurylid van The Voice of Holland en haar deelname aan het songfestival. Miss Montreal wordt constanter besproken: zonder Songfestival en TVOH was zij meer in beeld dan Ilse DeLange. De bekendmaking van het nummer van het songfestival kwam tijdens de stemmingsronde van de 3FM Awards, dus ook over deze statistiek is het moeilijk iets te zeggen.

Het feit dat Miss Montreal, naast haar constante buzz, ook nog een handihe Twittercampagne heeft ingezet, doet mij vermoeden dat Miss Montreal gaan winnen. Maar ik houd een kleine slag om de arm, omdat het op voorhand moeilijk te voorspellen is wat TVOH en het songfestival voor Ilse DeLange hebben opgeleverd qua populariteit.

Beste Band
De genomineerden voor de 3FM Awards van ‘Beste Band’ zijn: De Staat, Di-rect, Go Back to the Zoo, Kensington en Racoon. Vorig jaar won Racoon deze prijs en won Kensington de ‘Serious Talent Award’. Het lijkt ook tussen deze twee bands te gaan: zij werden het afgelopen jaar veruit het meest besproken op social.

3fmawards-3

Kensington verwierf veel publiciteit tijdens Pinkpop (16 juni 2013) en werd over het hele jaar gezien iets meer besproken dan Racoon. In de afgelopen maand is dit verschil nog duidelijker. Overigens werd Di-rect in de afgelopen maand ook veel besproken vanwege hun nieuwe album, maar ik verwacht niet dat dit invloed heeft op de stemming: Kensington gaat winnen!

Beste Single
In de categorie ‘Beste Single’ zijn genomineerd: ‘This is what it feels like’, ‘Waves’, ‘Take Your Time Girl’, ‘Hoe’ en ‘Shoes of Lightning’. ‘Waves’ van Mr. Probz en ‘Hoe’ van Nielson en Miss Montreal worden door het hele jaar veruit het meest genoemd, met een licht voordeel voor ‘Waves’. In de laatste maand is het verschil nog duidelijker.

3fmawards-4

Er zijn over het hele jaar ook meer positieve geplaatst over ‘Waves’ dan over ‘Hoe’. Mr. Probz gaat dus waarschijnlijk na de Edison en de Schaal van Rigter ook de 3FM Awards winnen. En het is natuurlijk niet erg dat ‘Hoe’ niet wint, Nielson en Miss Montreal winnen immers al een award ;-).

En voor bedrijven?
Uiteraard blijft het gissen wat er donderdag exact gaat gebeuren, maar in eerdere gevallen zagen we al dat social media-data een voorspellende kracht hebben. Ik verwacht dan ook niet dat ik er ver af zal zitten met deze voorspelling.

Ook voor bedrijven en organisaties wordt social media voorspellen steeds belangrijker. In een eerder verhaal liet ik al zien wat dit van invloed heeft op de vrijetijdsbranche  en het consumentenvertrouwen. De gemeente Eindhoven doet dit al met Stratumseind 2.0. Het monitoren van sociale media krijgt een heel andere dimensie als je er gedrag mee kunt voorspellen. Dan bewijst Big Data écht zijn meerwaarde voor bedrijven.

Bron data: Coosto

Deel dit bericht

2 Reacties

Mike van Hoenselaar (@MikevHoenselaar)

Beste Band: Racoon (helaas)
Beste Single: Mr. Probz – ‘Waves’ (klopt)
Beste Zanger: Douwe Bob (helaas)
Beste Zangeres: Miss Montreal (klopt)

Not bad dus :).

Rens

Klopt! Vooral Douwe Bob was wel een verrassing, afgaande op de social media data. Racoon werd ook veel besproken het afgelopen jaar. Al met al een leuk experimentje 🙂

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond