-

Social video: wat je altijd al wilde weten

Als je het hebt over social media, dan heb je het al snel over content. Dat is tegenwoordig vaak videocontent. Op Social Media Examiner trof ik een artikel aan met 26 manieren om met video de interactie en engagement aan te gaan met klanten.

Ik heb wat onzinnige zaken weggelaten of samengevoegd, en kom tot 20 video-inzichten, in geheel willekeurige volgorde. Mind you, Forrester Research heeft geconcludeerd dat ‘a website with a video is 53 times more likely to come up on the first page result on Google than the exact same page without video.’

Wat je altijd al wilde weten over online video (maar nooit..) 

#1: Apple’s FaceTime versus Skype
Eind februari lanceerde Apple’s FaceTime voor Mac 1.0, de nieuwste optie van Apple voor het videobellen. FaceTime bellen is ook mogelijk via iPhone en iPad2. FaceTime kan door bedrijven ook ingezet worden om face-to-face, dus persoonlijker klantenservice te bieden. Het ligt voor de hand dat dit in eerste instantie in een B2B omgeving plaatsvindt. Voordeel van FaceTime ten opzichte van Skype is dat het direct via je adresboek gaat, geen aparte applicatie dus, maar nadeel is wel dat het alleen werkt met Wifi. Terwijl Skype wel met 3G werkt. Nog een voordeel van Skype: screen sharing. Je kunt jouw scherm dan delen met klanten of collega’s op andere locaties.

#2: Behind the scenes
Behind the scenes materiaal van je bedrijf kan goed of leuk werken. In een tijdperk waarin alles wat persoonlijker en echter moet, is het geen slecht idee om iets van jezelf te laten zien. Bijvoorbeeld een onderdeel van je productieproces, iets waar je trots op bent en dat ook interessant is voor de buitenwereld.

#3: Case Studies
Ik zou haast zeggen: vergeet niet je mooie werk in video te gieten. De perecte manier om je portfolio te presenteren. Zie hier 10 sterke voorbeelden.

Levi’s heeft minder dan een minuut nodig om het verhaal in video te vertellen.

#4: Dagboekvideo’s
Frequent terugkerende video’s van simpelweg mensen die in een camera praten, kan toch interessante content opleveren. Praat bijvoorbeeld over trips&tricks rond jouw product of dienst, beantwoordt een veelgestelde vraag, of geef simpelweg updates over hoe het je bedrijf vergaat.

#5: Email
Email kan nog steeds een goede manier zijn om video’s te verspreiden, zeker als je nieuwsbrieven per mail verstuurt. Toch zie je het weinig gebeuren, en dat komt natuurlijk door de technische beperkingen. Het hangt allemaal af van het soort E-mailprogramma dat je gebruikt. Met programma’s die HTML gebruiken zoals Microsoft Outlook of Mozilla Thunderbird kun je gemakkelijk video embedden, maar andere, webbased programma’s als Gmail en Yahoo staan dat niet toe. Zie hier hoe je video’s in mail verstuurt en hier hoe je dat in HTML-mail doet.

#6: Facebook
Youtube? Tuurlijk. Maar ook op Facebook kun je video uploaden. Dus een prima plek voor je corporate film als je al op Facebook zit met het bedrijf. De moeite, om je een inzicht te geven, in februari keken bijna 47 miljoen Amerikanen op Facebook naar video. Bovendien komt video relatief eerder onder de ogen van gebruikers die hun nieuwsfeed checken, omdat het algoritme van Facebook dat zo bepaalt.

#7: Word gezien
Een sterk handboek dat de kracht van online video beschrijft is Get Seen: Online Video Secrets to Building Your Business Online. Slechts één belangrijk inzicht: “The revolution of recording video is the ability to share from the device you record with.” Zoals de HD Flipcams die direct een usb uitgang hebben om de video meteen op je laptop te zetten.

#8: Straal plezier uit
Een ‘bedrijfsvideo’ waar de eigen medewerkers op een creatieve manier worden neergezet, is een perfecte manier om de bedrijfscultuur uit te dragen. Natuurlijk erg geschikt voor recruitmentdoeleinden. Een voorbeeld hoe Funda dat doet:

#9: Interviews
Interviews zijn natuurlijk een hele handige manier om experts op je site / blog te krijgen en zo thought leadership op te bouwen. Dat kan simpel en 1 op 1, maar je kunt verder gaan en complete online talkshows initiëren. Zie hier een B2B voorbeeld in Nederland.

# 10: Jing
Soms wil je iets aan anderen laten zien wat je op je scherm zag. Dat kan ook een video-capture zijn van een app, tool of website. Bijvoorbeeld Jing maakt dat je heel gemakkelijk. Jing neemt tot vijf minuten op van wat je doet en ziet op je scherm. Vervolgens deel je de video gemakkelijk via web, email, IM, Twitter of je blog. De basisversie is gratis, voor een MPEG-4 video, video’s zonder het Jing logo of direct publiceren naar Youtube en opnemen via een webcam is een upgrade (Jing Pro) van $14.95 per jaar vereist.

#11: LinkedIn
Op de LinkedIn bedrijvenpagina kun je heel makkelijk een (corporate) video toevoegen, of video’s over producten of diensten. Goed voor een eerste impressie van je bedrijf. Je doet dat overigens onder het tabblad ‘Products and services’ op je bedrijvenpagina.

#12: Minidocumentaire
Thomas Clifford kijkt naar 5 succesvolle ingrediënten van TedTalks en past dat doe op video. Het gaat om muziek, interviews, live event: voor, tijdens en na.

Behind the TEDTalk 2010 from m ss ng p eces on Vimeo.

#13: Nieuws en commentaar
Insite Motion Media ziet een rol voor video in het becommentariëren van voor jou relevante nieuwsontwikkelingen. Plaats die video’s vervolgens op je site en verspreid via social media, het toont aan dat je alert bent en snel reageert op ontwikkelingen.

#14: Betrokkenheid en invloed
Video’s zijn zeer geschikt om aan te tonen dat je betrokkenheid verder gaat dat het verkopen van je product of dienst. Starbucks doet dat goed met What if we all cared enough to vote? en de Starbucks Love Project Global Sing Along.

#15: How to video’s
How to video’s, of uitlegvideo’s, zijn zeer geschikt om je nieuwe product of dienst aan de man te brengen en tegelijk uit te leggen hoe het werkt. Helemaal als het om een webbased service gaat, is het goedkoop om te maken. Zie hier een voorbeeld van zo’n video voor de pas gelanceerde Ziggo iPad app. Goed uitgevoerd kan het een sterke manier zijn om een product vermarkten, en tevens de klantenservice ontlasten.

#16: Qik & Ustream
Qik is een mobiele live video streaming en video conferencing applicatie die gebruikers in staat stelt live video vanaf hun mobiel naar het web te streamen en direct onder je vrienden te verspreiden. Iedereen broadcaster! Ustream is een interactief broadcastplatform dat gebruikt kan worden met een camera in combinatie met een internetconnectie. Ustream kan ook worden ingezet in combinatie met je Facebook page, oftwel je eigen events live streamen via Facebook. Waar Qik meer in de persoonlijke sfeer zit, pusht Ustream ook grote aantallen kijkers rond live events.

#17: Doe normaal
Als je op mensen een camera zet gaan ze gek doen. Of althans ze doen niet meer zoals ze normaal doen. Niet alleen omdat ze zenuwachtig zijn, nee simpelweg omdat ze denken dat ze anders moeten doen . Probleem: het zijn geen acteurs, dus ze zijn niet opgeleid om zich anders voor te doen. Consequentie: de kijker prikt er direct doorheen, en het wringt aan alle kanten. Dus advies als je jezelf ook inzet voor video: doe normaal, doe alsof de camera er niet is. Wedden dat het je niet lukt?

#18: Training
Video’s zijn heel geschikt voor educatieve doeleinden. Hoorcolleges schijnen nauwelijks nog ter plekke worden bijgewoond door de moderne student, maar ook de leukere dingen in het leven kunnen prima worden aangeleerd via video. Hoef je lekker de deur niet meer uit. Wacht dat je van een cursus tienvingerig typen?

#19: Vimeo & Youtube
Vimeo of Youtube? Zie hier een uitgebreid artikel daarover. In grote lijnen:
Vimeo scoort net iets beter op videokwaliteit, een strakke, schone look en houdt je bezoekers beter op je pagina. Youtube biedt potentieel een groter bereik en je kan hier grotere videobestanden uploaden.

#20 Product (review) video’s
Online retailers zullen vroeg of laat allemaal video gaan toevoegen aan hun online store. Denk aan catwalkvideo’s op Bijenkorf.nl en Wehkamp.nl, maar ook aan min of meer redactionele video’s bij bijvoorbeeld electronicaproducten. Zoals Bol.com hieronder doet.

Auteur Robert Doggers werkt bij Yune en blogt op Let’sgosocial.nl.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond