-

Microsoft Teams nu beschikbaar: wat is het en wat kun je ermee?

Microsoft Teams is de nieuwe chatdienst van Microsoft dat geïntegreerd is met Office 365. De dienst maakt het mogelijk om nog efficiënter samen te werken in teams. Sinds november hebben volgens Microsoft maar liefst 50.000 bedrijven gebruik gemaakt van de previewversie. Sindsdien is de chatdienst verder ontwikkeld. Teams is nu te gebruiken bij een Office 365 abonnement in 181 landen, waaronder Nederland. Maar waarom zou je Teams gebruiken en niet Yammer, Slack of Skype for Business?

Wat maakt Teams nu juist zo anders dan andere soortgelijke chatdiensten? In Teams is het mogelijk om per team meerdere communicatiekanalen aan te maken. Nooit meer verwarring wanneer er veel besproken moet worden. Geef elk project of discussie een eigen kanaal, zo behoud je het overzicht en beperk je tot één onderwerp tegelijk. Zo maak je een kanaal aan:

In het beginscherm van Teams zie je drie opties uitgelicht, waaronder ‘Meer kanalen maken’. Klik hierop om meerdere kanalen per team aan te maken.

Verzin een kanaalnaam en eventueel een beschrijving om het voor iedereen in het team overzichtelijk te houden en klik op ‘Toevoegen’.

Het kanaal is aangemaakt en nu kun je dus chatten en bestanden delen. Let op! De videochatfunctie is nog niet beschikbaar. Je kunt de functie wel uitproberen in de bureaublad-app.

Teams is geïntegreerd in Office 365, dat betekend dat je met vertrouwde Office-programma’s kunt werken zoals Word, Excel en PowerPoint. De bestanden die je met de Office-programma’s maakt kun je eenvoudig en snel delen met je team, zonder een omweg te hoeven maken via bijvoorbeeld e-mail.

Ander voordeel is dat de chatdienst Teams doorzoekbaar is. Discussies en gedeelde bestanden kun je dus makkelijk terug vinden. Zit je in een team waarbij jullie vaak buiten kantoor aan het werk zijn? (Denk aan consultancy bureaus.) Dan is Teams een ideale manier om de communicatie op een overzichtelijke manier gaande te houden. Teams functioneert op zowel desktoppen als mobiele apparaten, dus je kunt altijd en overal samenwerken.

Teams voor iedereen?

Microsoft Teams is ideaal voor (de naam zegt het al) teams! Ben je een zzp-er en werk je niet vaak in projecten, dan heb je er vrij weinig aan. Maar als je wel met meerdere mensen in teams en projecten werkt dan kun je er natuurlijk goed van profiteren.

Zoek de verschillen: Teams, Yammer, Skype for Business en Slack

Yammer, Skype for Business en Slack zijn er natuurlijk ook. Deze diensten overlappen sterk met Teams, waarbij Yammer en Skype for Business ook onderdeel zijn van Office 365. Maar wat zijn nu precies de verschillen en overeenkomsten?

Microsoft Teams en Slack verschillen niet veel, beide chatdiensten zijn specifiek ingericht voor teams om de samenwerking te verbeteren. Yammer heeft meer weg van een sociaal netwerk voor bedrijven en Skype for Business is eigenlijk een versimpeld chatprogramma om de workflow een stuk efficiënter te maken. In principe is de insteek van deze vier diensten hetzelfde: snelle en mobiele communicatie. Alleen hebben ze net ietwat andere opties en een andere gebruikersinterface. Teams en Slack zijn de meest uitgebreide diensten.

Microsoft heeft zowel Yammer als Skype in het verleden overgenomen om waarschijnlijk meer expertise op te doen op dat vlak. Ook heeft Microsoft een poging gedaan om Slack over te nemen, maar dat is niet doorgegaan. Dus heeft Microsoft nu een eigen versie gelanceerd: Microsoft Teams. Uit het bovenstaande tabel blijkt ook dat Slack nog steeds iets beter is dan de chatdiensten van Microsoft. Maar we moeten natuurlijk ook niet vergeten dat Teams pas recent op de markt is gekomen en dat er nog veel kan veranderen.

Ben je nieuwsgierig geworden naar Slack? Dan kun je deze dienst gratis uitproberen. Heb je een Office 365 abonnement? Vergelijk dan Teams, Yammer en Skype for Business met elkaar om te kijken welke dienst het beste aansluit bij de wensen van jouw bedrijf.

Deel dit bericht

6 Reacties

Aljen Kampman - Ask Roger!

Dat Teams pas op de markt is gekomen en veel kan veranderen klopt; ondertussen o.a. ook Twitter integratie. Suggestie om het vergelijk te complementeren;
-Samenwerken met externen mogelijk (Teams/ Slack; Nee – SfB/ Yammer ; Ja)
-Enterprise Voice functies (Teams, Slack, Yammer; Nee – SfB; Ja)

Tools zoals Cisco Spark en Google Hangout (meet en chat) toevoegen aan het vergelijk?

Egbert van Keulen

Hoi Aljen,

Goede toevoeging. Dank je wel.

Egbert

Jasper Oosterveld - InSpark

Hoi,

De tabel klopt niet helemaal 😉 Teams ondersteunt diensten zoals Twitter door middel van connectoren. Je bent daarnaast in staat om Office 365, en daarmee Teams, gratis uit te proberen met een trial.

Groeten,

Jasper

Reinier - topia.nl

Mooi overzicht ! Bedankt voor de verduidelijking !

Ad - KIL A&T B.V.

dank voor het bericht, nou bij werkt het niet, kan geen teams aanmaken, herkent geen emailadressen en heeft het steeds over ruw organisatie, ben er nu een dag mee bezig maar begrijp er helemaal niets van. moest van Microsoft ook een andere emailadres aanmaken, dus het hangt gewoon overal tussen.
Wat een gedoe, was ik er maar nooit aan begonnen.
Heeft iemand nog een idee

Mirjam

Moet iedereen die ik via Teams wil bereiken ook een betaalde versie hebben als ik een betaalde versie heb?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond