-

Agri-wallet: blockchainbeurs bestrijdt armoede en voedseltekorten

Ad Rietberg (COIN22) bedacht de Agri-wallet, een mobiele portemonnee voor zelfstandige boeren met weinig geld en grond. Het concept werkt met blockchaintechnologie. “Met tokens sparen en lenen de boeren en schaffen zij spullen aan om meer oogst binnen te halen.” Agri-wallet staat in de finale van de Accenture Innovation Awards.

Hun perceel mag dan relatief klein zijn, ze zijn wel met veel. En hun werk is van levensbelang. Een half miljard kleine boeren produceert samen een aanzienlijk deel van het voedsel voor een snelgroeiende wereldbevolking. Ad: “Helaas heeft een vijfde van hen geen toegang tot financiële middelen om de productiviteit van hun boerderij te verbeteren. Met wel 300 procent.”

Photo: Nichon Glerum

Begin

Wat is Agri-wallet?
Agri-wallet is een 100 procent mobiele en digitale financiële dienst speciaal voor agrariërs met een klein bedrijf. Zij kunnen nu veilig en efficiënt lenen. Op elk toestel is Agri-wallet te gebruiken. In de praktijk vaak oude Nokia’s, maar het werkt even goed op smartphones. De communicatie verloopt met eenvoudige sms-berichten. Door een ‘?’ te sturen, ontvangen ze bijvoorbeeld hun saldo. We gebruiken zo veel mogelijk simpele symbolen omdat de gebruikers vaak laaggeletterdheid zijn.”

Waarom kloppen de boeren niet bij een gewone bank aan?
“Omdat ze geen onderpand kunnen bieden voor een lening, moeite hebben met formulieren invullen en ver weg wonen. Dat is lastig en risicovol voor de banken, en vervelend voor de boeren want zonder lening verandert er niets. Het gemak van Agri-wallet geeft net de extra stimulans en mogelijkheid om wél die zakken kunstmest, gewasbescherming of beter zaad te kunnen kopen.”

Hoe kom je aan de 300 procent meer oogst?
“Dat heb ik zelf gezien bij een Keniaanse boer die op een acre 600 kilo produceerde, terwijl dat na aanschaf van redelijk eenvoudige hulpmiddelen 1.800 kilo bleek te kunnen zijn. Ter vergelijking: in Nederland produceren we op een hectare gemiddeld tien keer meer dan kleine boeren in Afrika. Stel dat Agri-wallet erin slaagt alle honderd miljoen boeren te bereiken die geen toegang hebben tot financiële middelen, dan plukken we heel wat laaghangend fruit.”

Waarom ben je ermee begonnen? En hoe is het ontstaan?
“Een specialisme van COIN22 is de ontwikkeling van mobiele portemonnees. We richten ons daarbij vooral op marktsegmenten die genegeerd worden door de grootbanken. Naast de Agri-wallet hebben we een vergelijkbaar product: de Edu-wallet, waarmee ouders schoolgeld voor hun kinderen kunnen sparen. Een relatie van mij werkt bij Dodore in Kenia en vroeg om een Agri-wallet te ontwikkelen voor hun boeren. Dat hebben we in 2017 gedaan, samen met onze partners Rabobank en Mastercard Foundation.”

Nu

Wanneer wist je dat Agri-wallet levensvatbaar was?
“Na de enthousiaste reacties van gebruikers. Boerencoöperaties en ngo’s komen nu naar ons om de Agri-wallet te gebruiken. In Kenia hebben we nu 20.000 gebruikers, op stapel staat uitbreiding naar Rwanda en Bangladesh.”

Hoe weet je zeker dat de boeren het geld voor hun bedrijf gebruiken?
“Daar komt blockchain kijken. Dat zorgt ervoor dat wij bepalen hoe het geld wordt uitgegeven. De gebruiker leent en betaalt met tokens, die alleen inwisselbaar zijn bij de coöperaties en aangesloten bedrijven die landbouwhulpmiddelen verkopen. Dat voorkomt de verlokking om er alcohol en tabak van te kopen.”

Wat verwacht je van je deelname aan de AIA18? Waarom besloot je je in te schrijven?
“Het is super om in de finale te staan. We besloten om in te schrijven omdat het ons publiciteit en geloofwaardigheid oplevert. Deelname aan de AIA18 helpt ons om nieuwe klanten te vinden. Dankzij AIA18 werken we nu samen met de World Food Program om onze Agri-wallet te introduceren bij hun 1,5 miljoen boeren in 22 landen. We danken AIA18 voor deze prachtige kans!”

Wat zijn nu uitdagingen voor Agri-Wallet, waar loop je tegenaan?
“Groeien zonder fouten te maken is essentieel. Agri-wallet is nu heel populair maar vertrouwen komt te voet en gaat te paard. Dus we groeien snel maar voorzichtig en gecontroleerd. Net als bij internetbankieren in de westerse wereld staat of valt Agri-wallet bij continue beschikbaarheid. Als het er regelmatig uitligt, is dat fnuikend voor het imago van het product.”

Toekomst

Wat voor trends zie je in de markt van Agri-wallet de komende jaren?
“Ik zie financiële niche-producten ontstaan voor specifieke marktsegmenten. Producten die 100% digitaal en 100% mobiel zijn. Omdat grote dure kantoren overbodig zijn, zijn ze al snel winstgevend. De niche-producten zijn aanvullend op wat de grote banken bieden. Ik denk niet dat fintech-bedrijven hen uit de markt zullen stoten in de nabije toekomst. Ik zie veel meer in samenwerking.”

Wat is jouw gouden tip voor innovators?
“Begin niet met een kantoor, software en medewerkers. Praat eerst over jouw nieuwe idee met potentiële klanten en test of het aanslaat. Je hebt dan meer kans dat jouw nieuwe product een succes wordt en je bespaart opstartkosten.”

*) Agri-wallet neemt deel aan de Accenture Innovation Awards 2018 in het thema Finance.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond