-

Denk vooral eens aan de hosting achter Big Data

Zeg je Big Data, dan zeg je analytics. Beiden niet bepaald onbekend op Emerce. Ook voor de marketeer een van de belangrijkste ontwikkelingen in jaren. Een minder voor de hand liggend onderwerp om dan over te spreken is hosting. Want bij hosting denken we aan het plaatsen van websites of het stallen van de backup. En dat is iets voor de it-jongens aan het einde van de gang. Toch?

Niet alleen voor de analist, maar zeker voor de techneut zorgt die enorme hoeveelheid aan gegevens voor de uitdaging van komend jaar. Datacenterbeheerders zullen komend jaar verder moeten kijken dan het technische beheer of het verlagen van de kosten voor opslag. Dat de analist staat te trappelen om aan de slag te gaan met big data heeft namelijk grote impact op de techniek. Dat zegt Edwin de Brave van Dimension Data.

Big data als uitdaging voor het datacenter. Eerder sloegen we toch ook al gegevens op?

“Ja natuurlijk, maar die bak met informatie wordt steeds groter en analyses ingewikkelder. Neem bijvoorbeeld een ziekenhuis. Die slaan alle gegevens op die inzichtelijk worden na een DNA-scan. Dat is een enorme hoeveelheid, alleen al een terabyte per scan. Dat vraagt om ruimte om de informatie op te te slaan. Maar dat niet alleen, het moet niet volgende week maar direct doorzoekbaar zijn. We willen echt alles analyseren. Ook al weten we nog niet wat we er mee moeten, het moet wel al beschikbaar zijn.”

Wat vraagt dat van de techniek?

“De manier van opslaan is totaal veranderd. Vroeger bepaalde je vooraf hoe een database werd ingericht. Het was hiërarchisch ingericht, zoals ze dat noemen. Big Data zijn nu zo groot dat we het ongestructureerd opslaan. Dat vraagt alleen heel wat anders van je datacenter of hostingomgeving. Vooral het aantal transacties dat gedaan kan worden, bepaalt of de data bruikbaar zijn. Dat vraagt bijvoorbeeld om harde schrijven die in staat zijn sneller leescommando’s  uit te voeren, zogenoemde flashdrives (zonder bewegende onderdelen) zien we daarom als de toekomst. Als een retailer nu moet weten of hij iemand met nieuwe voorraad op pad moet sturen kan het niet zo zijn dat hij moet wachten voordat alle informatie is verwerkt.”

En de grootste uitdaging?

“Die gaat schuil in de juiste infrastructuur en ondersteuning daarvan. De valkuil zie je vooral bij het nut daarvan. Want hoe presenteer je de data? Big Data is iets waar we allemaal wat mee moeten, maar het alleen maar opslaan om het opslaan maakt de gegevens niet direct relevant. Denk bijvoorbeeld aan de transportsector. Bedrijven beschikken over enorm veel gegevens vanuit de tachograaf: locatie, reistijden, snelheid en bandenspanning. Stel dat je dit koppelt aan het Facebookgedrag van de chauffeur. Zorgt dat ook dat je betere roosters gaat maken?’

Met de grotere rol die Big Data heeft, is het nog belangrijker om afdelingen die de techniek beheren uit de geïsoleerde positie te halen. Ook voor de beheerder van een datacenter zijn Big Data meer dan het installeren van wat tools. 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond