-

Dion Engels (URE): ‘Autonoom racen is meer een gevecht tussen software dan tussen mensen’

University Racing Eindhoven (URE) bouwt jaarlijks met een team van zo’n zestig man een elektrische autonome race-auto. Dat houdt in dat de auto zelfstandig rijdt zonder bestuurder. “Hij kan zonder enige menselijke input zijn weg vinden over de racebaan die hij moet rijden. Dat doet hij met een aantal sensoren. De auto rekent het zelf uit: wat is mijn omgeving, wat moet ik doen. Op die manier beweegt hij zichzelf over de baan die hij ziet”, aldus Dion Engels die aan het hoofd staat van het ontwikkelteam.

Tien jaar geleden stortte de Universiteit van Eindhoven zich op de ontwikkeling van een elektrische race-auto. Dat werd vorig jaar een autonome wagen, waarmee de vijfde plek op het WK werd gehaald. “Er doen meer dan 700 universiteiten mee, waarvan 140 met een autonome auto. Er zijn heel veel regels waar je aan moet voldoen. Hoe je auto eruit mag zien, wat je aandrijflijn mag zijn, het gewicht, het vermogen. Het is heel streng, maar er is wel iets meer vrijheid dan in de Formule 1.”

Eén van de verplichtingen is het hebben van een cockpit en daarmee de mogelijkheid om een bestuurder te kunnen vervoeren. Engels verwacht dat wanneer die eis komt te vervallen, de autonome race auto een volledig ander uiterlijk zal krijgen. Meer bij Top Names.

Om video's van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond