-

Frank Kolkman: ‘De woonkamer als interface’

In zijn keynote voor ‘DDW goes Digital’ schetst Frank Kolkman de woonkamer van de toekomst als kader voor de discussie over technologie: “Smart technologie zal alle stress van het huishouden kunnen wegnemen. Maar een huis is geen machine om in te wonen, eerder een emotioneel geladen wieg waarin we wonen.” Kolkman identificeert ook de valkuilen die smart technologie met zich mee kan brengen.

“De fysieke en digitale wereld zullen op diffuse wijze in elkaar overgaan. Onze levens worden in toenemende mate aangevuld met allerlei technologieën en apparaten die steeds minder nadrukkelijk op de voorgrond aanwezig zijn. De volgende stap is het verhogen van de autonomie en agency om ze smart te maken”, stelt Kolkman. Hij geeft de Nest thermostaat en de zelfrijdende auto als voorbeelden.

“Breng je de ingewikkelde interacties in een huis terug tot kwantificeerbare cijfers zoals efficiëntie en productiviteit, dan zie je direct de voordelen van smart technologie”, zegt Kolkman, “Maar een huis is geen machine natuurlijk. Er speelt meer: de toekomst wordt vaak steriel weergegeven waarin alles perfect samenwerkt, terwijl de realiteit toch vaak anders is. Daarnaast kan autonome technologie redeneren op manieren die wij menselijkerwijs niet kunnen bevatten, en daar kan een machtsverschil gaan zitten tussen de technologie en de gebruiker.”

De vierde ‘Dutch Design Week goes Digital’ vond plaats tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven en had als thema: ‘Where Digital Meets the Real World’.

Om video’s van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond