-

Digitale kolonisatie

Science fiction wordt zo onderhand steeds meer ‘science fact’. Van telefoon tot tandenborstel: alles is te verbinden met het internet en de informatie-cloud. Ook Apple komt weer met wat nieuws. Hoera, of worden we onderhand digitaal gekoloniseerd?

‘The Collective’. Als Trekkie denk ik dan meteen aan de Borg, een groep wezens uit de sciencefictionserie Star Trek. Deze Borg waren voorzien van tal van high tech implantaten, gekoppeld aan alle andere Borgs via een superieur collectief bewustzijn. Zoals zoveel uit Star Trek is ook dit connected collective steeds meer realiteit aan het worden. Dankzij een uitgekiend netwerk van slimme spulletjes.

Het eerste slimme collectief bestond natuurlijk uit onszelf. Verbonden via het internet wisten we collectief alles, ontsloten via Wikipedia en #durftevragen op Twitter. Maar wat de Borg ons leert, is dat de echte power zit in de combinatie van mens en machine in de echte wereld. De nieuwe wisdom of the crowd bestaat dan ook uit onszelf én onze steeds grotere groep slimme spulletjes.

Alles wat smart gemaakt kan worden, maken we smart. Onze speakers, horloges, lampen en tandenborstel. En nu offline het nieuwe online is, is er een ware strijd uitgebarsten om onze fysieke wereld. Elk digitaal merk lijkt zijn eigen slimme vlag te willen plaatsen. Denk aan de Dash Smart Shelf van Amazon, die automatisch producten bestelt als je plank leeg raakt. Spotify’s Car Thing, die muziek brengt in je auto. Zelfs onze eigen Flitsmeister heeft een fysiek apparaatje, de One (that rules all flitsers).

De nieuwe AirTags van Apple, kleine schijfjes uitgerust met een chip, zijn een volgende stap in die groep slimme spulletjes. Wat ze zo slim maakt, is het ingeplugd zijn op het Apple-collectief. De tag kan in dat collectief niet alleen met jou(w telefoon) praten, maar óók met alle andere iPhones. Je privacy is gewaarborgd aldus Apple, want het gesprek is versleuteld. Door dit versleutelde kletsen kan jouw AirTag altijd via-via doorvertellen waar hij is. Een groot netwerk van alziende slimmigheid, de Borg zouden er jaloers op zijn. Koppel de tag aan je sleutels, tas, fiets, huisdier of wat-je-ook-maar-wil tracken en profiteer van de wisdom van de Apple crowd.

Natuurlijk dient het technologische gemak de mens, maar het voelt soms wat unheimisch. Met de digitale kolonisatie van de echte wereld zijn we echt op elke manier te monitoren en te sturen. Of te voorzien van nuttige informatie die ons verder helpt, het is maar net hoe technologisch optimistisch je bent. Iedereen die zijn sleutels kwijtraakt, voelt zich in ieder geval gered. En voor de rest: resistance is futile!

* Dit artikel verscheen eerder in het meinummer van Emerce magazine (#183).

Over de auteur: Brechtje de Leij werkt als mobile strategist en schrijft columns voor Emerce.

Deel dit bericht

1 Reactie

bert

En disconnected is de nieuwe statussymbool: De moderne villa in het bos. Heb jij al een villa Brechtje?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond