Deel dit artikel
-

Ohmynews ook internationaal met burgernieuws

De populaire Zuid-Koreaanse nieuwssite OhMyNews.com, waarop burgers massaal zelf nieuws schrijven, gaat internationaal. Oprichter Yeon-Ho Oh zei eerder deze week in Amsterdam te hopen op tienduizend 'burgerjournalisten' tegen het eind van 2006.

Oh gaf afgelopen weekeinde twee lezingen tijdens een groot internationaal congres over onderzoeksjournalistiek in de Meervaart in Amsterdam-Osdorp.  Op dit moment heeft Ohmynews 40 duizend Zuid-Koreaanse ’citizen reporters’ en ruim vijftig betaalde redactieleden. De site haalt inmiddels ongeveer een marktaandeel van 18 procent onder Koreaanse nieuwssites. Elke dag verschijnen 150 nieuwe artikelen op de site. “Zeventig procent gaat over het dagelijks leven van onze burgerverslaggevers. Nieuws dat mensen raakt,” aldus Oh.

De Engelstalige versie, die nog in een beta-fase verkeert, heeft zeshonderd burgerverslaggevers afkomstig uit 55 landen. Een van hen zit op het Paaseiland in de Stille Oceaan, zo vertelde Oh trots. “Ik verwacht tegen het eind van volgend jaar tienduizend ’citizen reporters’ voor onze internationale versie.”

Oh werkte 12 jaar als onderzoeksjournalist voor een klein progressief maandblad. Tijdens zijn studententijd zat hij een jaar lang in de gevangenis, omdat hij betrokken was bij studentenprotesten tegen het militaire regime destijds in zijn land. Op 2 februari 2000 startte hij samen met vier vrienden Oh My News om een 21e eeuwse journalistiek te bedrijven. Drie jaar lang zat de site in de rode cijfers, maar sinds 2003 wordt er winst gemaakt.

“Vorig jaar maakten we een half miljoen euro winst,” zei Oh tegen Emerce. Zeventig procent daarvan is afkomstig van advertenties, twintig procent van de verkoop van content aan andere media en tien procent bestaat uit donaties van tevreden lezers. Content van OhMyNews verkoopt Oh onder meer aan Yahoo en andere grote Koreaanse portaalsites. De vrijwillige schrijvers zien daar niks van terug. “Maar dat vinden ze niet erg,” denkt Oh.

Voor een artikel dat de voorpagina haalt betaalt Ohmynews burgerjournalisten wel twintig dollar. Voor overige artikelen die de site haalden gelden tarieven van tien en twee dollar. Daarnaast kunnen lezers van de site ook schrijvers van artikelen direct belonen. Zo verdiende een hoogleraar die op Ohmynews een lang artikel had gepubliceerd met alle donaties via de site ongeveer een jaarinkomen, vertelde Oh.

Een probleem bij de internationale versie van Ohmynews is de controle van de identiteit van de ’citizen reporters’. “In Zuid-Korea heeft iedereen een eigen identificatienummer en dat gebruiken we ook om te controleren of iemand wel is wie hij zegt. Maar als je als Nederlander citizen reporter bij ons wilt worden zul je toch een ingescand paspoort of rijbewijs moeten opsturen.”

Tot nu toe lopen er tien rechtszaken tegen de site. Vijf daarvan zijn veroorzaakt door artikelen van citizen reporters. Volgens Oh controleren zijn redacteuren in vaste dienst altijd de feiten voordat een artikel wordt gepubliceerd.

Het model van Ohmynews – burgers direct inzetten als nieuwsbron – wordt her en der overgenomen door traditionale media. Zo heeft de BBC sinds juli een eigen bureau voor ’user generated content’. Na de aanslagen in de Londense metro plaatsen Britse media massaal foto’s en filmpjes van kijkers. Ook grote Amerikaanse nieuwssites als CNN en MSNBC gebruikten foto’s en video’s van het publiek tijdens de verslaggeving over de orkanen Katrina en Rita.

Oh: “Maar dit soort content bij grote media is alleen maar supplementair, terwijl het bij Ohmynews het belangrijkste van de site is. Bij ons zijn redacteuren en burgerverslaggevers gelijkwaardig aan elkaar.” Oh was maandag ook op bezoek op de redactie van het Algemeen Dagblad, dat al enkele jaren op kleine schaal experimenteert met het plaatsen van door lezers gemailde foto’s.

Deel dit bericht

1 Reactie

Rusido

Op http://www.12nieuws.nl kunnen burgers ook zelf hun nieuws plaatsen!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond