Deel dit artikel
-

Vanaf 1 juli nieuwe EU btw-regels van kracht voor Nederlandse webshopondernemers

Vanaf vandaag gelden er nieuwe EU btw-regels voor e-commerce. Dit betekent onder meer dat webshopondernemers met een omzet van meer dan 10.000 euro aan particulieren in andere EU-landen, de btw van het land van de klant rekenen.

Ondernemers hebben twee keuzes: in elk land afzonderlijk de btw-aangifte doen of gebruikmaken van de Unieregeling binnen het nieuwe éénloketsysteem van de Belastingdienst. Binnen de Unieregeling kan men via éénloketsysteem ieder kwartaal btw-aangifte en betaling in één keer afhandelen.

Naast de btw rekenen van het land van de EU-klant, verandert er nog meer door de nieuwe EU btw-regels. Zo vervalt ook de btw-vrijstelling voor pakketjes met een waarde van maximaal 22 euro die worden ingevoerd vanuit landen buiten de EU. Bovendien worden platforms vaker verantwoordelijk voor de btw.

Deel dit bericht

3 Reacties

bert

Wel weer mooi staaltje mislukte EU regulering. Het probleem dat we dachten op te lossen is namelijk niet opgelost.
Wat was ook al weer het doel? Gelijk speelveld toch?
Wat is resultaat: Ali gaat BTW innen en de boel voor de klanten makkelijk regelen: vibrator van 2€ met gratis verzend wordt nu 2.42€. En PostNL is nog steeds de sjaak, die moeten de troep voor nop op de bestemming afleveren.
Ebay en Amazon gaan hetzelfde regelen, bij Ebay wordt je dubbel genaaid: daar gaat het gedrocht Global Shipping Program nu vanaf 0€ gemiddeld 10€ inklaringskosten betekenen, en er blijft géén BTW afgedragen worden door de Ierse sandwich. Groot-meuk-grutter Amazon gaat ook alles makkelijk regelen voor hun slaven: de derde-partij winkels. Die kunnen via Amazon nu nog goedkoper t.o.v. hun eigen winkel verkopen, want daar is het straks allemaal gedoe.
En de verzamelaar die iets moois koopt in de VS of het VK, is ook de pineut: op alles komt inklaringskosten.

Conclusie: de EU had moeten optreden tegen onder-kostprijs distributie: verbod op gratis verzending, limiet op de staffels, en een gezamenlijke middelvinger naar de internationale postwet, en op Chinese pakketjes gewoon Europese tarieven rekenen voor de route Rotterdam->voordeur.

Jaap

Administratief gedrocht aan regels. Veels te ingewikkeld en dus juist belemmerend voor de handel.

John Eves

Een gedrocht is het.
Wij ;zijn maar een kleine webshop en onze systemen kunnen niet zomaar aangepast worden aan de nieuwe regelgeving.
Het lijkt heel simpel die grens van10000 euro maar het heeft grote conseqenties voor onze webshop en boekhouding.
Het kost enorm veel geld om het e.e.a. aan te passen, niet te doen voor ons.
Dus maar stoppen met het buitenland, wij hebben geen keuze.
Waarom bedenken ze in Europa van alles waar ze totaal de gevolgen hiervan niet kunnen overzien. En wij zitten er weer mee, bah….

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond