Deel dit artikel
-

Flash is nu echt helemaal dood

Flash lijkt nu echt ten dode opgeschreven. De BBC heeft Flash voor haar sites definitief laten vallen en ook Microsoft gaat Flash niet meer ondersteunen in de mobiele versie van Windows 8. Vorige week verscheen de laatste versie van Flash voor Android. Maker Adobe richt zich voortaan op zijn AIR-platform, dat ook Flash-content in zich kan dragen.

Flash ontstond in 1995. Ontwikkelaar Jonathan Gay zag kansen voor zijn SmartSketch animatiesoftware toen het web op kwam zetten. Eerst richtte hij zijn aandacht op Java, maar toen browserontwikkelaar Netscape zijn zogenoemde plugin API publiceerde, werd Macromedia Flash 1.0 geboren.

Microsoft was zijn site MSN aan het optuigen en wilde een ‘tv-achtige ervaring’. Al gauw kwam ook Disney Online zich als klant melden. Het was de start van de fenomenale groei van Flash. Een beetje levendige site kon niet meer zonder.

Adobe had nog volop vertrouwen in Flash toen het in 2005 Macromedia overnam voor 3,4 miljard dollar, maar dat bleek duurkoop. Flash was niet klaar voor de mobiele revolutie en het was Steve Jobs van Apple die zijn mening over de technologie niet onder stoelen of banken stak. De Apple-topman sprak over een ‘spaghettibal’ vol slechte prestaties en beveiligingsproblemen die de iPhone en ook de iPad ook nog eens onnodig zou vertragen. Bovendien was er een prima alternatief, aldus Jobs: HTML 5, universeel ondersteund door alle mobiele apparaten.

De verstandhouding tussen Adobe en Apple werd er niet beter op, maar met de snelle opkomst van de iPad hadden veel sites geen keuze meer. Zij zouden niet meer worden bezocht als zij bleven vasthouden aan Flash.

Voor mobiele apparaten die wél Flash ondersteunen was de technologie trouwens ook geen ideale oplossing. Op een touch-screen reageert Flash niet goed of in elk geval anders. Flash is afhankelijk van Adobe’s eigen programmeeromgeving ActionScript. Met HTM5 kunnen ontwikkelaars uit de voeten met de JavaScript taal en andere open standaarden. Flash-sites waren ook tamelijk slecht voor SEO (search engine optimization). Oftewel: zij scoorden minder hoog in de ranking van Google.

Adobe ziet nu zelf ook in dat aan alles een eind komt. Zelfs aan Flash. Al zal die nog een beetje voortleven.  Voor animatiedoeleinden ontwikkelt Flash nu Adobe Edge, maar die wordt volledig ingebed in huidige webstandaarden.

 

Deel dit bericht

11 Reacties

stef

Niet te snel. Radicaal stoppen met Flash zou bijvoorbeeld bij online video zorgen voor een harde val in bereik. Het klopt dat er steeds meer alternatieven zijn, maar bereik is king. Voor maximaal bereik geldt al ruim tien jaar: ondersteun meerdere technieken, en hang je niet op aan ééntje want dan loop je het risico binnen een paar jaar vast te lopen. Er is nog nooit 1 dominante techniek of standaard geweest en die zal er ook niet komen. We evolueren gewoon door naar een mix van nieuwkomers.

Victor

er zijn ook veel online games die in flash gemaakt zijn. hoe gaat dat werken?

Pascal

HTML5 is nog steeds volop in ontwikkeling en wat mij betreft nog steeds geen volwaardige vervanging voor Adobe Flash. Voor een groot gedeelte van de industrie is de Flash-plugin nog steeds het dominant design, oftwel de standaard voor een rijke user experience.

Wat betreft de installed base ten op zichte van HTML5 wint Flash het nog steeds glansrijk. Pas eind 2015 verwacht men dat we afscheid hebben genomen van verouderde webbrowsers zonder HTML5 onderstening.

De vraag is natuurlijk wat Adobe als antwoord daarop heeft de komende jaren. Ik verwacht veel van deze grote marktpartij die een groot portfolio aan industriestandaarden heeft gerealiseerd. Ben benieuwd..

Patrick

Denk dat het inmiddels toch wel tijd wordt dat ik mijn flashbannertje ga vervangen…

Thomas

Dit zat eraan te komen. Qua seo is het slecht, en er zijn genoeg devices die Flash niet aankunnen. Als je zo’n belangrijke trends in je markt niet inspeelt sta je ten dode opgeschreven.

Piet

Wat een tendentieus geblaat…

Microsoft heeft *alle* 3rd-party plug-ins in de mobiele browser van Win8 uitgeschakeld, dus daar zal idd. ook de FP onder vallen. Maar de Flash Player kun je gewoon nog gebruiken in reguliere browsers op Win8, hoor.

Adobe AIR is hetzelfde als een stand-alone Flash player (dus zonder browser) en bestaat al jaren.

HTML5 is in ieder geval tot 2014 nog geen officiële W3 standaard en wordt bovendien door diverse browserfabrikanten verschillend geïmplementeerd. Dit zal nooit een volwaardige vervanger worden van wat Flash te bieden heeft.

Streaming web video in HTML5 kampt met codec licentie problemen. Niemand wil zijn codec vrijgeven voor gebruik (die zitten wel keurig in de FP plugin) zonder compensatie, waardoor er een wildgroei aan halfbakken alternatieven zal ontstaan.

Dat je je artikel zo’n titel geeft, zegt mij alleen maar dat je totaal geen benul hebt van dit onderwerp en ook niet de moeite hebt genomen door het politieke gekokstoof van de persberichten heen te lezen.

Dáár zou je eens een artikel over moeten schrijven: hoe Microsoft en Apple een onuitgesproken pact hebben gevormd om de dreiging van Adobe tegen te gaan. De Flash Player is namelijk de enige cross-platform / cross-device, rijkelijk multimediale, object georiënteerde virtual machine die met één en dezelfde bytecode binary is aan te sturen (Java komt dichtbij, maar mankeert wat multimediale mogelijkheden betreft).

Het grote gevaar voor de iPhone / iPad App store is dat Flash content op een VM van de concurrent zou draaien en meer en makkelijker te ontwikkelen content zou bieden dan Apple zelf kan aanbieden.

Het is een manufacturer lock-in oorlog voor Apple, en MS doet sowieso na wat anderen doen – die hadden nog hun gram te halen voor de mislukte Silverlight player.

Interessant aspect is dat met het overlijden van Steve Jobs de motor achter deze strategie van Apple is weggevallen, en het dus afwachten wordt of iemand die fakkel overneemt of dat Apple toch een andere koers gaat varen.

Jan Libbenga

‘Dáár zou je eens een artikel over moeten schrijven: hoe Microsoft en Apple een onuitgesproken pact hebben gevormd om de dreiging van Adobe tegen te gaan.’

We zijn niet zo van de complottheorieen.

Piet

Google de term “FUD” maar eens, dan zie je dat dit een reguliere strategie van marketing en sales afdelingen is:
http://en.wikipedia.org/wiki/Fear,_uncertainty_and_doubt

Dit is precies wat Jobs deed met zijn negatieve opmerkingen over Flash op mobiele devices. Hij was zijn Appstore aan het beschermen.

Zoals Woody Allen zei: “It isn’t paranoia if they’re really coming after you.”

roland

Als er een ‘dislike’ button bij dit artikel zou staan, had ik deze ingedrukt. Wat een slecht geresearched stuk inhoud is dit. En de titel is duidelijk alleen bedoeld om te polariseren en voor het shock-effect om meer lezers te trekken. Als je maar al een beetje uit dit vak komt weet je dat HTML5 lang niet alle facetten van Flash, zoals complexe animaties, kan vervangen. Het artikel gaat louter alleen over de videoweergave in browsers en over gebruik bij mobile devices. En dan nog is het gebrek aan research betreurend slecht.

Roel Pollen

Niet helemaal mee eens en inderdaad erg polariserend. Wel hoor ik vaker het Flash versus HTML5 dilemma via klanten, vandaar dat ik er een genuanceerd achtergrondartikel over heb geschreven op ons blog: http://www.3dimerce.com/blog/is-flash-dead-and-html5-its-killer/ (in Engels overigens). Geeft een iets minder gekleurd beeld van de waarheiden bovendien worden alle facetten belicht.

Roel Pollen

Niet helemaal mee eens en inderdaad erg polariserend. Wel hoor ik vaker het Flash versus HTML5 dilemma via klanten, vandaar dat ik er een genuanceerd achtergrondartikel over heb geschreven op ons blog: http://www.3dimerce.com/blog/is-flash-dead-and-html5-its-killer/ (in Engels overigens). Geeft een iets minder gekleurd beeld van de werkelijkheid en bovendien worden alle facetten belicht.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond