Deel dit artikel
-

2020: de belangrijkste techovernames

De coronapandemie heeft nauwelijks invloed gehad op de vele techovernames in 2020, al betrof het dit keer vooral onbekende startups. Veel van deze overnames, vooral op het gebied van beveiliging, haalden het nieuws niet eens.

De grootste en veruit meer spectaculaire overname is van recente datum: die van chatapp Slack voor 27,7 miljard dollar door Salesforce. Met de overname verdwijnt Slack, dat overigens zelfstandig blijft opereren, van de beurs.

Op de overname werd net zo gereageerd als op de vele miljarden die Facebook jaren terug op tafel legde voor WhatsApp. Beleggers vinden de aankoop onverantwoord duur. De overname van Vlocity (systeemintegratie, in Nederland vanuit Rotterdam aangestuurd) voor 1,3 miljard dollar ging grotendeels onopgemerkt voorbij.

Slack was overigens niet eens de grootste overname van 2020. Nvidia is bereid 40 miljard dollar op tafel te leggen voor ARM. ARM (Acorn RISC Machine) is een van oorsprong Brits bedrijf dat chipsets ontwerpt voor smartphones en tablets. Ook op deze overname kwam veel kritiek. Het betekent namelijk dat een van de klanten van ARM eigenaar wordt van het bedrijf en dus het beleid kan bepalen. Google en Apple zijn volledig afhankelijk van ARM.

Facebook kwam dit jaar ook weer eens met een overname. Gif platform Giphy ging voor 400 miljoen dollar naar het sociale netwerk. De grootste overname van Facebook was echter eind november. Toen werd CRM platform Kustomer overgenomen voor 1 miljard dollar.

Apple koopt vooral onbekende bedrijven, zo ook dit jaar, toen in januari Xnor.ai voor een onbekend bedrag naar Cupertino ging. Het bedrijf uit Seattle specialiseert zich in kunstmatige intelligentie.

Terwijl Uber onderdelen afstootte, zoals autonome auto’s en luchttaxi’s, besloot Amazon juist in deze sector te investeren met de overname van Zoox voor 1,2 miljard dollar. Het bedrijf richt zich op de ontwikkeling van autonoom vervoer.

Een opmerkelijke acquisitie was die van openbaar vervoer app Moovit door Intel voor 900 miljoen dollar. Het is een duidelijke aanwijzing dat Intel flink wil investeren in vervoerstechnologie.

Hyundai bereikte een akkoord met SoftBank over de aankoop van robotmaker Boston Dynamics, ooit onderdeel van Google. De robotmaker is voornamelijk bekend vanwege de vierbenige robot Spot.

In Nederland kwam het overnamenieuws vooral van de bureauwereld. Dept kocht het vooraanstaande BASIC® uit San Diego. Met de aankoop zet het netwerk een volgende stap in zijn ambitie om een internationale speler te worden op meerdere continenten.

Intracto Group sloeg met de overname van bureaugroep We are you eveneens een stevige slag. De Belgen krijgen er vierhonderd medewerkers bij in Rotterdam, Amsterdam, Utrecht en Den Bosch.

De Nederlandse verkoopwebsite Marktplaats, tot voor kort onderdeel van eBay, kwam in handen van het Noorse Adevinta. Ebay verkocht zijn advertentietak voor in totaal 9,2 miljard dollar.

De belangrijkste Nederlandse overname was ongetwijfeld die van de Amerikaanse boodschappenbezorger FreshDirect door Ahold Delhaize, die daarmee zijn greep op de Amerikaanse markt vergroot. FreshDirect bestaat al twintig jaar en 60 procent van het aanbod bestaat uit versproducten.

Just Eat Takeaway.com, het moederbedrijf van Thuisbezorgd, nam op zijn beurt voor 7,3 miljard dollar het Amerikaanse Grubhub over. Daarmee wordt Just Eat Takeaway het grootste online bezorgbedrijf buiten China.

Twee andere grote overnames zaten eveneens in de retailsfeer: Mirage Group werd eigenaar van elektronicaverkoper BCC. En na een bloedige strijd waarbij miljardair Marcel Boekhoorn aan de kant werd gezet kwam HEMA in handen van Jumbo-familie Van Eerd en investeringsmaatschappij Parcom.

T-Mobile Nederland kreeg het bekende telecommerk Simpel in handen. Simpel was van eind 2010 tot augustus 2014 ook al eens onderdeel van het telecombedrijf, maar maakte zich daarna los van de Duitse moeder.

Mediahuis kreeg 30 november toestemming van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) voor de overname van NDC mediagroep, uitgever van dagbladen in Noord Nederland. En DPG Media verkocht de klassieke organische verkeersrekkers Startpagina, GoeieVraag en SchoolBANK aan Kompas Publishing van Aart Wallet en Steven Flipse.

Niet alles ging door. Hoewel in juni 2019 Sunweb Group een overeenkomst had gesloten voor de overname van de touroperator-activiteiten van Corendon in Nederland en België en Corendon Dutch Airlines, en toezichthouder ACM akkoord was, zag het reisbedrijf er toch van af. Onder de huidige omstandigheden leek de fusie niet verstandig, al dacht Corendon daar anders over.

Nog altijd niet rond: de gedwongen verkoop van de Amerikaanse activiteiten van TikTok aan Oracle en Walmart. De partijen zijn nog altijd in gesprek met elkaar.

In onderstaande infographic alle overnames van 1 miljard dollar of meer:

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond