Deel dit artikel
-

Ericsson en KPN nemen automotive 5G veldlab in gebruik

Ericsson en KPN namen dinsdag het 5G fieldlab op de Automotive Campus in Helmond in gebruik. Daar wordt de komende tijd onderzoek gedaan naar zelfrijdende auto’s en toepassingen die de verkeersveiligheid moeten vergroten.

De technologie beperkt zich overigens niet tot het lab. Op de A270 en A58 tussen Eindhoven en Tilburg test KPN de nieuwste technologie in zijn commerciële netwerk voor automotive-doeleinden.

De nadruk ligt op ultra low latency, waarbij auto’s nagenoeg zonder vertraging met bijvoorbeeld tegenliggers, verkeerslichten en matrixborden kunnen communiceren. Met 4G is dat niet mogelijk.

Hoe ver KPN en Ericsson daarin gevorderd waren, werd gisteren aan de nationale pers in Helmond gedemonstreerd. In een simulator kon over een afstand van zo’n duizend kilometer een autootje in Stockholm worden bestuurd. Reed die daar ter plekke over een drempel, dan voelde de bestuurder hem in de simulator ook. Voor deze gelegenheid liep de communicatie nog wel via glasvezel.

Een tweede demonstratie betrof een geblindeerde auto met daarbovenop een camera, die de beelden real time doorgaf aan de bestuurder met VR helm. Ook hier was nauwelijks sprake van vertraging. Wel moesten de onderzoekers toegeven dat het streven van enkele milliseconden in de praktijk nog niet was gehaald. Daarnaast moet nog onderzocht welke invloed netwerkcongestie heeft op de reactietijden. Men hoopt dit te vermijden via netwerk slicing, waarbij de brandbeedte voor bepaalde doeleinden ‘virtueel’ met behulp van software van elkaar wordt gescheiden.

5G is nog niet beschikbaar in Nederland, maar als het er eenmaal is kan het onder meer worden ingezet voor slimme communicatie op velerlei gebied, zoals operaties op afstand. Dat zal in Nederland op zijn vroegst ergens in 2020 zijn.

Het fieldlab van KPN er een van velen. In Drenthe is reeds getest met een landbouwmachine op basis van camerabeelden en grote databestanden de gewasbescherming kon doseren. Andere 5G testen zijn er in stedelijke gebieden (Amsterdam Zuidoost) en het havengebied (Rotterdamse Haven).

Dat het Zweedse Ericcson en KPN op dit gebied samenwerken is niet zo vreemd. Ericsson levert voor dit soort doeleinden de infrastructuur. Ook zijn ze allebei aangesloten bij het Europese project Concorda (Connected Corridors Driving Automation). Voor het fieldlab worden overigens meerdere partners uitgenodigd.

Begin 2019 zullen op de openbare weg de eerste tests gehouden worden voor het Concorda project. Een van de toepassingen die getest zal worden is Cooperative Adaptive Cruise Control (CACC), waarbij voertuigen elkaar via het mobiele netwerk real-time zullen informeren wanneer ze accelereren dan wel remmen. Hierdoor kan de afstand tussen voertuigen sterk worden verkleind, wat zorgt voor minder files en ook minder ongelukken.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond