Deel dit artikel
-

2,3 miljoen van NWO voor vijf UT-projecten over cybersecurity

Wetenschapsfinancierder NWO stelt 2,3 miljoen euro beschikbaar voor vijf grote cybersecurityprojecten van de Universiteit Twente.

De subsidies zijn toegekend aan projecten van Johann Hurink (Hoogleraar Discrete Mathematics and Mathematical Programming), Pepijn Pinkse (hoogleraar Adaptive Quantum Optics), Aiko Pras (Hoogleraar Internet Security), Anna Sperotto (Universitair hoofddocent Design and Analysis of Communication systems) en Andreas Peter (Universitair hoofddocent in Security & Privacy Engineering). Daarnaast is Peter ook betrokken bij een zesde project samen met de Technische Universiteit Eindhoven.

In het project SMOKE onderzoekt Pinkse de mogelijkheid om fysieke sleutels, zoals een lik witte verf, te gebruiken voor het beveiligen van gevoelige communicatienetwerken. Dit moet een zeer veilig en praktisch authenticatiesysteem opleveren, omdat zo’n fysieke sleutel niet is te klonen.

De meeste internetgebruikers weten niet hoe hun dataverkeer zich door een netwerk verplaatst naar zijn uiteindelijke bestemming en ze kunnen dat pad niet controleren. UPIN, het project van Pras, ontwikkelt een systeem dat gebruikers de controle en het inzicht geeft dat hard nodig is, maar nu nog ontbreekt.

Het uitbesteden van beveiliging naar de cloud wordt tegenwoordig door veel bedrijven gedaan. Dat heeft veel voordelen, zoals de beschikbaarheid van deskundig personeel, maar door recente storingen worden die voordelen in twijfel getrokken. Met het project MASCOT onderzoekt Sperotto de veerkracht van de cloud om beveiligingsbewuste cloudstrategieën te ondersteunen.

Voowaarde was dat de projecten multi-disciplinair zijn. Ook moeten de projecten voor tenminste 30 procent uit bedrijfsbijdragen bestaan.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond