Deel dit artikel
-

We betalen steeds vaker met betaalpas, smartphone of wearable

In 2020 hebben consumenten in Nederland 79 procent van hun aankopen in winkels, horeca en dergelijke gepind met hun betaalpas, smartphone of wearable. Dit is een forse stijging ten opzichte van 2019. Door deze forse verschuivingen in betaalgedrag hebben consumenten in 2020 voor het eerst in alle branches vaker met pin betaald dan met contant geld, zo blijkt uit gezamenlijk onderzoek van Betaalvereniging Nederland en De Nederlandsche Bank.

Tussen 2019 en 2020 is het totale aantal betalingen door consumenten in winkels, in de horeca, benzinestations, op de markt en bij dienstverleners afgenomen van ruim 7 miljard naar 6,2 miljard betalingen.

Consumenten gingen vooral fors minder vaak contant betalen in het voorjaar van 2020, tijdens de eerste lockdown, toen winkeliers het gebruik van contant geld ontmoedigden. Inmiddels wordt ongeveer een op de vijf aankopen contant betaald, wat nog steeds fors minder vaak is dan voor het begin van de pandemie toen consumenten drie op de tien aankopen contant afrekenden.

De toename van elektronisch betalen was vorig jaar niet alleen zichtbaar bij betalingen aan de kassa, maar ook bij onderlinge betalingen, zoals aan familie en vrienden en dergelijke. Het valt op dat mensen van verschillende leeftijden hierbij vaak verschillend betalen. De 25-39-jarigen betalen hun aankopen aan de kassa het vaakst elektronisch (85 procent) en de 19–24-jarigen doen dit het meest bij onderlinge betalingen (76 procent), bijvoorbeeld met Tikkie/Betaalverzoek of een overschrijving via een mobiel bankieren app. 75-plussers maken het minst gebruik van elektronisch betalen, maar zij doen dit wel veel vaker dan in 2019.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond