-

Contactloos betalen wordt nu echt serieus

Vandaag begint de grootste bank van Nederland ING met contactloos betalen om bedragen tot en met 25 euro te voldoen. Nederland loopt hiermee echter niet voorop. Wereldwijd zijn er ruim 50 landen waar contactloos betalen mogelijk is, waarvan 34 landen in Europa.

De betaling wordt als een gewone pinbetaling verwerkt en direct van de betaalrekening afgeschreven. Volgens Arjan Bol, Directeur Betalen van de ING, heeft de proef met contant betalen in Leiden vorig jaar aangetoond dat klanten heel tevreden zijn over deze snelle manier van betalen. Een contactloze betaling is volgens ING gemiddeld 7 seconden sneller dan een betaling met contant geld of met pincode. Oftewel een tijdwinst van 40 procent. In Nederland ongeveer 30.000 betaalautomaten geschikt voor contactloos betalen.

Niet alle ING-klanten kunnen gelijk contactloos betalen. Sinds vorig jaar heeft ING ruim 4 miljoen nieuwe passen uitgegeven. Dat is iets meer dan de helft van alle ING klanten. Aan het logo op de achterkant is te zien of de pas al geschikt is voor contactloos betalen.

Toch moet er nog veel gebeuren voordat contactloos betalen in Nederland echt is ingeburgerd. Nederlanders voldoen 63 procent van de betalingen in horeca, detailhandel en benzinestations nog altijd met contant geld. Toch doen we al driekwart van de betalingen in de supermarkt met de pinpas. In 2013 betaalden Nederlanders in totaal ruim 2,6 miljard keer met pin. Meer dan een derde van alle pinbetalingen waren kleine bedragen tot 10 euro.

Wereldwijd ziet het plaatje er anders uit. Contactloos betalen is al in ruim 50 landen mogelijk. Polen is op dit gebied koploper. Een derde van de contante betalingen is daar vervangen door contactloze transacties, weet de bank. De 8,6 miljoen geschikte passen zijn daar goed voor 10 miljoen contactloze betalingen per maand. Zo’n 116.000 betaalautomaten kunnen er overweg met contactloze passen. Na Polen volgen Engeland en Tsjechië in de lijst van landen waar in het afgelopen jaar de meeste contactloze transacties plaatsvonden.

Na ING zullen ongetwijfeld meer banken aanhaken. Inmiddels kan ook met de nieuwe betaalpas van ABN contactloos worden betaald. Vodafone lanceerde eind vorige maand samen met Visa in Amsterdam de Smartpass, waarop gebruikers een betaalsaldo kunnen zetten. De telefoon moet over een NFC chip beschikken, maar het lukt ook met een NFC sticker. Vodafone denkt dat we over vijf jaar geen portemonnee meer nodig hebben voor betalingen.

Handoplegging
Maar houdt het daarmee op? Waarschijnlijk niet. Betalen door handoplegging, dat is hoe het Zweedse Quixter de toekomst ziet. Er zijn al vijftien winkels en restaurants rond de Universiteit van Lund die er gebruik van maken.

Betalen doe je door je hand op een scanner te leggen. Die meet het unieke patroon van aderen in je hand. Je hoeft dus helemaal niets bij je te dragen, geen kaart of pas. Je handen zijn je betaalmiddel. Wel moet je de vier laatste cijfers van je telefoonnummer invoeren.

Deelname kan door je sofinummer op te geven en een drie scans van je hand te laten maken. Het systeem fungeert daarna als bankkaart. Aankopen worden maandelijks via de bank verrekend.

Quixter is geesteskind van Fredrik Leifland van de Universiteit van Lund in het zuiden van Zweden. Hij kwam op het idee toen hij in de supermarkt in de rij stond en zich realiseerde dat betalen toch eigenlijk nog steeds heel wat handelingen vergt. Hij heeft nu zestienhonderd gebruikers.

Volgens Leifland zijn er meerdere bedrijven die betalen met de hand overwegen, maar die hebben niets concreets op de markt gebracht. De plannen van Quixter lijken vooralsnog niet verder te gaan dan Zweden. De site is enkel Zweedstalig.

Deel dit bericht

1 Reactie

Jacob Lageveen

Heel eng.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond