Deel dit artikel
-

5G activisme wordt vooral gekenmerkt door willekeur

5G activisten die GSM masten in de brand steken doen dit tamelijk willekeurig. In heel Nederland zijn maar een paar masten voorzien van 5G ten behoeve van lokale experimenten. De frequenties moeten nog geveild worden.

Aanleiding voor de branden zijn vermoedelijk de aantoonbare onjuiste indianenverhalen dat het coronavirus zou zijn veroorzaakt door 5G. Grote uitbraken van het coronavirus komen immers ook voor in landen waar 5G nog helemaal niet is uitgerold, zoals Iran.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) stelde vorig jaar al vast dat 5G zorgt voor een impuls aan protesten tegen zendmasten. In het verleden werd trouwens al geprotesteerd tegen voorganger 4G, maar dat protest doofde na verloop van tijd uit. Grote kans dat het gros van de 5G activisten inmiddels zelf een 4G smartphone op zak heeft.

Nadat in Groot-Brittannië enkele zendmasten waren vernield en in brand gestoken, kwamen Nederlandse copy cats in actie. Veel kennis van zaken hebben ze niet. De activisten nemen zelfs niet de moeite om de lijst van experimenteervergunningen van het Antennebureau te raadplegen en stichtten brandjes bij willekeurige masten, zelfs C2000 masten.

De drie grote telecompartijen bereiden hun netwerk al wel voor op 5G, maar 5G op hoge frequentie (de meest schadelijke variant volgens activisten) is nog jaren weg. De eerste te veilen frequenties (700 en 1400 megahertz) waren al in gebruik voor andere doeleinden.

Het Agentschap Telecom benadrukte eerder dit jaar dat blootstelling aan de elektromagnetische velden van losse 5G antennes en gebruikerstoestellen zelfs lager is dan de limieten die de Europese Unie aanbeveelt.

Wel is de verwachting dat het aantal bronnen van elektromagnetische velden zal toenemen. In welke mate de blootstelling ten opzichte van de limieten wijzigt, is volgens het agentschap nu niet met zekerheid te voorspellen, maar dat is ook het enige voorbehoud dat de toezichthouder maakt.

Erg voorzichtig zijn de activisten niet: Gisteren zijn in Opsporing Verzocht videobeelden vrijgegeven van een man die gemoedelijk met een jerrycan naar een zendmast loopt en daarna met een Toyota Aygo met een kenteken dat mogelijk op ‘49’ eindigt wegrijdt.

De politie belooft de brandstichting daadkrachtig aan te pakken. Dat komt vermoedelijk neer op meer (video)bewaking. De eventuele impact van de uitval van de zendmasten kan groot zijn. Het kan bijvoorbeeld gevolgen hebben voor de dekking van het telefoonnetwerk en daardoor voor de bereikbaarheid van de hulpdiensten.

Overzicht van brandstichting van de politie. Het veertiende geval (Spijkenisse) is hier nog niet gemeld.

  • 13 april – Almere Haven (2x)
  • 11 april – Oudenbsoch (2x)
  • 11 april – Veldhoven (2x)
  • 11 april – Tilburg
  • 10 april – Dronten
  • 10 april – Groningen
  • 9 april – Nuenen
  • 6 april – Rotterdam
  • 5 april – Neerkant
  • 3 april – Beesd

Om video's van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond