Deel dit artikel
-

E-books blijven achter bij aantrekkende boekverkopen

De boekenverkoop in Nederland trekt weer wat aan, maar het aandeel van e-books blijft achter. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Boekhuis over het derde kwartaal van 2015.

Het aandeel van e-books in de totale boekenverkoop lag in het derde kwartaal op slechts 5,8 procent. In dat kwartaal lag de afzet van e-books wel 127 procent hoger dan in het derde kwartaal van 2014.

Uitgeverijen wereldwijd hadden een aantal jaren geleden een veel groter aandeel voor e-books verwacht, tot wel vijftig procent. In september meldde de Association of American Publishers dat de verkoop van e-books zelfs 10 procent lager lag dan het jaar ervoor.

Enkele jaren terug werd al een afvlakkende groei van e-books in Nederland gesignaleerd. Ook de komst van Amazon op de Nederlandse markt, met een vrij groot aanbod van e-books, heeft daarin weinig verandering gebracht. Nederland blijft achter op andere landen.

Toch gaat het beter. De totale omzet van boeken in 2015 zou volgens Boekblad, waaruit weekblad Elsevier citeert, ongeveer 3 procent hoger liggen dan in 2014. Dat is voor het eerst sinds 2009.

Rabobank komt in een eigen analyse overigens op een hoger percentage uit van 5 procent. Het aandeel e-boeken ligt volgens de Rabo op 6,5 procent van alle verkochte boeken over het hele jaar (39 miljoen).

De meeste aankopen van boeken vinden nog steeds plaats in de fysieke winkel (zoals boekenwinkels en warenhuizen). 35 procent wordt verkocht via internet. Dat zijn niet alleen specifieke webwinkels, maar ook websites van fysieke winkels.

Het CB (voorheen Centraal Boekhuis) bedient in ieder geval al ruim 120 websites. Naast de online boekhandels zijn er ook nog uitgeverijen die hun zakelijke klanten de mogelijkheid bieden online boeken aan te schaffen. De online boekhandelsmarkt wordt echter gedomineerd door een paar grote spelers. Jonge spelers in de markt richten zich alleen op de verkoop van boeken.

De Rabobank is echter niet optimistisch over de toekomst. De bank verwacht voor 2016 een volumedaling van tussen de 3 en 5 procent vergeleken met 2015. Vanwege de aanhoudende prijsdruk en de opkomst van alternatieve producten en diensten die het traditionele productaanbod kunnen vervangen, verwacht men dat de omzet in deze branche met meer dan 5 procent zal dalen. Het aantal boekwinkels zal dan ook de komende jaren verder afnemen.

Trends (Rabobank)

    • Toename oriëntatie en verkoop via internet;
    • Opkomst e-boeken en bijhorende applicaties en gadgets;
    • Lenen van e-boeken;
    • Assortimentsboekwinkels krijgen steeds meer internetrivalen, ook uit het buitenland, daardoor hevige prijsconcurrentie;
    • Tweedehands markt neemt toe, ook online;

 

Deel dit bericht

6 Reacties

Viktor Franzen

Ik lees het bericht nu 3x maar het klopt toch van geen kant. De kop suggereert dat de verkoop van e-books niet zo hard stijgt als die van het papieren boek. Maar in de 2e alinea wordt gesproken over een (zo gelezen niet malse) stijging van 127% in Q3, terwijl de complete boekenomzet over heel 2015 slechts 3% toenam. Hoezo blijven e-books achter. Okee, het aandeel is nog marginaal maar trek ’t niet uit z’n context.

Jan Libbenga

Het marginale aandeel is waar het om gaat. Sommige landen (zoals UK) zitten al op 25 procent. De Nederlandse markt groeit al jaren veel te traag, terwijl je bij een aantrekkende markt een groeispurt zou verwachten. Verduidelijking toegevoegd.

Erik Schuit

Interessant om te zien dat het nog niet eens bij de boekhandel of de schrijver van dit artikel opkomt dat grootschalige diefstal de oorzaak is. Een artikel uit 2014: http://www.ad.nl/ad/nl/1100/Consument/article/detail/3589840/2014/02/04/E-readers-staan-vol-met-illegale-boeken.dhtml
Boekhandel, sluit je aan bij de strijd tegen illegaal downloaden.

Paul Haarman

Los van de conclusie van dit artikel: E-books hebben nog wel een slag te slaan qua performance. Ikzelf lees graag via e-books maar afbeeldingen en grafieken zijn wel een frustratie. Ook mis ik toch wat kleur, zeker bij sommige boeken. Toevallig heb ik onlangs weer eens wat “echte” boeken gekocht en dan mis ik weer het ingebouwde woordenboek (superhandig bij andere talen). Ikzelf ga weer over op e-book vanaf nu. Groter probleem: Wie kan zich vandaag de dag nog losmaken van het online snacken en Social Media en tijd nemen om eens echt voor een boek te gaan zitten? Dat is de grootste uitdaging voor de branche.

ferdinandes

Been there done that have the t shirt. Je ziet een duidelijk verschil tussen het buitenland en nederland mbt verkoop van de ebooks. Dat komt met name door de vaste boekenprijs, die niet uit te leggen is. Klanten snappen terecht niet dat ze voor een ebook maar iets minder betalen en soms zelfs meer. Dat terwijl de kosten veel lager zijn. Daarnaast herhaalt hetzelfde zich als met de muziek industrie. Door DRM en teveel versnippering is het lastig om je boek op al je apparaten te lezen, je bent ook als je legaal een ebook koopt afhankelijk van de software die de drm om zeep kan helpen.

Daarbij komt dat illegaal downloaden van ebooks nog veel makkelijker is dan met muziek. In 5 minuten heb je 1500 ebooks gedwonload…

De boekenindstrie zit te slapen en moet heel snel aan de slag om ebooks echt aantrekklijk te maken met een goede prijs, aantrekkelijke ebookreaders (al dan niet softwarematig) wegnemen van drempels, stoppen met drm en toegevoegde waarde. waarom is een ebook een elektronische versie van een papieren boek en niet een interactieve waarbij je bijvoorbeeld een kaartje kunt zien over de plaats die je leest of interactieve verhaallijnen.

Gé Blijleven

Op E-books zit 21% BTW in tegenstelling tot papieren boeken daar zit maar 6% BTW op. Dat maakt E-books onnodig duur,

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond