Deel dit artikel
-

Yieldr ontkent ontlopen last onder dwangsom

Het Nederlandse advertentiebedrijf Yieldr ontloopt een last onder dwangsom van de Autoriteit Persoonsgegevens door zijn activiteiten naar het Verenigd Koninkrijk te verplaatsen. Dat zegt in elk geval de Autoriteit Persoonsgegevens. Yieldr houdt er een andere optiek op na.

Yieldr heeft volgens de toezichthouder persoonsgegevens verzameld ten behoeve van  behavioural targeting zonder daar ondubbelzinnige toestemming voor te vragen. De dwangsom bedroeg 25.000 euro voor elke week dat het bedrijf zich niet aan de regelgeving zou houden.

Yieldr geeft nu 1 Fetter Lane in Londen als hoofdkantoor op, het Amsterdamse kantoor gaat verder als Yieldr Labs.

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft de privacytoezichthouder van het Verenigd Koninkrijk geïnformeerd over deze zaak, maar die ziet geen reden tot ingrijpen.

Begin 2018 zal naar verwachting de Europese privacyverordening in werking treden. Deze verordening zal rechtstreeks gelden in alle lidstaten van de EU. Hierdoor zal er geen verschil meer zijn in het geldende privacyrecht in de verschillende lidstaten, verwacht de Autoriteit Persoonsgegevens persoonsgegevens.

Yieldr (YD Display Advertising Benelux) zegt in overeenstemming met privacyregels te hebben gehandeld. ‘De impact van dit langdurige onderzoek is voor YD reden geweest om haar activiteiten voort te laten zetten door haar partners in het Verenigd Koninkrijk.’

Volgens CEO Mendel Senf heeft de APg de Europese privacyregels veel strenger uitgelegd en toegepast dan haar collega toezichthouder in het Verenigd Koninkrijk, ‘die geen aanleiding zag om op te treden.’

APg’s afwijkende uitleg en toepassing van de regels doet afbreuk aan die harmonisatie en verzwakt de concurrentiepositie van innovatieve ondernemingen in Nederland zonder dat dit leidt tot een betere privacybescherming, aldus Senf.

Deel dit bericht

3 Reacties

Tim van der Bilt

Tsja, dat krijg je wanneer verschillende landen binnen Europa er verschillende wetgeving voor privacy (of eigenlijk uitleg daarvan) op nahouden; erg onhandig van de Apg / CBP.

Slim gespeeld Mendel 🙂

Rob Beemster

En in welk opzicht verschilt de lezing van Apg/CBP nu precies van die van Yieldr?

Mark

Yieldr zijn een stelletje cowboys. Ze zijn ook al meerdere keren beschuldigd van het gebruiken van 1st party data voor concurrenten. Momenteel hebben ze enkel een post adres in londen, niemand is daar fysiek aanwezig. Boeven zitten gewoon in amsterdam, barcelona en de opperboef Mendel Senf in Berlijn. Privacy is iets wat niet bepaald de hoogste prioriteit heeft bij dit bedrijf.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond